pátek 22. dubna 2016

Pinocchiova dobrodružství

Anotace:
Truhlář Anthonio, známý také jako mistr Fragola, si chtěl otesat hezký kus dřeva na nohu od stolu. Ale když napřáhl sekeru, polínko začalo mluvit a naříkat dětským hláskem.

Z nečekané situace ho naštěstí zachránil soused Geppetto, který se zrovna rozhodl navštívit jeho dílnu a poprosit o kus dřeva. Truhlář se rád mluvícího polena zbavil, Geppetto si je odnesl domů a začal vyřezávat dřevěnou loutku, se kterou chtěl chodit po světě a vydělávat peníze na krajíc chleba a sklenku vína. Jenže při vyřezávání mu panáček začal pod rukama ožívat a dělat neplechu. Pinocchio byl na světě...

Autor: Carlo Collodi
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 01/2016
Počet stran: 160
Vazba: Pevná

Recenze:
Kdo by neznal, malého, umíněného, neposlušného a prostořekého Pinocchia? Dřevěná loutka, vyřezaná z kusu polena, původně určená k obživě Geppetta. Ještě mu ani nestihne dodělat uši a už Pinocchio vyvádí nějakou neplechu. Z nenadání Pinocchio uteče z domova a tím začínájí jeho neuvěřitelné příběhy.
Na své výpravě neprve potkává mluvícího cvrčka, ten se mu snaží dobře poradit, jenže chlapec ho neposlouchá. A když hlad donutí Pinocchia, vrátit se domů, tak otci slíbí, že se polepší a že bude chodit do školy, vypadá to, že je konečně na správné cestě. Tu mu však překříží loutkové divadlo, kam ho to nesmírně táhne, ani to ho nezdrží na dlouho a tak pokračuje znova ve své výpravě.
Narazí na spoustu lidí i zvířat, někteří jsou hodní, jiný zlý a snaží se ho využít nebo mu naopak pomoci. Velkou přítelkyní se mu stane dobrá víla.

Moje dojmy:
Pinocchia jsme četly společně s dcerou, kniha je rozdělená na krátké příběhy, ideální čtení před spaním. Samozřejmě nejvíce vede nos, který při lži roste, to se dceři líbilo ze všeho nejvíc. Při některých povídkách mi rozum zůstával stát, je vidět, že děti uvažují úplně jinak než dospělí. Přesto i my si můžeme odnést ponaučení, Pinocchio se choval úplně stejně jako malé děti, které neposlouchají a je potřeba, aby se někdy spálily. A my je přesto všechno opět přivítáme s otevřenou náručí.
Knížku doporučuji spíše starším dětem, přeci jenom pro malé děti je trošku složitěji psaná.


Moc děkujeme  nakladatelství omega za poskytnutí recenzního výtisku.

                                                       Hodnocení 4/5

3 komentáře:

  1. krásná recenze na úžasnu knihu :))
    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, asi všichni si pamatujeme z mládí... :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná kniha mého dětství :-)
    Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat