středa 27. července 2016

NALEHKO

Anotace:



Minimalistický příběh o lásce a putování... Dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla
Svérázná americká dvojice vyráží na neuvěřitelnou cestu. Jednadvacet dní, osm zemí, skoro pět tisíc kilometrů. Žádné plány, žádné hotely a žádná zavazadla. A žádné šaty na převlečení. On má jen to, co se mu vejde do kapes, ona si bere kabelku. Ona je Clara, životní krizí trochu pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v šílených oděvech a v rámci experimentu se například pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce.
A pak si šli koupit letenku. Pro začátek do Istanbulu.
Jako novodobí tuláci bez tíže pak pokračují dál. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie... Když se pak vracejí, ve stejných šatech, v jakých vyjeli, vezou si domů něco víc než suvenýry.
Naději. Nebo dokonce lásku?
"Když  stojíte na letišti bez zavazadel, je to jako sen, ve kterém jdete na nějaký večírek a zjistíte, že jste jediná, kdo je tam docela bez šatů. Cítila jsem se jako nahá. Nezakotvená. Ve stavu beztíže."

Recenze:


Představte si, že jste rozvedený profesor, který bydlí v kontejneru na odpadky, jako součást experimentu, divné, že? Nechce se na nikoho vázat, jenže nějakou tu spřízněnou duši přeci jenom postrádá. A kde jinde se člověk lépe seznámí, než na internetové seznamce plné lidí, kteří zdaleka neodpovídají tomu, co uvádějí.

Clara se psychicky zhroutila, ráda by objasnila nevysvětlitelné a lapila se do vlastní samoty a prázdnoty. Dva roky žije životem o kterém nemá vůbec ponětí co představuje. Když se smíří s tím, že se zbláznila, začíná se její život pomaličku navracet k normálu a z velkého popudu dává inzerát na seznamku, kde narazí na zvláštního profesora Jeffa.

Jeff navrhuje experiment, budou jednadvacet dní cestovat, bez zavazadel, bez předešlého plánu, ve stejném oblečení. Šílenost, ale Clara souhlasí, potřebuje změnu a nezávazný vztah si vždycky přála, bude to dobrodružství a s nepředvídatelným Jeffem a jeho nápadama, o to větší. Nakonec nemají co ztratit, můžou jenom získat...

"A co je to vůbec zavazadlo? Jen předmět, schránka na jiné předměty, která drží pohromadě pomocí zipů, vláken a stehů. Je to jen prostředek k přenášení věcí, a přesto jsem se bez něj cítila dezorientovaná, postižená přízrakem úzkosti."


Moje dojmy:


Uvidíme, oblíbené slovo Jeffa, které nemusí vůbec nic znamenat, přesto v sobě nese předzvěst něčeho velkého. Zvláštně napsaná kniha, která ve mě mísila úžas a šílenost. Vydat se na cestu jenom s pasem, kreditkou, mobilem a polovičním zubním kartáčkem, je pro mě nepředstavitelné. I když jedu jenom na jednu noc, někde přespat, tak mám s sebou minimálně malou tašku s osobníma věcma, pyžamem a celým kartáčkem.

Cestovat jednadvacet dní bez ničeho, nevědět, kde budu spát, co budu jíst a někdy ani kde se zrovna nacházím, v sobě skrývá velké dobrodružství. Nejsem si ale vůbec jistá, zda bych toho byla schopná, nejspíše ne, asi by mi bylo proti strsti bydlet u kde koho a nosit jedno a to samé oblečení. Přesto věřím, že pohybovat se bez zavazadel, musí být v jistém slova smyslu osvobozující.

"Každý je jiskrou života v dočasné kleci z kostí. Nic není jisté. Nic nezůstává stálé dostatečně dlouho, abyste to mohli obracet v dlaních nebo si podržet u srdce."

Celý příběh vypráví Clara, popisuje místa a země, které navštívili, lidi co potkali, jídla co jedli. Občas se ve vzpomínkách vrací k době, kdy nevěděla jaký smysl má život, ukazuje nám proč se zhroutila a jak se snažila dojít k normálnosti. Nebudete ošizeni ani o legrační příhody, nad kterými vám bude zůstávat rozum stát a samozřejmě se budete snažit pochopit myšlenkové pochody Jeffa.

Nalehko je lehké čtení s lehkou dávkou humoru. Pokud se vydáte na delší cestu bez zavazadel, vemte si s sebou tuhle knihu, bude vás ispirovat a lehounce provázet. Budete se s ní cítit oproštění od všednosti a možná vás chytne a nepustí -  procestujete svět nalehko.


Kniha mě natolik zaujala, že se těším na filmové zpracování a doufám, že se u něho zasměji a připomenu si jak si Jeff a Clara užívali jednadvacet dní volnosti.





HODNOCENÍ     5/5


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.

Nalehko zakoupíte ZDE.



Autor:               Clara Bensenová
Nakladatel:       Metafora
Rok vyddání:    07/2016
Počet stran:       216
Vazba:               Pevná

3 komentáře:

  1. Docela mě knížka láká, byť běžně cestopisy nečtu a nevyhledávám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že se nejedná o běžný cestopis, je okrášlený o zvláštní příběh. :-D

      Vymazat
  2. Taky jí mám v plánu ;) a ted se těším ještě víc :)

    OdpovědětVymazat