pondělí 11. dubna 2016

SPÁLENÁ OBLOHA

Oficiální anotace:
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo? Rachel se zhroutil svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně. Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět. Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?

Autor: Gilly Macmillanová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 01/2016
Počet stran: 408
Vazba: Pevná s přebalem

Moje recenze:
Konečně knížka, která si zaslouží nálepku světový Bestseller. Dostala se mi pod kůži a nutí mě pořád přemýšlet.
Začíná prologem ROK poté a je krásně rozdělená na jednotlivé dny – kdy je Ben pohřešován. Potom se ještě dělí na samostatné vyprávění matky Rachel a inspektora Jima. Nebojte se – vše je dokonale přehledné určitě se při čtení neztratíte...

Rachel je rozvedená fotografka a žije sama se svým osmiletým synem Benem. Má už jenom sestru, která má čtyři dcery - rodiče se jim zabili při autonehodě. Ben je pro ní vším a když se najednou ztratí v lese – zhroutí se jí celý svět a co je ještě horší – policie tvrdí – že ho někdo unesl. Tím začíná vyprávění matky, která zoufale hledá svého syna. Popisuje svoje pocity, nejistotu, bezmoc, krutost lidí a samozřejmě spolupráci s policií. Všechno vede k tomu, že už nevěří ničemu a nikomu.

Jim je svérázný vyšetřovatel, dobře vyškolený svým otcem. Snaží si zachovat čistou hlavu a odstup – což se mu však moc nedaří. Vypráví případ z pohledu policie – dodržování protokolu, zavedené postupy – často nesmyslné – přesto důležité. Po dokončení případu – začne trpět nespavostí a dochází na povinná psychologická sezení – tím je kniha proložená a v útržcích vzpomíná na celý případ.

„ Na tomto páchnoucím hnojišti světa může být nejisté cokoli, jen ne mateřská láska“

Zaujala mě první věta: „V očích těch druhých často nejsme takoví, jak vidíme sami sebe.“
Příběh se stal natolik reálný – že mě při čtení až mrazilo. Je přizpůsoben dnešní době, působení médií – novináři co neznají hranice, sociální sítě – kde si každý může anonymně napsat co chce. Jak veřejnost ovlivňují noviny, zprávy – ať už pozitivně či negativně...
Musela jsem přemýšlet, co bych dělala – kdyby se ztratilo moje dítě – a přesto, že si to většina z nás nepřipouští – tak se to stává a stává se to dokonce často.

Knihu doporučuji úplně každému, bez rozdílu věku či pohlaví, možná by jí neměly číst úzkostlivé matky, aby se pak nebály na každém kroku o své děti, protože po přečtení – by je nikdy, ale opravdu nikdy nespustily z očí...
Musím pochválit spisovatelku – jelikož je tohle její prvotina – povedla se jí krásně propracovat. Četla se doopravdy sama – nic co bych přeskakovala nebo nechápala. Jedním slovem Nádhera !!!


                                                                   Hodnotím 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat