pondělí 20. června 2016

BOHATÁ ČÍNSKÁ PŘÍTELKYNĚ

Bohatá čínská přítelkyně, je volné pokračování úspěšného románu Šíleně bohatí Asiaté.



Anotace:



Nicholas a Rachel konečně plánují svatbu. Nicholas je ochoten vzdorovat matce a vzdát se ohromného dědictví, které na něj čeká v Singapuru, jen aby si vzal Rachel a mohl s ní žít v New Yorku, kde se poznali. Rachel se sice na svatbu těší, ale sužuje ji touha poznat svého pravého otce z Číny. Šokující odhalení Nicholasovy matky poznamená životy obou hrdinů a zavede je do světa neuvěřitelného šanghajského přepychu...  Chcete se proletět soukromým letadlem, které připomíná letovisko na Bali, nebo kličkovat po čínských dálnicích v meruňkové Formuli 1? Láká vás nahlédnout do aukční síně při dražbě čínských svitků ze sedmnáctého století? Chcete poznat podnikatele, který se vypracoval ze syna rybáře na jednoho z pěti nejbohatších lidí v Číně, ale jeho vkus a způsoby odolávají změně?

Autor:             Kevin Kwan
Nakladatel:     Omega
Rok vydání:    06/2016
Počet stran:     424
Vazba:             Pevná


"Jestli chceš vědět, co si Bůh myslí o penězích, podívej se na lidi, kterým je dal."

Recenze:


Dostaneme se do těch nejvybranějších, nejbohatších kruhů čínské smetánky. Všichni jsou vysoce postavení, vlastní domy, letadla, nesčetné množství šperků a nejcennější obrazy. Nosí ty nejlepší značky bot, oblékají je nejproslulejší návrháři a chodí do nejvyhlášenějších restaurací a klubů.

Přesto jejich život není zas tak dokonalý, jak se zdá. Za velkou přetvářkou všech zúčastněných se skrývají nemalá tajemství. Životy jsou předem nalajnované a běda tomu, kdo odbočí, před tím se uzavře nejenom bohatý svět, ale i jejich vlastní rodina.

Nicholas je dědicem obrovského majetku, za určitých podmínek. Jeho babičce se vůbec nelíbí výběr nevěsty, pochází ze špatné rodiny a matka ji vychovávala sama, to je nepřijatelné. Nick se rozhodne i přesto vzdát majetku a Rachel si vzít. Svatbu tají, mají strach, aby jí Nickova matka Eleanor nepřekazila, je totiž schopná úplně všeho.

Eleanor neschvaluje výběr nevěsty, ale na druhou stranu jí mrzí, že se jí syn odcizil. Velkou shodou náhod, narazí na rodinu Baových. Jejich syn způsobil autonehodu, která se samozřejmě ututlala, ale sám je na tom velmi bídně. Podstupuje jednu plastickou operaci za druhou a učí se znova chodit, přesto ta podoba - to je jak Rachel??? Najme si soukromého detektiva a zjišťuje, že její budoucí snacha je dcerou bohatého čínského mecenáše, který založil jednu z největších zdravotních společností v Číně. To ovšem mění situaci...

Rachel se se svým otcem setkává poprvé, celou dobu ho hledala, ale nebyl k nalezení. Velké překvapení na ní čeká v podobě nejen bohaté rodiny, ale i nevlastního bratra Carltona.

Další postava, se kterou se v knize seznámíme a stojí za zmínku je Kitty Pongová, bývalá herečka, která se nyní snaží prorazit do nejvyšších řad čínské smetánky. Sice na sebe strhne všechnu pozornost, ale ne tak, jak doufala. Většina se jí straní a berou jí jako něco obtěžujícího a narušujícího jejich snobský život. Kitty se nevzdává a za pomoci Corriny začíná vystupovat, jako spořádaná matka a manželka.

"Skoro všechny vaše šperky jsou tak veliké a výrazné, že překračují hranici vulgárnosti a vstupují do oblasti, kterou lze označit pouze jako obscénní. Neuvědomujete si, že ve vašem věku vás velké kameny jen dělají starší? Jak se říká: "Čím větší diamanty, tím starší manželka, tím více milenek." Nemusíte vypadat jako matrona přes šedesát, utěšovaná drahokamy od manžela, který si vydržuje milenky v každé čínské provincii."



Moje dojmy:



Jako bych se ocitla uprostřed telenovely na tištěných stránkách. Neuvěřitelné, tolik zazobaných lidí v jedné knize. Každý z nich si přeje být obdivovaný, nejlepší a udělá cokoli, ať to stojí co to stojí.

Ze začátku jsem měla problém rozpoznat kdo je kdo, přeci jenom tolik čínských jmen, jeden mluvi o druhém, ale postupně jsem začala chápat, propletené rodinné i zbohatlické vztahy. I tak mě udivilo, jak byla kniha čtivá, ze začátku jsem v to ani nedoufala, ale překvapila.

Autor knihu pojal docela humorně, když se zamyslíme nad povrchností lidí, dá se tomu jenom smát. Uvědomíme si, že luxus a nekonečné množství peněz není všechno, jste sevření společenskými pravidly a kodexy. Například, když se Kitty rozhodne dostat do nejvyšší elity, Corrina pro ní vypracuje plán - jak se oblékat, česat, co nosit za oblečení a šperky, také čím jezdit a létat, dokonce jí sepíše seznam četby, kterou musí přečíst. Takhle nalajnovaný život bych tedy nechtěla.

V knize jsou čas od času použita čínská slova, u každého je číslo a vysvětlivky jsou na konci knihy. To beru jako mínus, protože hledat význam slov a přitom listovat až nakonec mi přijde zdlouhavé, bylo by lepší vysvětlivky dát na každou stránku, pod čáru, ale to je jenom můj postřeh.

Musím samozřejmě pochválit obálku, ta je luxusní a vypovídá o obsahu. Text na bílých stránkách má také něco do sebe, působí jako nádherný celek. Doporučuji Bohatou čínskou přítelkyni, každému, kdo hledá odpočinkovou četbu s dávkou humoru.



HODNOCENÍ      4/5


Děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu zakoupíte ZDE.





6 komentářů:

  1. Ahoj. Díky tvé recenzi se na tu knihu těším čím dál více. Už jsem do ní včera nakoukla a začala jí trochu číst a dnes se jí budu věnovat naplno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, až jí přečteš, dej vědět. Budu se těšit na recenzi. :-D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, vypadá to opravdu zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jj bude určitě pak zase u mě na oáze

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze a kniha mě láká :-D

    OdpovědětVymazat