čtvrtek 22. září 2016

SLIB

Anotace:



Elvis Cole, Joe Pike, Scott James a legendární policejní pes Maggie tentokrát pohromadě. Na stopě teroristů…
Když si soukromého detektiva Elvise Colea najme žena znepokojená zmizením své sestry, zavede ho pátrání ke zdánlivě obyčejnému rodinnému domku. V normálních domech se však obvykle neskrývají vraždící zločinci s hromadou výbušnin…
Ulice je vzápětí plná policistů a mezi nimi i Scott James se svým legendárním policejním psem Maggie, fenkou německého ovčáka obdařenou výjimečnou inteligencí. A pouze Scottovi se podaří zahlédnout prchajícího vraha. Zabiják má ale jedno pravidlo: Nikdy nenechávej svědka naživu.
Elvis Cole se náhle zdá policii podezřelý a jeho parťák Joe Pike mu přispěchá na pomoc. Scott a Maggie uniknou o vlásek smrti. A cesty této čtveřice se protnou. Společně se pouštějí do boje proti obchodníkům se zbraněmi a gangům s vazbami na teroristy. Sledovat stopu lží v pavučině, kde skoro nikdo není tím, za koho se vydává, je ale nesmírně těžké. A smrtelně nebezpečné.

Autor:            Robert Crais
Nakladatel:    Metafora
Rok vydání:   08/2016
Počet stran:    376
Vazba:            Pevná

Moje hodnocení:


SLIB - co všechno si můžeme pod tímto slovem představit je jasně definované. Otázkou zůstává, jestli je vždycky moudré držet jazyk za zuby. Nemusí se to pokaždé vyplatit.

V první řadě se musím přiznat, že mi ze začátku dělalo velké potíže se zorientovat. Jména se mi zdála podobná a tím, jak se v ději přeskakuje, předbíhá a zase doplňuje mě lehce mátlo. Jakmile se mi povedlo upevnit u každého jméno a pozici, hned se četlo lépe. Jediný u kterého jsem se nemohla splést, byla fenka německého ovčáka Meggie. Ta byla jasně daná.

Knihu vypráví hned několik postav. Často se stane, že nám jednu scénu převypráví dva až tři lidi. Každý z jiného pohledu a výjimkou není ani pes Meggie. Je zajímavé sledovat, jak se co událo, občas někdo něco doplní, nebo pojme jinak. Tento styl psaní se mi líbil.
Pozorovat vycvičeného loveckého psa, bylo k nezaplacení. Její myšlenkové pochody a poslušnost, kterou projevovala, loajálnost a důvěru, byly nedocenitelné. Kdo z lidí by tohle dokázal? Autor nás nechal nahlédnout i do jeji hlavy, sdílel s námi pocity, obavy i radost.

"Charles byl dobře ustrojený muž s upravenými hnědými vlasy a šlachovitou postavou tenisty. Pan Rollins od Charlese nakupoval loni třikrát a pokaždé všechno proběhlo hladce. "

Pomalu se dostávám k tomu, o čem kniha skutečně je. Elvis je soukromý detektiv, který hledá ztracené lidi. Dostane zakázku, jistá žena si ho najme, aby našel pohřešovanou Amy. Nic nenasvědčuje tomu, proč zmizela, Dostane informace a kontakt na kamaráda jejího mrtvého syna.
V domě, ve kterém má bydlet, se najde nejenom mrtvola, ale také velké množství výbušnin. Co to všechno znamená? Snaží se rozplést spletitou síť falešných jmen a zakázek, které spolu nijak nesouvisí. Hlavně neporušit slib, který dal.

"Meryl Lawrencenová mi dala jen tři věci, když si mě oné deštivé noci najala, abych našel Amy Breslynovou. Dala mi adresu v Echo Parku, dva tisíce dolarů v hotovosti a firemní osobní složku s tolika informacemi o její nezvěstné přítelkyni, že ji mohla klidně sepsat samotná NASA."

Nejhůře je na tom psovod Scott, při akci zahlédl vraha a ten po sobě nenechává žádné svědky. Jde mu o život a nejen jemu, také Meggie a všem, kteří se mu připletou do cesty.
Na začátku knihy, bylo tak nějak mezi řádky, že se jedná o velkou věc, za polovinou knihy jsem stále netušila o co se jedná. Vyšetřování pokračovalo a nacházely se pouze nejasné, nic neříkající stopy. Vrah nebyl k nalezení, stejně tak Amy, pořád nebylo úplně jasné z jakého důvodu zmizela.

Jedná se o pravou nefalšovanou detektivku, kde se setkáte se spoustou policistů, detektivů a tajných složek o kterých nikdo nemá nejmenší tušení. Zápletka je naprosto jasná, ztatila se žena, zavražděný muž, spoustu výbušnin a vše se točí okolo peněz.

Od Roberta Craise, byl SLIB moje první kniha. S určitostí můžu říct, že ne poslední. Těším se, až si přečtu další detektivní příběhy a že je z čeho vybírat, vyšlo už 13 titulů.
Slib je určený pro všechny věrné fanoušky detektivek. Nemá vyhraněné čtenáře a pro milovníky psů a jejich inteligence, je tohle pravá kniha.





HODNOCENÍ           5/5


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.


Knihu zakoupíte ZDE




1 komentář:

  1. Vidím všude upoutávky na knihu. Říkala jsem si, že to bude jen zase lákadlo a kniha nic moc, ale když to tak čtu, možná bude dobrá :)
    Katy

    OdpovědětVymazat