středa 6. července 2016

SVŮDKYNĚ S MODRÝM NEBEM NAD HLAVOU

Anotace:


Humorný román o hledání životních lásek, o přírodních nástrahách a mužských (ne)dokonalostech. Simona nedávno opustila přítele, protože dál nehodlala trávit čas v nebezpečně vyzdobené ložnici. Jelena se už několik let věnuje raději své úspěšné cukrárně a vyrábění dortů než zkoumání opačného pohlaví. Poslední zkušenost ji totiž málem stála život, když se miláčkovi snažila splnit náročné tužby. Zanedlouho se Simona znovu zamiluje. Její láska vyprovokuje Jelenu k činům – také se chce zamilovat. A ne jen tak do někoho! Hodlá však svého budoucího muže pořádně prozkoumat dřív, než jí přichystá nějaké nemilé odhalení. Kvůli tomu je ochotna prolézat hluboké lesy, křoviska, šlapat desítky kilometrů po svých, přespávat pod převisy a vybírat ideála mezi nefalšovanými vyznavači ohňů. A Simona nesmí u ničeho chybět!

Autor:            Petra Nachtmanová
Nakladatel:    Pohodky - Taťána Kubátová
Rok vydání:   05/2016
Počet stran:   176
Vazba:          Pevná



Recenze:

Simona a Vilém, dvojka k pohledání. Musela jsem se od začátku smát, ona by ráda romantiku a její Vilém tráví noci na posedu, čeká a čeká. Dokáže mluvit  hodiny o lesu, zvěři, honu a lásce k myslivectví. Simona se snaží mít pochopení, jenže roky přibývají a pomaličku by se slušelo pořídit si miminko, jenže kdy, když její přítel tráví noci v lese a ne v posteli. Poté co Vilém vyzdobí ložnici parožím a místo předložek mají kůži, přeteče pomyslný pohár trpělivosti a Simona odchází.

Vrací se k rodičům a přemýšlí co bude dělat dál. Narazí na trampa Ronyho a je to láska na první pohled. Hezký a jede na vandr, stejně jako kdysi ona.  Dá dohromady starou partu a začíná znova trampovat. Doufá, že bude s Ronym konečně prožívat smysluplný vztah. Přibere i kamarádku, cukrářku Jelenu, která se snaží zapomenout na bývalého přítele a najít si nový, pevný vztah.

Zažijí spostu dobrodružství a Jelena je prostě svá, není zrovna typ na toulky lesem, ale nevzdává to a pokračuje dál. Celá parta je jeden podivín vedle druhého a přibraný Rony se zrovna moc nezapojuje a často na výletech chybí. Simona začíná ztrácet trpělivost, ale stačí, aby se na okamžik objevil a znova mu podlehne. Začíná jí nahlodávat myšlenka, jestli přeci jenom neměla raději zůstat s Vilémem.

"Láska vás většinou zasáhne úplně náhodou. S blaženým úsměvem na rtech se díváte kolem sebe a zdá se vám, že žijete na nejskvělejším místě planety Země. Vůbec vás nezajímá včerejší prohlášení, kdy jste vykřikovali cosi o nejhnusnější díře světa. Stačil mžik a všechno šedivo-černé se mění na barevný záhon věčně rozkvetlých kytek."


Moje hodnocení:


Svůdkyně je přesně ta kniha, která vás upoutá od prvního řádku. Při oslovení Vilém, jsem si vzpoměla na písničku "Můj Vilém peče housky a málo mě má rád." Tady by se hodilo " Můj Vilém střílí laňky a nemá vůbec čas." Rozprava mezi Simonou a "budoucí" tchýní je prostě perfektní a musela jsem se u ní smát. Jako by se bavili o někom, kdo nechápe podstatu věci. Opravdu dokonalý.

"Simonko, moc se těším na vnoučátko. Nejde vám to? Možná by nám to i šlo, ale to by váš syn musel noční osamělé sedánky v lese vyměnit za noci s přítelkyní v posteli. Ale kdekoliv jinde, kde by s sebou neměl zbraň, vábničku a dalekohled."

Trampovaní je zajímavé samo o sobě, kdo by nechtěl jen tak se toulat a spát pod širým nebem? Autorka mě tak nalákala, že snad budu muset jet alespoň pod stan. Vzdát se vymožeností dnešní doby je tak lákavé. No, ale stejně tak by mě dostala i na ten jehněčí guláš, to je jasné...

Knihu, řadím mezi lehkou, zábavnou četbu, ideálně na dlouhé letní večery. Každá kapitola začíná vtipnou, výstižnou průpovídkou, která se dokonce rýmuje, vždycky vystihne to, o čem se bude následující strany psát.

Trochu mě mrzí, že kniha není více  rozvětvená. Ráda bych se dozvěděla i o jiných postavách, které se v knize objevily, taková Bažina by určitě stála za podrobnější popis. Stejně tak Jelena, její předchozí láska, která ji tak dostala, byla určitě zajímavá.


HODNOCENÍ       4/5

Děkuji spisovatelce PETŘE NACHTMANOVÉ za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakopit ZDE.

3 komentáře:

  1. Ahoj.
    Tuhle knihu zrovna také čtu a není špatná. Víc jak hlavní hrdinka mě baví Jelena. Recenze na knihu bude brzo k vidění na http://medvedioaza.blogspot.cz/.
    Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelena je správně prdlá :-D Proto jsem psala, že bych uvítala více rozvedené vedlejší postavy. :-D

      Vymazat
  2. Na knížku se chystám, tak snad mě bude taky bavit :)

    OdpovědětVymazat