sobota 18. června 2016

ROZBALOVAČKA 10,11,12

Ahoj, všem přeji pohodovou sobotu a já tu pro vás mám včerejší rozbalovačku. :-D

Budeme rozbalovat tři balíčky, ty dorazily postupně v týdnu, ale díky naší pošťačce, která usoudila, že mi je prostě nosit nebude a hází mi jednu výzvu za druhou, tak tento týden tomu ještě přidala, že mi výzvy za celý týden hodila až v pátek. No co k tomu dodat....

První přírůstek dorazil v úterý, koupila jsem knihu na databazeknih.cz za 100 Kč. Kdo mě sleduje tak ví, že jsem nedávno četla od autorky Matkou ze dne na den a protože se mi líbil styl, jakým autorka píše, rozhodla jsem se koupit i její dvě předchozí knihy a tohle je jedna z nich.



Anotace:

Některá rozhodnutí jsou těžká jen do té chvíle, kdy je uděláme. Pak už se jen sami sebe ptáme, proč jsme je tak dlouho odkládali.
Rose Pritchardová se odhodlávala dlouho, snad až příliš dlouho. Odejít od násilnického manžela není tak snadné, jak by se mohlo nezasvěceným zdát, a tak Rose dlouhá léta setrvávala v nesnesitelném soužití. Z černé díry beznaděje ji vytáhla docela obyčejná pohlednice: pár laskavých slov od člověka, s nímž se setkala před lety, jen na pár chvil. Tak málo stačilo, aby zdeptaná Rose pochopila, že musí odejít. Že nemá co ztratit. Že může jenom získat.
Utíká s několika narychlo sbalenými kousky oblečení a se sedmiletou dcerkou Maddie. Když se uprostřed noci ocitá na prahu vesnického penzionu, uvědomí si, že teď už skutečně není cesty zpět. Ve stejné chvíli se začne trápit pochybnostmi: neudělala strašlivou chybu? Nehoní se za nesmyslnou chimérou? Bude si umět vybudovat úplně nový život?
Ať už bude odpověď na všechny znepokojivé otázky jakákoli, jisté je jedno: že Rose zkrátka nezbývá nic jiného, než aby se pro sebe a pro svou dceru pokusila vybudovat lepší život. I kdyby ji to mělo stát cokoli.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druhý balíček dorazil ve středu a patří mojí dceři. Knihcentrum nám poslalo dětskou knihu k recenzi - 
Vincent a Bóďa - Dobrodružství v Benátkách

Anotace:


Dobrodružný příběh pro menší děti, plný fantazie. Malý Bóďa tráví letní prázdniny u dědečka vinaře na Moravě. Ten mu jednoho dne prozradí, že všichni vinaři si nesmírně cenní pomoci vinného skřítka Vincenta. Bóďa si není jistý, jestli ho děda nevodí za nos, ale ještě toho večera ho skřítek Vincent požádá o pomoc. A vezme ho s sebou do jednoho z nejkouzelnějších a nejtajemnějších měst světa: do Benátek. A tak začíná zatím největší dobrodružství Bóďova života…
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konečně poslední balíček, ten dorazil v pátek. Je od spisovatelky Markéty Hejkalové, poslala mi jednu svojí starší knihu Andělé dne a noci a jednu novější Divné dny, kde se na ní podílelo hned  pět autorek. Jedná se o lásku v pěti novelách. 

