sobota 23. dubna 2016

POSLEDNÍ DOPIS OD TVÉ LÁSKY

Anotace:

Píše se rok 1960. Jennifer Stirlingová se po vážné autonehodě probouzí v nemocnici v Londýně a na nic si nevzpomíná. Nepoznává svého manžela, nepoznává své kamarády, nepamatuje si dokonce ani to, jaká byla před nehodou ona sama. Když je po nějaké době z nemocnice propuštěna, nachází doma schovaný tajný dopis a z mlhy zapomnění pomalu začíná vystupovat obrazy upomínající na velkou lásku, kvůli které byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.

O bezmála půlstoletí později na dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby kvůli němu opustila manžela, náhodou narazí při pátrání v archivu mladá novinářka Ellie Haworthová. Ellie milostný list okamžitě zaujme, neboť i ona má momentálně poměr se ženatým mužem. Pouští se tedy do pátrání po dámě, které je dopis adresován, jeho pisateli a především pak příběhu velké lásky, jenž se za dopisem skrývá...

Autor: Jojo Moyesová                 
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 12/2013
Počet stran: 472
Vazba: Pevná


Recenze:

Příběh jedné, velké, vášnivé lásky, který se odehrál skoro před 60 lety. Dvacetisedmiletá Jennifer, se probudí po těžké autonehodě a nemá sebemenší ponětí kdo vlastně je. Všechno ji připadá cizí a neúplné. Nepoznává ani svého manžela za kterého už je 4 roky provdaná. Po návratu domů se cítí ještě více ztracená, snaží se zapadnout do svého starého života, jenže něco je špatně, ale co....?

Jednoho dne, náhodou narazí na knihu, ze které vypadne dopis. Milostné psaní určené Jennifer. Je to možné? Ona měla milence!!! Najednou se v ní něco pohne, nějaká emoce, vzpomínka? Hledá a pátrá a nachází další a další psaní, pečlivě schovaná po domě. Ale přijít na to, kdo je ten záhadný pisatel, to už nebude jenom tak...

Když jsi ke mně vzhlédla, věděl jsem, že jestli to uděláme, jsem navždycky ztracený. Nikdy bych Tě nedokázal odložit jako všechny ostatní. Nikdy by mi nemohlo stačit mít z Tebe jen kousek. Lhal jsem sám sobě, když jsem si to myslel.“


Novinářka Ellie, naproti tomu, žije nezávazným životem a má poměr s ženatým mužem, přesto, že si to nepřipouští, v koutku srdce doufá, že ho jednoho dne získá jenom pro sebe. Musí co nejrychleji napsat článek a tak zavítá do archivu, kde narazí na milostný dopis, napsaný skoro před půlstoletím. Jeho obsah, jí uchvátí natolik, že nemůže ani spát. Jak to s milenci nakonec dopadlo? Odjeli spolu? Nebo se rozešli se zlomeným srdcem?



Mé pocity:

Žít v roce 1960, to bych teda nechtěla. Společnost byla upjatá a dodržování společenských pravidel si nedokážu ani představit. Jennifer jsem nezáviděla vůbec nic, bohatství bylo tvrdě vykoupené. Mezi tím vším se zrodila nádherná, spalující, zakázaná láska. Co všechno Jennifer obětuje pro svojí lásku?

Kniha plná zvratů, nenávisti, vášně, rozhodování a špatného načasování. Autorce se povedlo propojit dva milostné příběhy, každý z úplně z jiné doby. Můžeme krásně vidět, jak se doba mění.
Už se nepíší tolik dopisy, většina z nás píše vzkazy formou SMS. Dneska už se moc neřeší, že má někdo mimomanželský poměr, nebo že se chce rozvést. Zdá se, že to máme celkově jednodušší, ale chybí tomu hloubka, pocit zodpovědnosti, povinnosti a více uváženosti.

Poslední dopis od tvé lásky, mě chytil za srdce. Krásná, romantická, jemně napsaná kniha. Těch 470 stran mi přišlo jako nic, lehce se mi četla. Je určený samozřejmě ženám, romantickým ženám, které budou dychtivě čekat s Jennifer na její štěstí. Co myslíte, dočká se ho?

Převelice děkuji knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku. Můžete zakoupit, za krásnou cenu ZDE.


HODNOCENÍ 5/5


2 komentáře:

  1. Tahle kniha je jednou z mála, kterou jsem nedočetla. Kdo má rád tzv.slaďárnu, ten si smlsne. Pro mě Jojo Mojesová není, a to jsem jí dala tři šance :-)
    Zvu tě na giveaway o jednu krásnou knihu www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě každému nemusí sednout, ale mě se líbila, já na ty slaďárny prostě jsem :-D A čekám na její novou knihu Jeden plus jedna. Díky za pozvání, soutěží se o velmi pěknou knihu.

    OdpovědětVymazat