středa 2. listopadu 2016

TŘI PŘÁNÍ

Milují se, nesnesou se, nemohou bez sebe být. Tři ženy, tři životy, tři přání...

Dovedete si představit, že přijdete do restaurace a u stolu sedí tři mladé ženy a slaví společně narozeniny? Na tom není nic neobvyklého, do té doby než zjistíte, že se jedná o trojčata.
Cat, Lyn a Gemma jsou si tak podobné, stejné a přesto vedou zcela odlišné životy. Mají jiné cíle, jiné priority, občas si lezou na nervy a často se hádají.  Při sobě je drží neviditelné sourozenecké pouto.
"Zažíváte takový ten den, kdy se vám smůla lepí na paty, a završíte ho tím, že se zuřivě pohádáte s někým, kdo je u moci: bankovním úředníkem, obsluhou čistírny, tříletým potomkem."



Lyn je ze všech sester považována za nejzodpovědnější, umí se ovládat a všechno má dopodrobna naplánované. Uvažuje logicky a prakticky. Vede úspěšnou firmu, vychovává spolu s manželem nevlastní, patnáctiletou dceru Karu a osmnáctiměsíční Maddie. Řídí se všemožnými příručkami a má pětiletý plán, prozatím se jí daří , ale  tělo začíná pomaličku protestovat, do toho se přidají rodinné problémy a katastrofa je na světě. Její trojitý JACKPOT začíná pokulhávat, být dobrá podnikatelka, matka a manželka.

Cat je jednovaječné dvojče s Lyn, jsou od sebe k nerozeznání, ale povahy mají zcela odlišné. Cat je veselá, s ničím si neláme hlavu, pracuje pro firmu, která vyrábí čokoládu. Za manžela má pohledného muže jménem Dan. Ke štěstí jí už chybí jenom miminko. Před rokem vysadila antikoncepci a stále nic, štve jí to, začíná se tím užírat. Z ničeho nic se jí Dan svěří s tím, že jí byl nevěrný, snaží  se celou situaci zvládnout, když přijde poslední kapka, která z ní udělá naprostou trosku.

Gemma se sestrám skoro nepodobá, je svým způsobem zvláštní. Žije jako tulačka, hlídá cizí byty, je nedochvilná a občas je duchem někde jinde. Měla už několik známostí, žádná nevydrží déle jak půl roku. Od té doby co jí zemřel tragicky přítel, těsně před tím, než se měli brát, nedokáže normálně žít. Nikdo však netuší, že za její bláhovostí stojí něco jiného, mnohem horšího.

"Bylo spočteno, že péče o trojčata zabere denně 28 hodin. To může být problém, když vezmeme v úvahu, že jich máme k dispozici pouze 24!"

Všechny tři se snaží spolu nějak vycházet, není to lehký úkol a nepřidává k tomu ani jejich upjatá matka a lehkovážný otec. Impulzivnost  a vášnivost, kterou trpí způsobuje, že se často dostávají do nepříjemných situací. Na druhou stranu působí mladě a roztomile, určitě si je brzy zamilujete.

Začátek knihy mě zaujal, líbilo se mi jak autorka popisovala narozeninovou oslavu děvčat. Vyprávělo to několik lidí, návštěvníci restaurace, servírka, dokonce jejich vlastní matka. Každý z nich měl upravenou verzi a zároveň řešil i svoje osobní problémy. Bylo to psané lehce, vtipně a s mírnou nadsázkou. I přes to, že si přály být jiné, zjišťují že jsou si podobné více než je zdrávo. Jejich životy jsou navzájem propletené a není nic co by je dokázalo rozdělit.

Představa toho, že by se mi narodila trojčata mě upřímně děsí. Všichni si dokážeme představit, co vyvedou děti když jsou pohromadě. A mít rovnou tři a ještě k tomu stejně staré, musí být neskutečný zápřah pro rodiče. Asi bych skončila v blázinci, udržovaná na sedativech. Proto si dávejte pozor na to, co si přejete, někdy by se vám to mohlo splnit!

Liane Moriarty je moje oblíbená autorka, obdivuji jak se jí povedlo skloubit minulost s přítomností a ještě to prokládala střípky vzpomínek od náhodných pozorovatelů. Kniha se mi dobře četla, neměla  žádná místa, která by mě nebavila nebo nudila. Naopak musela jsem se u některých pasáží smát a představit si situaci mě náramně bavilo. Tři přání mě dostaly svojí originalitou a vtipností.


HODNOCENÍ  5/5

Děkuji nakladatelství IKAR za poskytnutí recenzního výtisku.

TŘI PŘÁNÍ  zakoupíte ZDE.










6 komentářů:

  1. O této knize jsem pár recenzí už četla a zatím jen samé chvály. Budu se po ní muset v knihkupectví kouknout. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! :) Na knížku se chystám a jsem na ní tedy opravdu zvědavá :)

    OdpovědětVymazat