pondělí 18. července 2016

VINCENT A BÓĎA - DOBRODRUŽSTVÍ V BENÁTKÁCH

VINCENT A BÓĎA - DOBRODRUŽSTVÍ V BENÁTKÁCH

Anotace:

Dobrodružný příběh pro menší děti, plný fantazie. Malý Bóďa tráví letní prázdniny u dědečka vinaře na Moravě. Ten mu jednoho dne prozradí, že všichni vinaři si nesmírně cenní pomoci vinného skřítka Vincenta. Bóďa si není jistý, jestli ho děda nevodí za nos, ale ještě toho večera ho skřítek Vincent požádá o pomoc. A vezme ho s sebou do jednoho z nejkouzelnějších a nejtajemnějších měst světa: do Benátek. A tak začíná zatím největší dobrodružství Bóďova života…

Autor:                         Martin Šinkovský
Nakladatel:                 Albatros
Rok vydání:               04/2016
Počet stran:                120
Vazba:                        Pevná


Recenze:

Předškoláček Bóďa tráví svoje poslední prázdniny, před nástupem do školy, u babičky a dědy na Moravě. V sousedství má kamarádku Lotku, která si s ním hraje a pozvala ho k rodičům na zahradu, na sběr žnověk. Víte co jsou žnovky? No přece jablíčka.

Dědeček je vášnivý vinař a Bóďa ho navštěvuje v jeho sklípku kde mu děda a jeho kamarád pan Pláteník vypravují, jak jim léčitel a kouzelník Vincent pomáhá odstranit vinný kámen. Bóďa tomu moc nevěří, ale když se po půlnoci u něj Vincent zjeví, nemá nejmenší pochybnosti.

Vincent požádá malého chlapce, aby mu pomohl zachránit přítelkyni Josefínu, která vlastní bleší cirkus a ztratila se jí nejlepší blecha Geraldína. Cestují spolu v kočáru, který táhne hejno vinných mušek až do Benátek. Josefína podezírá svého nápadníka, barona Lexe, protože ho odmítla a tak se Bóďa s Vincentem vydávají hledat záhadného barona a ztracenou blechu Geraldínu.

"Dědo, co to je za mušky? A proč nejdou za světlem jako ostatní hmyzáci? To jsou vinné mušky a ty jdou po víně, odpověděl děda a zabafal ze své dýmky."


Můj názor:

Vincent a Bóďa byla kniha určená právě pro nás. Jednalo se o chlapce, který měl co nevidět nastoupit do školy, což je zrovna náš případ. Celý příběh byl poutavě napsaný, že zaujal i mě jako dospělou osobu. Jeho putování po Benátkách bylo úžasné, nenucenou formou se děti dozvědí, co všechno je v Benátkách, jak to tam vypadá a objasní se i takové záhady, jako co, že je to ta gondola?

Vyprávění o bleším cirkusu bude dozajista děti bavit, stejně tak putování po Benátkách. Vinný kouzelník Vincent si poradí i s takovým zloduchem jako je baron Lexa, samozřejmě za pomocí oblíbeného vína. Musím uznat, že autor je opravdu kreativní co se týče výběru jmen pro svoje postavy. Jméno Bóďa je dobře zapamatovatelné a dceři se moc líbilo. A až si jednou pořídíme psa, určitě ho tak pojmenujeme.

Kniha je rozdělená na devatenáct kapitol, tak akorát na devatenáct večerů před spaním. Je doplněná o velmi krásné obrázky, za které vděčíme Aleně Schulzové. Na konci se dočteme, že je kniha určená dětem od šesti let, ale myslím si, že jí zvládnou i čtyřleté děti a určitě se hodí i pro děti, které začínají samy číst. Mě i dceři se kniha velice líbila, můžeme jí jenom doporučit.

HODNOCENÍ      5/5

Děkujeme knihkupectví KNIHCENTRUM za poskytnutí recenzního výtisku, knihu zakoupíte ZDE


Žádné komentáře:

Okomentovat