pátek 22. července 2016

LEŽ

Anotace:   LEŽ

Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje. 
Před pěti lety se společně s přáteli vypravila na cestu do Nepálu. Od pobytu ve svobodomyslné komunitě vysoko v horách si každý z nich sliboval něco jiného, ale pro všechny to měl být důležitý životní milník. Vlastně se jím stal, ale v docela jiné podobě, než si představovali. Brzy po příjezdu začnou pozorovat znepokojivé věci a události gradují až k okamžiku, kdy začnou umírat lidé. 
Jane se podařilo přežít. S novou identitou se snaží na děsivé události zapomenout, ale kdosi jí v tom chce zabránit. Ten člověk ji pronásleduje a děsí: zjevně ví, co se tenkrát v Nepálu stalo. A nenechává Jane na pochybách, že nepřestane, dokud nebude její život v troskách.


Autor:           C. L. Taylor
Nakladatel:   Domino
Rok vydání:  06/2016
Počet stran:   392
Vazba:           Pevná

"Tato kniha mi připomíná Pláž. Jen je temnější a napínavější. Na člověka až padne klaustrofobie."
Recenze:



Jane Hughesová pracuje ve psím útulku, tato práce ji baví a naplňuje, byl to vždycky její sen a konečně se jí splnil. Snaží se žít normálním životem a objevuje novou lásku v podobě učitele Willa. Jednoho dne jí do práce přijde dopis s jednou jedinou větou "Vím, že se ve skutečnosti nejmenuješ Jane Hughesová." a to jí dokonale převrátí celý život naruby.

Myslela si, že všechno hodila za sebe, celý příběh, který se udál před pěti lety, ale mýlila se, někdo o tom ví a ten někdo o sobě dává znát. Jenže proč až teď?

"Lhala jsem si do kapsy, když jsem tvrdila, že minulost nemusí určovat něčí budoucnost. Anebo se přání stalo otcem myšlenky. Vzpomínkám člověk neunikne, ty jediné nezmění."


Před pěti lety se Jane, Daisy, Alexandra a Leanne vydaly na dovolenou do Nepálu. Vedlo je k tomu rozhodnutí, pomoci zamilované kamarádce zapomenout na její lásku Simone. Alexandra se nedokázala smířit s tím, že jí Simone opustila a tak ji všude sledovala a pronásledovala.

Čtyři kamarádky, čtyři životní příběhy, čtyři povahy. Každá si nese svou osobní bolest, každá se s ní jinak vyrovnává a zajet si na meditační, svobodomyslné místo vysoko v horách, daleko od civilizace, bez připojení na internet a bez signálu jim přišlo jako super nápad. Ani jedna netuší, co všechno je čeká a jak moc křehké a povrchní je jejich přátelství. Obstojí? Nebo je protkané klubkem lží.

Zpátky domů se vrací pouze dvě, jaký osud potkal zbývající dvě kamarádky? Nesou na tom svůj díl viny? Nebo to byl sled nešťastných náhod a událostí? Je možné, že někdo přežil? Ale kdo?

"Ztuhnu a na okamžik se mi zastaví dech. Padací dvířka jsou dokořán. Chtěla bych se odvrátit, ale nejde to. Nezmůžu se vůbec na nic, jen zírám na ten tmavý čtverec necelé tři metry ode mě."

Moje dojmy:



Jedna z mála knih, kterou jsem musela dočíst, nešla odložit a dělala mi společnost až do brzkých ranních hodin.

Začátek byl trošičku rozvláčnější, ale vůbec mi to nevadilo, poskytlo mi to čas zorientovat se v postavách a vztazích mezi nima.

Lež je rozdělená na dvě části, které se po několika kapitolách střídají. Chvilku s Emmou prožíváme přitomnost a zase se přeneseme do minulosti před pěti lety. Takové uspořádání mi nevadilo, naopak, byla jsem napnutá, jak to bude pokračovat dál a udržovalo to mojí pozornost.

Ke konci už mi docházely nápady a přemýšlela jsem, kdo za tím vším stojí. Autorka mě docela dlouho napínala a já si marně lámala hlavu tím, kdo je ten záhadný pronásledovatel. Za to ji chválím, často se mi stává, že odhalím vraha nebo záporáka dřív, než je mi milé.

Lež řadím mezi výborné psychothrillery, budete přemýšlet, budete se otáčet, budete se bát. K tomu jako bonus dostanete příběh plný lásky, násilí, nenávisti, utpení...

Od C. L. Taylor je LEŽ první kniha, která u nás vyšla, napsala ještě jednu s názvem NEHODA, ta u nás má vyjít na podzim. Už teď vím, že si jí musím pořídit. Knihu doporučuji každému, určitě vás nezklame.

HODNOCENÍ       5/5

Děkuji knižnímu supermarketu ARARA.CZ, za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.




6 komentářů:

  1. Tak to je super, že Tě kniha tak nadchla! Jednou si ji snad také přečtu, teď mám ale těch knih na seznamu tolik, že budu mít tak do listopadu co dělat :D Ale moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také mám seznam a ještě k tomu další knihy na hromádce. :-D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :)
    Já pořád nevím, jestli do knihy jít. Recenze jsou rozporuplné a já se nemůžu rozhodnout :D :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi nepomůžu, rozhodnout se musíš sama, ale mě se opravdu líbila, takže doporučuji. :-D

      Vymazat
  3. Četla jsem všelijaká hodnocení, zpočátku spíš méně pozitivní, teď už spíš ta kladná. A knížka mě hodně láká :) Tak ještě uvidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě lákala a moc se mi líbila, ale sto lidí, sto názorů. :-D

      Vymazat