čtvrtek 16. června 2016

WHOLE FOOD - ENERGIE PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Anotace:


200 receptů na lahodné, zdravé, 100% přírodní pochoutky. Pohonné hmoty pro váš aktivní životní styl.

Objevte chutné a výživné recepty na rostlinné bázi, které dodají všechny živiny a dostatek energie i na ty nejnáročnější dny. Naučíte se dobře jíst a cítit se přitom úžasně. Přesvědčíte se, jak snadné je zařadit do jídelníčku přírodní suroviny a nastavit tak své tělo i mysl na optimální výkon. Je to snadné a rychlé. A neuvěřitelně dobré.

Sestaveno podle nejnovějších poznatků odborníků na výživu. Recepty pro vegany i bezlepkovou dietu. Žádný cukr. Žádné umělé přísady. Potřebujete něco na rychlou dodávku energie? Na výdrž? Na relax? Stačí si vybrat. Přehledné informace doplněné grafickými značkami vám pomohou rychle zjistit nutriční hodnoty a účinky daného pokrmu či nápoje a další důležité informace.




Autor:           Elise Muselesová
Nakladatel:   Metafora
Rok vydání:  04/2016
Počet stran:   176
Vazba:           Paperback



Recenze:



Whole food mě v první řadě zaujal svojí krásnou obálkou a zajímavou anotací. Kdo se v dnešní době necítí unavený a vyčerpaný? Každodenní činnosti na které už nám nezbývá energie? Možná, stačí změnit, nebo upravit jídelníček...

V úvodu nás Elise seznámí se svým starým i současným stylem života. V některých situacích jsem se poznávala. Také se mi stává, že dorazím domů naštvaná a podrážděná a stojím před lednicí a přemýšlím, co bych si to vlastně dala, jednak abych zahnala hlad a hlavně se nějak uklidnila a doplnila spotřebovanou energii.

Kuchařka nám nejdříve poskytne seznam kuchyňského vybavení, které budeme potřebovat pro přípravu pokrmů. Většinu asi máme doma jako standardní vybavení kuchyně. Dále si musíme pořídit zásoby potravin, to už je trochu tvrdší oříšek, přeci jenom běžně doma nemáme ořechové máslo nebo kokosové mléko. Nemusíte se ale bát, můžete si vyrobit domácí mléko i máslo.

Celá kniha je rozdělená na devět částí, kde se postupně učíme připravovat například smoothies, šťávy, zdravé snídaně, studentské směsi, energetické tyčinky nebo dezerty. Spousta receptů je doplněná nádhernými obrázky, u každého také najdeme počet kalorií, tuku, cukru nebo bílkovin.
V kuchařce je  spousta tipů, návodů a postřehů. Většina receptů se zakládá na jednoduchosti a rychlosti. Vhodné jak pro děti, vegetariány nebo vegany.



Mé dojmy a postřehy:


V první řadě, bych ráda upozornila na to, že naše rodina, není zrovna příznivcem zdravé výživy. Ano, máme rádi maso, knedlíky, sladké moučníky a zeleninu u nás najdete spíš jako přílohu, než hlavní chod. I tak mě ale Kuchařka zaujala, hlavně proto, že je dobré udělat nějakou změnu, vyzkoušet něco nového a zkusit žít alespoň malinko zdravěji. Zjistila jsem, že smoothies je ideální do práce, když nemáte čas se v klidu najíst, studentské směsi jsou lepší, než miska brambůrek večer k televizi a barevné jídlo zase ocení děti.

První, co jsem musela vyzkoušet, byl melounový nanuk, musím uznat, že to je naprostá bomba - no posuďte sami jak se mi povedl.
Naprosto jednoduchý, rychlý, můžete použít jakékoliv sezónní ovoce. 100% přírodní nanuk, bez barviv a aromat.

Zaujal mě také domácí jogurt a chystám se na rajčatovo-bazalkové košíčky.

Jediný co mi malinko vadilo, je dostupnost a cena některých surovin, přeci jenom, když nebydlíte ve velkém městě, tak v klasických supermarketech je neseženete. Musíte třeba do obchodu se zdravou výživou, kde si většinou připlatíte.

To, ale nemění nic na tom, že recepty jsou dobře vymyšlené, jsou originální a dají se různě upravovat dle vaší chuti a nápaditosti. Dodají vám hodně energie a určitě posílí celkové zdraví. Jako zpestření vašeho jídelníčku, mohu jenom doporučit.



HODNOCENÍ     4/5



Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.
 Kuchařku můžete zakoupit  ZDE.

















3 komentáře:

  1. Tuhle knizku bych mela mit na ceste. Jsem na ni zvedava, ostatni ze serie se mi libily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásná, hlavně ty fotky jsou úžasný a určitě v ní najdeš inspiraci.

      Vymazat
  2. Kokosové mlieko rozhodne odporúčam maž doma stále. Dajú sa z neho robiť úžasné veci. Kniha ma zaujala, môžem sa spýtať, či tam autorka spomína, že vychádza z princípov paleo stravovania? My si doma radi varíme zdravo, aj sa snažíme tak prevažne stravovať, bavia paleo kuchárky a určite by sa nám doma ešte jedna hodila :D.

    OdpovědětVymazat