úterý 14. června 2016

Rudé paprsky severního slunce


Anotace:



Česká žena Monika neví, co si dál počít se životem. Pak odjede s manželem, badatelem blíže nejmenovaného ústavu pro zkoumání totalitní minulosti, na několik měsíců do Jižní Koreje. Tam se bezhlavě zamiluje do muže, o němž ví jenom to, že v něm potkala svoji druhou polovinu. Zrovna tak dobře ví, že jejich veliká láska jednoho dne skončí, protože v obyčejném lidském světě nepřežije. Věčné štěstí a muže na celý život hledají i další hrdinky románu: paní Song, již manžel přiměl k útěku ze Severní Koreje, úspěšná česko-finská podnikatelka Kamila, která už nevěřila, že potká toho pravého, i tajemná slečna Lee. Která z nich nepřežije? Kruté paprsky severokorejské diktatury dopadají až do Soulu, do univerzitního kampusu, ztracených zákoutí i purpurového pokoje hodinového hotelu Ben Hur. Ale nejen tam. Ženy netuší, že jsou jen loutkami v podivné hře a jejich pohyby řídí neznámé vzdálené ruce. Nebo až příliš blízké? Kniha Rudé paprsky severního slunce je originálním spojením tklivého milostného příběhu a napínavé detektivky a čte se jedním dechem.

Autor:               Markéta Hejkalová
Nakladatel:       Hejkal
Rok vydání:     10/2014
Počet stran:      220
Vazba:              Pevná

Recenze:



Michal, Monika a dcera Petra, tvoří takovou typickou českou rodinku. Matka je znuděná životem, otec není celý týden doma a dcera je ukázková puberťačka, korunu všemu dává tchýně. Ale teď vážně.

Michal pracuje ve výzkumném ústavu, přes týden je v Praze a na víkendy jezdí domů za svojí manželkou a dcerou. Monika pracuje v místní knihovně a přemýšlí nad tím, jestli její vztah s manželem má ještě cenu. Vždycky, když Michal přijede domů je duchem někde jinde a připadá jí, že se těší na návrat do Prahy. Nemá náhodou milenku?

Když Michal dostane pracovní nabídku přednášet v Jižní Koreji, ani se nerozmýšlí a nabídku přijímá. Monika, chce ale odcestovat s ním, myslí si, že se třeba jejich vztah zlepší. Společně tedy odlétají do Soulu a Petru nechávají doma u babičky.

Zatímco Michal chodí v kampusu na přednášky, Monika bloumá po okolí. Dokonce se přihlásí do dámského klubu, kde potkává Minjonga. Znova na něj narazí v nepříliš dobré situaci. Našla manželovu stvrzenku z hotelu Ben Hur. A nebyla by  ženská, kdyby se nešla podívat, co za hotel to vlastně je. Když zjistí, že se jedná o hodinový hotel, je zdrcená. Zabloudí, a náhodou narazí právě na Minjonga. Začne se s ním scházet a manželova nevěra už nemá tak velký význam.

Všichni jsou součástí složitého řetězce, který ovládá Severní vláda, někteří vědí, že oro někoho dělají, ostatní o tom nemají ani potuchy. Situace se vyostřuje a lidé začínájí propadat panice. Komu se podaří plán odhalit? Kdo zaplatí vlastním životem a kdo naopak vyvázne? Složitý příběh, který se pomaloučku rozplétá...






Moje hodnocení:



V anotaci se dočteme, že se jedná o milostný příběh a napínavou detektivku, pro mě to byl ale neobyčejný román. Monika ve mě vyvolávala spoustu různorodých pocitů a něměla jsem jí zrovna moc v lásce. Připadala mi pokrytecká, zhýčkaná a znuděná. Její manžel Michal byl taková ta typická loutka, chytrý, ale nevýrazný, proplouvající jen tak vším, co mu život nadělil.

Od samotné knihy jsem neměla velká očekávání, o to víc mě překvapilo, jak moc čtivá byla. Naprosto mě vtáhla do děje a nechtěla se jen tak pustit. Občas se mi stávalo, že jsem se ztratila v postavách a některé pro mě zůstaly záhadou i do teď. Například slečna Lee...

Celá kniha je napínavá od začátku až do konce. Čekáte, kdy se něco stane, kdo za to opravdu může a přemýšlíte nad tím, jestli je to fikce nebo skutečná realita? Existuje svět o kterém nemáme ani nejmenší tušení. Ovládají nás tajné spolky a máme už dopředu vymezený nějaký úkol? Dá se od všeho utéct a začít znova?

Rudé paprsky slunce jsem dostala k recenzi od samotné autorky a tímto jí chci poděkovat. Měla dojem, že kniha zapadla a není v povědomí čtenářů, což je z velké části pravda. Podle mě má na tom hlavně vinu obálka, sice se říká nekupuj knihu podle obalu, ale realita je samozřejmě jiná. Samotné zpracování obalu je takové nic neříkající a když bych na knihu narazila v knihkupectví, tak bych se nesnažila ani číst anotaci. Velká škoda, protože samotný román se mi líbil.

Ještě jednou děkuji spisovatelce Markétě Hejkalové za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu hodnotím jako celek a bohužel ta obálka sebrala jednu hvězdičku. Rudé paprsky severního slunce zakoupíte ZDE.



HODNOCENÍ      3/5

2 komentáře:

  1. Zajímavá recenze. Nijak zvlášť netuším, co si mám pod knihou přímo představit, ale anotace je lákavá. Já jsem na ni zvědavá, u nás na blogu ji čte moje rivalka Wish, takže z ní potom vytáhnu informace, které do recenze určitě nevloží... :O)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je docela těžké napsat víc, protože pak by člověk prozradil podstatu děje a kniha je trochu zamotaná, určitě si pak recenzi tvojí rivalky přečtu. :-D

      Vymazat