Divné dny - anotace¨
Hana Pražáková: Divné dny
Etela Farkašová: Na rubu plátna
Věra Nosková: Něco se musí stát
Markéta Hejkalová: Jednoho dne
Eva Tvrdá: Slunce a piškoty
Kniha Divné dny s podtitulem Láska v pěti novelách přináší pět příběhů žen, do jejichž spokojených životů náhle zasahuje krize v pěti různých podobách. Jádrem knihy je novela Hany Pražákové (1930 - 2010) Divné dny. Hana Pražáková byla známá jako autorka knih pro děti a dívky, po roce 2000 zaujala memoárovou prózou z padesátých let Nadějí tu žijem (v níž líčí věznění svého otce, spisovatele Františka Křeliny, a život jeho rodiny tzv. na svobodě). Divné dny byly napsány už v roce 1992 a dosud nevyšly mj. proto, že byly na samostatnou knihu příliš krátké. Redaktorka knihy Markéta Hejkalová (dcera Hany Pražákové) proto oslovila několik dalších spisovatelek, v jejichž díle jsou také hlavními postavami ženy a pro jejichž texty je důležitá naděje. Výsledkem je tato kniha, obsahující kromě titulní novely příběhy Etely Farkašové, Věry Noskové, Markéty Hejkalové a Evy Tvrdé.
Hana Pražáková píše ve čtivé titulní novele Divné dny o nevěře, hrozící rozbít dosud šťastnou rodinu, ale píše o ní s pochopením pro všechny zúčastněné a dokonce s dávkou humoru. Slovenská spisovatelka Etela Farkašová v novele Na rubu plátna vypráví o neblahém rodinném dědictví, které zasahuje do života mladé dvojice. V jejím textu nechybí tragická hloubka, ale ani naděje. Kratší novela oblíbené Věry Noskové Něco se musí stát aneb Význam počítače v rodinných vztazích, plná humoru a ironie, líčí složitý vztah matky a dcery a jejich soupeření o jednoho muže. Markéta Hejkalová píše v novele Jednoho dne o lásce, která nemůže přežít v každodenním světě. Do banálního příběhu nevěry vstupuje několik nečekaných událostí a celá situace se ocitá v jiném světle. Eva Tvrdá vypráví ve velmi čtivé novele Slunce a piškoty o zlých anonymních dopisech, které náhle vtrhnou do života jedné spokojené ženy.
Andělé dne a noci - anotace
Hrdinové románu Andělé dne a noci, žijící na různých místech světa, se ocitají v okamžiku životního zlomu. Češka Marta řeší hrozící krach své firmy i svého manželství, baskický novinář Kerman sbírá síly k rozchodu s teroristickou minulostí i s dlouholetou přítelkyní a moskevský učitel Vladimír pracuje pro podezřelou vlasteneckou organizaci, aby zapomněl na smrt své ženy. Jejich osudy se jednoho dne protnou a jejich příběhy se vydají nečekaným směrem. Míří do nebe, ale možná kráčejí do pekla. Najdou cestu zpátky?
Román, který začíná jako psychologická próza, se záhy mění v napínavý politický thriller. Autorka využila své několikaleté zkušenosti v diplomatických službách a zasvěceně dává čtenáři nahlédnout do světa, v němž důležití paňácové pózují před objektivy, jak pevně třímají v rukou kormidlo dějin, a přitom se ho sami zoufale a křečovitě drží, aby je nesmetla příští vlna zla a oni neutonuli v moři své vlastní nicotnosti.



15 komentářů:

  1. Všechny knihy vypadají skvěle, ať se ti líbí, budu se těšit na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vincent s Boda!!!!!! Nad tou stale uvazuju pro Johanku :-) Tak se tesim na echo.

    OdpovědětVymazat
  3. O autorce Rowan Coleman všichni mluví jenom pozitivně. Já jsem se na ni zatím neodvážila a myslím, že to ani nebudu zkoušet. Nějak cítím že to není to pravé. Doufám, že se ti všechny knihy budou líbit :) i tvé dceři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že mě knihy potěší. Třeba dáš Rowan Coleman někdy šanci, až přijde ten pravý čas.

      Vymazat
  4. Od Rowan Coleman mám doma Matkou ze dne na den a Knihu vzpomínek, tato mi tedy ještě chybí. Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty knížky vypadají bezvadně! Tak ať se dobře čtou :)

    OdpovědětVymazat
  6. nejvic se mi libi ta detska, posledni dobou jsem na to nejak zamerena, tuhle jsem byla v knihovne v detsky sekci a odnasela jsem plnou tasku :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Od Markéty Hejkalové tu mám na zrecenzování Rudé paprsky severního slunce. Po víkendu se do ní pustím. Jinak od Rowan Coleman bych taky chtěla něco zkusit. Knihu vzpomínek nebo tuhle, ta zní taky zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudé paprsky už jsem četla, ráda si přečtu i tvojí recenzi, jsem zvědavá jak se ti bude líbit..

      Vymazat
  8. Moc hezké přírůstky, na Rowan Coleman se také chystám, budu zvědavá na recenzi :) Příjemné čtení a pěkný den přeji :)

    OdpovědětVymazat