čtvrtek 5. května 2016

DÍVKA, JIŽ JSI TU ZANECHAL

Oficiální anotace:

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefévre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii po něm zůstane na památku akorát její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Když však městečko, v němž Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv - rodinu, svou pověst i život -, jen aby mohla znovu spatřit svého muže. O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého může darem působivý portrét mladé ženy, který koupit za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...

Autor: Jojo Moyesová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 10/2015
Počet stran: 432
Vazba: Pevná

Moje recenze:

Kniha zasazená do prostředí první světové války. Němci obsadili Francii a většina mužů odchází bojovat na frontu. Sophie žije se svým manželem Édouardem Lefévrem. Ona prodává šátky a on je neznámý malíř, který nejenom, že výstředně maluje, ale také se výstředně chová. Jejich vztah je však mimořádně pevný a láskyplný. Po odvedení jejího milovaného manžela se Sophie vrací z Paříže do svého rodného městečka. Tam se snaží pomáhat sestře. Vedou malý hotel a už dva roky přežívají ze stále se tenčících přídělů. Jednoho dne přichází nový Kommandant, toho učaruje obraz na kterém je Sophie vyobrazená. Je to jediná památka, kterou má po svém manželovi. Zanedlouho začínají vařit pro německé důstojníky večeře a Kommandant se stále více a více zajímá o její portrét. Pro záchranu svého manžela je rozhodnutá vzdát se úplně všeho. Neví ani jestli ještě žije, ale naděje umírá poslední. Podaří se Sophii najít svého manžela? Nebo už je moc pozdě a je mrtvý? A co se vlastně s obrazem potom stalo?

Chci, abys věděla, lásko moje, že nejsem jako moji spolubojovníci: neodškrtávám si každý den s vděčností, že jsem jej přežil, nýbrž děkuji Bohu, protože každý další den znamená, že jsem o čtyřiadvacet hodin blíž návratu k Tobě.“

O devadesát let později se rozpoutá velký boj o již zmíněný obraz. Vlastní ho vdova po slavném architektovi Liv Halstonová. Portrét jménem Dívka, již jsi tu zanechal má obrovskou hodnotu. Liv se však nehodlá obrazu jen tak vzdát. Koupil jí ho manžel jako svatební dar a má pro ní nevyčíslitelnou citovou hodnotu. Nechce se smířit s tím, že byl za války ukraden a tudíž náleží potomkům slavného malíře. Nemůže se zbavit dojmu, že žena na obraze, byla vyjímečná a odvážná. Pouští se tedy do zdlouhavého procesu, kde se snaží dokázat – komu obraz vlastně patří. Byl opravdu ukradený? A jaký osud asi potkal dívku na obraze?



Mé pocity:


Tentokrát mě Jojo Moyesová překvapila. Už od začátku knihy jsem prostě nemohla přestat číst. Sophii v mých očích vykreslila jako sebevědomou, nebojácnou ženu. Milovala svého manžela tak hluboce, že byla schopná obětovat úplně všechno co měla. Při čtení budete cítit nejistotu, strach, bude vám připadat, že je lepší zemřít, než žít. Jsou tu popsána všechna příkoří za které mohla válka. Hrůzy a utrpení nevinných lidí. A láska co drží většinu z nás při životě.
V druhé části knihy přijde odlehčení v podání Liv. Její šílený otec by stačil na vydání další knihy. Liv obětuje všechen svůj majetek pro záchranu obrazu, který má tolik ráda. Důkazy však stojí proti ní, proč se tedy pouští do boje, který už je předem prohraný?

Autorku Jojo Moyesovou mám moc ráda. Tohle už je třetí titul co jsem od ní četla a nikdy jsem nebyla zklamaná, ba naopak, pořád mě udivuje jak hluboce dokáže popsat pocity. A jak moc vás nutí zamyslet se nad svým životem. Máme se opravdu tak špatně, jak si občas myslíme???

Chci poděkovat knihkupectví Dobré knihy za poskytnutí recenzního výtisku. Podívejte se jaké další tituly nabízejí v kategorii Krásná literatura. Knihu můžete zakoupit za opravdu krásnou cenu ZDE.


Hodnocení 5/5












Žádné komentáře:

Okomentovat