pondělí 22. ledna 2018

TEMNÉ HLUBINY


Robert Bryndza je zárukou dobrého čtení. U všech tří knížek, jsem dostala výbornou detektivku, se zvláštní zápletkou. Stal se právem mým oblíbeným autorem a pokaždé s nedočkavostí očekávám novou knihu.


"Když se Erika posadila za volant svého auta, venku zuřila průtrž mračen. Déšť bubnoval do střechy a modré světlo doprovodných policejních vozů a dodávky potápěčů se odráželo v kapkách vody na předním skle."


Tentokrát hlavní vyšetřovatelka objeví nejenom drogy, pro které přišla prohledávat jezero, ale také malé ostatky. To jí zaujme natolik, že má potřebu případ vyšetřovat, přestože nespadá pod její oblast, ani kompetenci. Obrací se s prosbou na svoje bývalé nadřízené, a je jí vyhověno. Nikdo tento případ nechce, protože jsou to ostatky malé dívky, pohřbené před mnoha lety. Není těžké zjistit totožnost, je těžké odhalit vraha.

Musí se postupovat opatrně, rodina malou dívku viděla naposledy, když šla na narozeninovou oslavu. Od té doby ji nikdo neviděl, zmizela, žádní svědci. S rodinou se špatně komunikuje, matka je impulzivní, lehce narušená, její manžel dávno odešel. Pořídil si novou rodinu, má mnoho peněz. Sourozenci jsou už dospělí, mají vlastní životy a celkově spolu nemají dobré vztahy.

Vyšetřování se nehýbe, všechno už bylo kdysi prověřeno a co nebylo, znova dopodrobna rozeberou. Sbírají malé střípky, které postupně slepují, pomaličku se objevují nové skutečnosti a s nimi i domněnka, že všechno není, tak jak vypadá. Najít pravdu, příčinu a vraha, dá vyšetřovacímu týmu pořádně zabrat.


"Nejsem kariérní policejní důstojník. Absolutně se věnuju svým případům. Zmizela sedmiletá dávka a někdo ji hodil do lomu jako pytel s odpadky. Chci zjistit, kdo to udělal. Chci pro Jessiku spravedlnost. Chci, aby se její rodina konečně mohla pohnout z místa a začít ji oplakávat."


Temné hlubiny jsou naprosto stejně dobré jako předchozí knihy, pořád mě baví styl jakým autor píše. Pokaždé mě zaujme a přečíst jeho knihy je vždycky radost. Vůbec nemám pocit, že by to bylo pořád to samé, naopak, s nedočkavostí obracím jeden list za druhým. O to víc mě mrzí, když knihu dočtu a musím čekat na další díl.

Autor mě pokaždé nechá dlouho tápat, než se mi podaří odhalit vraha. Dokonce se mi to povede, až skoro na konci knihy. Příběh je zamotaný, ale málokdy zbytečně překombinovaný, vyšetřování mě baví. Dokáže zaujmout, pobavit a napíná svoje čtenáře do poslední chvilky.

Pro všechny kdo touží po skvělé detektivce, můžu doporučit Temné hlubiny. Určitě se dá přečíst i bez předchozích dílů, ale doporučuji začít pěkně od začátku. Přijít o ty předtím by byla škoda.

Nezjišťovala jsem, jestli bude další díl, ale v pevně v to doufám, protože by byla veliká škoda, ukončit tyto skvělé detektivky. Robert Bryndza má můj velký obdiv.


Děkuji nakladatelství Cosmopolis  za poskytnutí recenzního výtisku.



HODNOCENÍ   5/5


2 komentáře:

  1. Super recenze. :-) Bryndzu mám v plánu vyzkoušet, ještě nic jsem od něj nečetla, ale podle recenzí to vypadá na super knihy, jen jich tady před sebou mám teď moc, jiných :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná receze, na sérii se už dlouho chystám. Protože vypadá vážně hodně dobře. :))

    OdpovědětVymazat