pátek 7. října 2016

SBĚRATELKA PARFÉMŮ

Příběh ukrytý v parfému.



Grace bydlí v Londýně, je vdaná a proplouvá společenských životem, který jí vůbec nebaví. Píše se rok 1955 a ženě je souzeno starat se o manžela a navazovat ty správné kontakty a styky. Grace tímto stylem žití není vůbec nadšená, chce se realizovat a někde v hloubi duše touží po nezávislosti. Přispívá k tomu i jejich nefungující manželství.

Z ničeho nic přijde dopis, kde jí nějaká Eva d'Orseyová odkazuje veškerý majetek. V první chvíli si Grace myslí, že se jedná o omyl, ale rozhodne se vše vyřešit osobně a odpočinout si od nevěrného manžela. Odlétá do Paříze, kde se jí otevírají nové možnosti.


Zdědila lukrativní byt a akcie nemalé hodnoty. Stále tomu nedokáže uvěřit i přes věškeré ujištění právníka, potřebuje vědět, kdo je ta záhadná žena. Nějaká přítelkyně z rodiny? Jaký měla důvod, dát Grace veškerý majetek.

"Parfém by měl vyprávět příběh - příběh o tom, kdo jste, kým byste mohla být, možná dokonce i kým se bojíte stát... všechny tyto věci jsou možné. Je to velice intimní znak ženy, stejně jako třeba její podpis nebo barva hlasu. A tlumočí pocity a stavy dané osoby, které nemají jméno, nedají se vyjádřit slovy. Jeho mnohoznačnost jej činí pravdivějším než slova, není to ten parfém sám, který za něco stojí - jde o originál..."

Parfém, jak velkou roli hraje v životě ženy, ale i muže. Má někdo tak dokonalý čich, že dokáže vytvářet vůni na míru. Jedinečný parfém, určený právě pro vás. Vyvolat vzpomínku, nebo navodit atmosféru?

Sběratelka parfémů mě naprosto pohltila. Její propojení dvou životů bylo pěkně provedené. Hrozně nerada jsem knihu odkládala, mít víc času, přečetla bych jí na jeden zátah. Dostanete chuť pořídit si nový, jedinečný parfém určený jen a jen pro vás.

Od začátku knihy se přemisťujeme mezi minulostí a současností. Kapitoly se střídají, až se v jednom bodě protnou a ucelí celé vyprávění. Vracíme se do minulosti, kde byla Eva malou dívenkou, naproti tomu kontrastuje nalajnovaný život Grace.

"Třeba je to pozvání. Možná potřebujeme doslova přijít k našim smyslům, vrátit se k nim, k chuti, hmatu, zraku, čichu, sluchu a najít v nich živiny, inspiraci. Život je koneckonců smyslový zážitek. Naše smysly mají tu moc, aby nás skutečně uchvátily, ale taky uzemnily. Udělaly z nás lidi."

Eva to neměla jednoduché, matka jí zemřela na tuberkolózu a otce nepoznala. Její strýc jí našel místo pokojské. Bylo jí čtrnáct let. Uklízela a plnila přání rozverných hostů. Přineslo jí to dobré i zlé věci. Uvnitř zranitelné divky, se ale ukrývala silná a chytrá osobnost.

Možná, že budete občas šokovaní a budete nad tím kroutit hlavou. Přesto si myslím, že to není nic neobvyklého nebo nereálného. Někdy se prostě nedá nic jiného dělat. Přestože jsem s Evou vždycky nesouhlasila a určitě mohla svůj život prožít jinak. Na druhou stranu mi přišlo, že měla jasno, co chce a čeho hodlá dosáhnout. Měla nepopiratelný talent, který se pojil se smůlou, co jí provázela.

Nechte se pozvat do světa vůní a jedinečnosti, nechce se inspirovat, nechce se hýčkat. Začtěte se, hledejte mezi řádky, budete nadšení, stejně jako já.



HODNOCENÍ    5/5


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.




4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze a další tip na můj nekončící seznam :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, každý kdo si vede seznam, tak ho má dlouhý a nekončící. :-D

      Vymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, ale nějak se nemohu přiklonit k tomu, co je to za žánr, dle anotace a popisu :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavá, dalo by se říct, že je tam od každého trochu. :-D

      Vymazat