pátek 10. června 2016

MATKOU ZE DNE NA DEN

Knihu jsem si koupila, protože mě zaujala její obálka - já si totiž občas připadám jako ta matka na obrázku. Sice jsem k dětem nepřišla "jen tak náhodou" jako hlavní hrdinka, ale matkou se opravdu stáváme ze dne na den....

Autor:                   Rowan Coleman
Nakladatel:           Domino
Rok vydání:          02/2016
Počet stran:           416
Vazba:                   Pevná


Anotace:



Bezvýhradná láska existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.
Sophie a Carrie byly kamarádky od dětství, ale během posledních let se jedna druhé ztratily. Carrie se rozhodla pro rodinný život v malém městě, zatímco Sophie si buduje skvělou kariéru v Londýně. Nemá sice moc času na muže, zato ji čeká další povýšení, má úžasnou sbírku bot a kočku, která ji nikdy nezklame.
Jenže pak se Sophie dozví, že Carrie zemřela a že se nemá kdo postarat o její dvě malé dcerky. Otec holčiček je nezvěstný a jejich babička je sama odkázaná na ústavní péči. Kdo zbývá? Sophie: dávná přítelkyně z dětství, která Carrii slíbila, že se dětí ujme, pokud by došlo k nejhoršímu. A ten den teď nastal...
Rowan Coleman napsala další chytrý, vtipný a emocemi nabitý román. Za hrdinku tentokrát zvolila ženu, která se stala matkou doslova ze dne na den, naprosto nepřipravená a beze špetky zkušenosti. Ze sebevědomé manažerky se stává bezradná osoba, která si zpočátku absolutně neví rady, ale postupně díky holčičkám začíná chápat, co je pro ni v životě opravdu důležité. A především zjišťuje, že bezvýhradná láska skutečně existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.
Recenze:


Sophie je velmi krásná a úspěšná žena, žije sice stereotypním životem, ale zdá se, že jí to plně vyhovuje. Pracuje ve firmě, která pořádá velké, luxusní večírky a konkurence je zde veliká. Celou svojí kariéru se snaží dostat až na vrchol a prozatím se jí všechno daří. Žije jen a jen prací a vypadá to, že jedinou radostí, kterou si dopřeje je nákup, pěkných, nových, drahých bot.

Plánuje jednu z největších a nejdůležitějších oslav a doufá, že jí to vynese, tak očekávané povýšení. Klient Jake vypadá spokojený a Sophie se mu tolik líbí, je taková nedostupná a to ho neskutečně láká. Když jí konečně pozve na oběd, přichází sociální pracovnice Tess a to Sophii úplně změní život.

Nejprve jí oznámí, že její nejlepší kamarádka Carrii, měla před šesti měsíci autonehodu a na místě zemřela. Sophie nechápe, proč jí to přišla říct, zrovna sociální pracovnice a ještě k tomu až po půl roce, ale odpověď na sebe nenechá dlouho čekat. Po Carrii zůstaly dvě děti, holčičky a Sophie jí před třemi lety v opilecké nerozvážnosti, dala slib, že se o děti postará, kdyby se něco stalo. Kdo mohl vědět, že ten den nastane?

Sophie se tohoto úkolu nechce ujmout, má svůj život, svojí kariéru a holčičky mají přece ještě otce a babičku - tak proč právě ona? Doteď se o ně starala babička, ta stárne a výchovu malých dětí už moc nezvládá a sama potřebuje pomoc a jejich otec prostě zmizel. Tess se snaží Sophii ujistit, že je to jenom na dva týdny a po otci budou usilovně pátrat.

"Zvládnout děti je téměř totéž jako poradit si s jiným problémem. Vždycky je nutná široká informovanost, chladná hlava a brilantní vyjednávací schopnosti. Tohle, čtyřiadvacet diazepamů a velká láhev whisky."

