úterý 6. září 2016

LÁSKA PODLE SHAKESPEARA - Marná touhy snaha

Anotace:



Aubrey Priceová má před sebou posledních pár týdnů studia na Torontské univerzitě. To, co mělo být nejkrásnějším obdobím jejího života, se pro ni ale stává utrpením. Tajný vztah s Danielem Grantem, asistentem na katedře angličtiny, čelí mnoha překážkám. Jeho odhalení by obzvlášt Daniela stálo nejen pověst, ale i celou kariéru. Oba doslova odpočítávají minuty, než budou moci být konečně otevřeně spolu. Mezitím hledají útěchu v tajných vzkazech a tolik výmluvných slovech Shakespearových dramat a sonetů. Dokážou svou zakázanou lásku udržet v tajnosti?

Autor:              Georgina Guthrie
Nakladatel:      Grada
Rok vydání:     06/2016
Počet stran:      480




Moje hodnocení:




Druhý díl Láska podle Shakespeara začíná přesně tam, kde první skončil. Je to jako kdybyste četli další kapitolu. Kdo nečetl první, určitě nezačínejte druhým dílem, neměli byste vůbec tušení o čem kniha je.

"Proč mají chlapi vždycky pocit, že když dají najevo zájem, tak to automaticky znamená, že jsou to slaboši? Tak máš rád přírodu, no. Milejš poezii a máš starost o svou babičku. Seš citlivej a neděláš ukvapený věci - proč by mělo něco z toho zapříčinit, že bys byl bábovka? Tomu nerozumím."

Aubrey a Daniel se do svého vztahu zapletli ještě více než chtěli a začíná to být pomalu neudržitelné. Shodou nečekaných okolností, děkan přijde na to, že se spolu stále scházejí a udržují vztah i přes jeho důrazný zákaz. Rozhodne se nekompromisně zakročit. Je toho v sázce mnoho, nejen Danielova kariéra, ale také děkan usiluje o vyšší post a takový skandál si nemůže dovolit.

Pokusí se Daniela úplně odstřihnout od Aubrey, dosáhne pouze toho, že se Danielovi vrátí jeho panické záchvaty a Aubrey vyděsí natolik, že není schopná logicky uvažovat. Nemá vůbec ponětí, co se děje a nikdo jí nechce nic říct. Je zdrcená a šílená strachy.

Oba se snaží svůj vztah držet v mezích a doslova odškrtávají dny, kdy budou moci svobodně vyjít bok po boku bez toho, aniž by se museli ohlížet přes rameno. Jestli se jim podaří udržet se dozvíme ke konci knihy.

"Z celého času zisku nehledám,
leč z toho, jenž byl tobě posvěcen.
Čas dlouhý rovněž nechi proklínat,
kdy jiným patříš a já čekám dál..."
(Sonet 57)

Celkově knihu hodnotím pozitivně, stejně jako první díl, myslím, že autorka udržuje stejné tempo i laťku. Velice mě baví, jak  postupně rozebírají dílo Shakespeara, netušila jsem, v kolika významech se dá převést jedna jediná scéna. Dá se vyložit mnoha způsoby, rozebrat do poslední samohlásky, je až s podivem, jak moc jsou jeho hry promyšlené, často s dvojím významem. Dostanete chuť si je přečíst.

Láska podle Shakespeara je vyloženě romantické čtivo, kde vás spisovatelka napíná a čekáte a čekáte, kdy to konečně přijde. Najdete v příběhu spoustu krásných gest a milých slov, až teda na jedno, které se tam, na můj vkus nemuselo vyskytovat zas tak často, totiž číst po několikáté slovo kurva a kurevsky, postupně ztrácí efekt. Samozřejmě, že v reálu, se asi takhle nikdo nechová, ale můžeme snít o tom, jaké by to bylo a každá si přece přeje být rozmazlovaná a opečovávaná, nebo ne?

I když si myslím, že se jedná o jednoduchou četbu, něco mě nutilo číst dál a nenašlo se nic tak zásadního, co by mi knihu znechutilo. Naopak mělo to docela šťávu a těším se na poslední třetí díl, který u nás vyjde někdy na podzim a doufám, že tam už to pořádně rozjedou....






HODNOCENÍ      4/5




Děkuji KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku.




Knihu zakoupíte ZDE.





Žádné komentáře:

Okomentovat