středa 16. listopadu 2016

PSYCHO - SANATORIUM

Myslím, že knihu nemusím dlouze představovat, už ze samotné obálky je jasné, že se jedná o
psychologický horor. Já se tomuto žánru většinou vyhýbám, ale z nějakého důvodu mě zaujala anotace a dostala jsem velmi zapeklitý případ.

Norman Bates má na svědomí zabití čtyř lidí z nichž jedna je dokonce jeho vlastní matka. Trpí rozdvojenou osobností, v jeho případě se dokonce rozděluje na tři různé osoby. Matku - Malého chlapce - Normana. Jedná se o tzv. "Nesvatou trojici". Doktor Felix Reed se snaží matčinu převahu potlačit, pokud je Norman řízen matkou začne zabíjet.


"A konečně, což bylo nejvíce znepokojující, tu byla Norma, matka, s jejíž smrtí se malý Norman nedokázal smířit. Norma Batesová byla osobou, která se ujímala vlády nad Normanovým tělem v kritických chvílích."

Pobývá ve státní nemocnici pro duševně choré a podrobuje se léčbě. Z katatonického stavu začíná pomalu procitat, nají se, promluví pár slov. Vypadá to, že jsou na správné cestě. Snaží se Normana zapojit do společnosti, to se prozatím moc nedaří. S neznámými lidmi nechce komunikovat a nerad navazuje jakoukoli debatu. Baví se pouze s doktorem a zdravotní sestrou.

O sanatoriu kolují všemožné historky, povětšinou se jedná o duchy. Pacienti věří, že tam straší a i někteří zaměstnanci zastávají stejný názor. Není se čemu divit, velké prostory, rozlehlé sklepení  a nechvalná pověst, šílení vrazi, vyvolává v lidech strach. Poslední kapkou je postupné zmizení čtyř lidí, jedná se o devianta, dva zaměstnance a ředitele. Má to i svá logická vysvětlení, proč se ale ztratili jeden po druhém a vždy se jednalo o lidi, kteří neměli Normana v lásce. Je možné aby znova zabíjel když je pod zámkem? Nebo se v nemocnici děje něco nekalého?

Norman Bates je vskutku zvláštní osoba, autor nás nechává nahlédnout do jeho mysli a řeknu vám,
 není to zrovna super podívaná. Vede nekonečné dialogy se svou matkou, hádají se neustále o tom, kdo ty lidi zabil. Byl to sám Norman, nebo jeho matka? Začíná mysl pomaličku ovládat a matka ustupuje do pozadí, občas se objeví, ale už to není v takové míře. Začíná ho zajímat jeho znovunalezený bratr Robert.

Ten ho chodí navštěvovat a Norman má pocit, že hodlá Robert také zabíjet, protože ho obdivuje? Nebo je stejně narušený jako samotný Norman. Svěří se svému doktorovi, ten ho uklidní, že to není možné, přesto proč najednou mizí lidé, kteří ho nějakým způsobem ohrožují?

"Ty tu nejsi, matko? Ty tu opravdu nejsi. Jsem tu chlapče. Ne, nejsi. Byla jsi částí mne samého. Chtěl jsem abys tu byla, a přesvědčil tě, abys zůstala. A tys mě přiměla ke strašným činům. K činům, jež bych sám od sebe nevykonal."

Udělala jsem opět tu zásadní chybu a četla knihu pozdě v noci, potom máte pocit, že doma nejste sami a někdo stojí za vašimi zády. Samozřejmě můžete namítnout, že tohle je přesně účel hororu a já s vámi budu souhlasit, kniha nás musí donutit se bát a přemýšlet o nemožném.

Moje mysl se nejvíce soustředila na rozdvojené osobnosti. Jak je možné se vcítit do někoho jiného, dělat věci o kterých nic nevíme a potom si je nedokážeme ani pořádně vybavit. Neneseme za ně odpovědnost. Kniha mě donutila se na věc podívat i z jiné strany, jedná se o nemocné lidi, kteří absolutně netuší co se kolem nich děje a věřte nebo ne, dá se toho zneužívat.

Ten kdo se z vás rád bojí a k tomu zkoumá lidskou mysl s Psycho - sanatoriem bude nadmíru spokojen. Dostane napínavý příběh s velice zvláštním koncem. Bude ohromen a bude si stejně jako já přát číst pokračování. Pokud jste ale lekavý a špatně by se vám spalo, šáhnete raději po něčem lehčím, protože vrazi jsou vynalézavý.

HODNOCENÍ  4/5

Děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí recenzního výtisku.


Knihu zakoupíte ZDE.




4 komentáře:

  1. Jj ty ho moc nevyhledáváš a já naopak ty knihy musím mít :D
    Pěkná recenze :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba do tohohle žánru ještě dojdu, ale nebráním se mu. Proč ne, změna je život. :-D

      Vymazat