Nakonec Sophie souhlasí, trochu jí tíží vina, že se o kamarádku nezajímala a nikdy si neudělala čas na to, aby jí navštívila. Je to jenom na čtrnáct dní a otec se jistě brzy najde. Bere si dovolenou a odjíždí pro Izzy a Bellu. Nemá ani nejmenší ponětí, co znamená starat se o dvě malé děti. Pořád se ujišťuje, že je to jenom na chvíli, jenže uběhne měsíc a stále nic a Sophie se začíná bát, aby jí děti nezůstaly napořád.

Rozhodne se, že otce dětí vypátrá sama, považuje to za nejlepší nápad, jak zajistit dětem rodinu a sobě navrátit klid. Neuvažuje nad tím, proč už tři roky o Louisovi nikdo neslyšel a proč  nechal těhotnou kamarádku samotnou? Jak čas plyne, už si není tak jistá, jestli bylo správné Louise vyhledat.

Znala svojí kamarádku tak dobře jak si myslela? Jaká tajemství ukrývala? Je  Louis ten pravý, kdo se má o holky postarat?






Moje dojmy:





Matkou ze dne na den se mi četlo tak lehce s úsměvem na rtech. Úplně dokonale jsem chápala obavy hlavní hrdinky a zároveň mě bavila svojí přesvědčeností o tom, že všechno bude stejné jako dřív. Její naivita mě často rozesmála. 

Doufám, že tolik žen, jako byla Sophie není, protože nevědět, že děti potřebují jíst a chodit na záchod, je trochu moc. Samozřejmě to že, děti vymyslí občas neskutečné věci, co by nás v životě nenapadly, je asi normální a každému se nějaká ta příhoda stala.

Hlavní hrdinku jsem měla ráda, některé situace sice řešila dost neobratně, ale snažila se dle svých možností. Jejího nápadníka Jakea mi bylo opravdově líto, neměl to lehký, chudák. Když se na scénu vrátil i Louis, všechno se nádherně zamotalo.

Z této knihy mám docela dobrý pocit, začátek byl vtipně a svižně napsaný. Od poloviny už jsem ale věděla, jak celý příběh dopadne - což mi trochu vadilo. Jediné co zůstávalo záhadou byl náhlý odjezd Louise od rodiny a i ten se nakonec vyřešil tak, jak jsem předpokládala. Škoda, s tím si mohla autorka více vyhrát.

Myslím si, že Matkou ze dne na den stojí za přečtení, budete se u ní bavit a možná si i něco odnesete, pokud nemáte ještě vlastní zkušenosti s dětma. Styl, jakým autorka píše se mi líbil a tak doufám, že se mi podaří co nejdříve přečíst i její dvě předchozí knihy.



HODNOCENÍ     4/5










13 komentářů:

  1. Knížku jsem četla a taky se mi líbila. Už na mě doma čeká další autorčino dílko... Kniha vzpomínek. Na tu se moc těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě má co nevidět dorazit Není co ztratit, taky jsem moc zvědavá jaká bude, zatím jsem na ní četla jen pozitivní reakce. Knihu vzpomínek si chci koupit. Počkám na tvojí recenzi, ať se ti kniha líbí!!!

    OdpovědětVymazat
  3. To zní velice zajímavě :)
    Díky za tip :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. jestli si neco odnesu, i kdyz nemam zkusenost s detma, jak pises, tak se po ni mozna i podivam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě a myslím, že snad každý má nějaké, aspoň malinkaté zkušenosti. No a když ne, tak si stačí jedno dítě pořídit a zkušenosti se nasbírají samy. :-D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Knihu jsem měla v plánu, ale poslední dobou mé nadšení z knihy opadlo a nakonec do ní asi nepůjdu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus jinou knihu od autorky a podle toho se rozhodneš jestli ti bude sedět nebo ne.

      Vymazat
  6. Vypadá to velice dobře, pokud na ni narazím, s chutí si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  7. aaaa fajn, pisu si na letni seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tato autorka píše dobře. Já četla Knihu vzpomínek a líbila se mi hodně.

    OdpovědětVymazat