úterý 18. října 2016

KOUZELNÝ NÁRAMEK

Ponořte se do kouzelné knížky s příběhy ukrytými v přívěscích.

Lolly je sedmdesát let a prožila neskutečný život plný lásky, ale i tragédií. Snaží se ve všem vidět jenom to dobré a užívá si života doslova plnými doušky. Ani jí se nevyhne stáří a začíná pomaloučku zapomínat, dělá jí čím dál větší problémy vzpomenout si, co právě chtěla udělat nebo dělala. Největší hrůzou se pro ní stává to, že by zapomněla svoje příběhy, které se pojí s přívěsky co nosí na ruce. Chce je předat dceři a vnučce, musí nejprve ale probudit jejich zájem.

Arden je dcera Lolly a je poznamenaná životem. S manželem se rozvedla a má co dělat, aby utáhla účty a školné svojí dcery. Myslí velmi realisticky a nepřipouští si pohádkové scénáře. Pracuje pro velký zpravodajský komplex Paparazzi. V práci se bojí ozvat a tak jí každý využívá. Její jediné rozptýlení bývalo psaní, ale i toho se vzdala.

Vnučka Lauren studuje ekonomiku, chce pomoci matce, přesto doufá, že se někdy vrátí ke svému milovanému malování. Je si vědoma toho, že školné stojí spoustu peněz a tak se dále vnitřně užírá. Když přijde dopis od babičky, přemluví matku, aby se za ní jely podívat  a užily si trochu legrace.

"Zhluboka se nadechla a její pokoj i plíce naplnila vůně Michiganského jezera a přicházejícího léta - ten opojný parfém z květin a jezerní vody, čerstvě posekané trávy a teplého vzduchu... Vůně naděje."

Jedná se o příběh tří žen, tři generace, jež každá prochází svým obdobím. Chtějí to změnit, cítit se šťastnější a najít svůj klid. Zjišťují, že k nalezení životní rovnováhy potřebují jedna druhou. Musejí se ale naučit naslouchat a věřit. To není jednoduché, vyžaduje to velkou dávku trpělivosti.

Autorka Lolly vykreslila jako dost komickou postavu, na svůj věk má neuvěřitelné nápady a je velmi kreativní. Načež její dcera je pravý opak a vnučka je kombinací obou žen. Některé pasáže byly ohromné, někdy až lehce dětinské. Babička měla tolik elánu, že by ho mohla rozdávat.

Všechno se točí okolo náramku s přívěsky, každý je  spojený s příběhem co ho provázel. Dozvíme se odkud rodina pocházela, čím vším si prošla a kdo všechno byl součástí rodinného štěstí. Každá z kapitol se věnuje jednomu určitému přívěsku. Celkově uslyšíme o jedenácti přívěscích a jeden bude bonusový na konec.

"Každý v sobě má zaseté semínko víry, ale je jenom na nás, jestli z něj necháme něco vyrůst. Musíme si věřit. Mít víru ve věci, které nemůžeme pochopit. Pokud to dokážeme, svět se nám otevře. A už se nebudeme bát."


Kouzelnému náramku se nedá upřít čtivost, vtáhne vás to do děje a příběhy, které vypráví Lolly jsou často smutné, ale svým způsobem povzbudivé, nebo poučné. Je to taková vzpomínková kniha. Ukazuje nám, jak je důležité, aby rodina držela při sobě, aby se podporovala a milovala. Společně překonat nástrahy života a vytvořit si společné vzpomínky.

Kniha má trošičku rozvláčný děj, za mě by mohla být klidně o pár stránek kratší. Je určena pro všechny věkové kategorie a určitě bych se jí nebála dát přečíst i mladším čtenářům. Každý si v tom najde to své.

A tak nezapomínejme, že jsme schopní dokázat cokoli si přejeme, jen musíme chtít!

HODNOCENÍ   4/5


Děkuji nakladatelství LEDA za poskytnutí recenzního výtisku.

Kouzelná náramek zakoupíte ZDE.


1 komentář:

  1. Příběh vypadá zajímavě a ten náramek je moc pěkný :) Jinak na mém blogu teď probíhá giveaway, kdyby jsi měla zájem: http://www.terripeterk.com/2016/10/give-color-to-your-hair-giveaway.html :)

    www.terripeterk.com

    OdpovědětVymazat