středa 18. ledna 2017

NENÍ CESTY ZPĚT

David Raker opět řeší zapeklitý případ. Tentokrát se ztratila celá rodina uprostřed večeře. Maso se stále peklo, lednice zůstala otevřená, mléko vylité. Je víc než pravděpodobné, že je někdo unesl. Policie nenašla žádné důkazy, všechny domněnky vedly do slepé uličky. Je to už deset měsíců a jako by se po nich slehla zem.

Davidovi se do toho moc nechce, ještě se zotavuje z posledního zranění. A ví moc dobře, že jakmile zahájí vyšetřování, bude muset přijít na to, co se doopravdy stalo. Je jak pes, když se něčeho chytí, jen tak se nepustí. Potřebuje odpovědi, potřebuje to dotáhnout do konce. Když se ale dozví, že se ztratila sestra jeho bývalé přítelkyně, není co řešit.

"Podvědomě jsem se dotkl břicha. Obvazy mi sundali už před měsícem, ale pod bavlnou trička jsem nahmatal jizvu - tlustý uzel ztvrdlé kůže připomínající vilejše přisátého ke skále. Sem tam jsem stále, hluboko uvnitř, cítil ostří dýky - byla to chladná, kovová bolest, jako vzpomínka, která mi pronikla žaludkem."


Začne s vyšetřováním a neustále naráží na fotografii. Všechno se točí okolo jedné fotografie. Pomaličku se dostává blíž, přesto má pocit, že krouží dokola. Každý kdo s ní přišel do kontaktu je buď mrtvý nebo nezvěstný. Nepřidá k tomu ani to, že se najednou najde v moři tělo, které se nedá identifikovat. Roztočí to celý kolotoč událostí a jelikož ví David mnoho, musí se vrah zbavit i jeho.

Případy Davida Rakera jsou do detailu promyšlené. Málem jsem zapomněla jak moc umí být autor přesvědčivý, dokáže čtenáře zmást a přivést na jinou stopu. Tentokrát už jsem si ale dávala větší pozor. Jeho knihy jsou plné napětí, máte pocit, že se musí něco stát. Stále čekáte kdy se to zvrtne a bude po něm.


"Sotva promluvila, zaplavily mě vzpomínky. Nešlo jen o její hlas, ale také o držení těla, o ten drobný závan tajemství a záhadnosti, který z ní ani po letech nevyprchal. Jako bychom se naposledy viděli teprve včera a ne před dlouhými čtyřiadvaceti lety."


V knize se střídá více časových linek, všechny jsou ale pevně označené příslušným datem. Nemáte tedy šanci se v knize nějak zamotat. To se ale nedá říct o ději, autor je vskutku kreativní a dokáže velmi lehce odlákat vaší pozornost. Nemáte zase tolik šancí přijít na to, kdo za tím vším stojí. Když se vám konečně povede vraha odhalit, na konci vždycky čeká ještě nějaká malá tečka.

Není cesty zpět je stejně dobrá jako předchozí kniha Bez slitování. Je psaná podobnou formou a každý příběh je samostatný. Jediný co mě mrzí, je opačné vydávání. Přeci jenom začít pátým dílem, potom vydal díl čtvrtý, je trochu zvláštní. Ne proto, že by na sebe případy navazovaly, ale je tam i linie osobního života Davida Rakera. Stalo se přesně to, co jsem čekala, věděla jsem už z knihy minulé, jak pokračuje jeho život. Čímž jsem byla ochuzena o konečné překvapení.

To ale nic nemění na tom, že se jedná o kvalitní thriller. Zaujme jak muže tak ženy, stejně tak jakoukoli věkovou kategorii. Přestože nás autor nechává dlouho v nevědomosti, na konci do sebe věci stoprocentně zapadnou. Není nic špatného na tom, když si s námi dokáže pořádně pohrát...

Děkuji nakladatelství Mystery press za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.


HODNOCENÍ  5/5








4 komentáře:

  1. Tento žáner nečítam takmer vôbec (iba jednu knihu za rok), no myslím, že túto by som si rada prečítala. I keď škoda je, že to nie je prvý diel a úplne ťa chápem, kam narážaš. Aj ja som tak raz čítala knihu, ktorá mala ďalšie tri predchádzajúce vydania a ktorá sa vraj mohla čítať osamote. Ale ani zďaleka to nebola pravda. Už v úvode som zistila zo života hlavných postáv to, čo som mala zistiť v trojke a tým pádom sa úplne pripravila o prekvapenie :/ Takže som knihu rýchlo odložila, nech mi neprezradí o nich ešte viac a kúpila si predchádzajúce vydané diely. A síce skutočne príbehovo na seba nenadväzovali, no dôležitejší bol vývin a zmena hlavných protagonistov. Tu je však tá výhoda, že boli vydávané od prvého dielu :D Tiež mi príde čudné vydať najprv piaty diel namiesto prvého...ako píšeš, je to ochudobnenie a život hlavného hrdinu nebude už taký prekvapujúci. No ak sa aj tak dala kniha čítať, prečo nie...možno by chytila aj mňa :)) A inak pekná recenzia♥ Maj sa krásne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že mě chápeš. Nedá se nic dělat, je to věc marketingu. Holt se začíná tím nejlepším...

      Vymazat
  2. Je to rozhodně povedena kniha a ja jsem ráda,ze vubec jsou.
    Ale Mystery Press mi slibilo,ze vyjdou i další knihy!
    ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím i mě to bylo přislíbeno. Měl by vyjít šestý a sedmý díl a někdy snad i 1,2,3 a můžeme se těšit i na další, autor stále píše. :-D

      Vymazat