úterý 20. prosince 2016

ČAJ NEJEN O PÁTÉ

Přichází pomaloučku zima a studené počasí se na mě začíná podepisovat. A neznám nic lepšího, než se zahřát pořádným, teplým čajem!

http://www.metafora.cz/zahrada-a-kuchyne/caj-nejen-o-pateČaj nejen o páté nám nabízí nepřeberné množství bylinkových čajů pro pohodu i zdraví. Už za našich prababiček se bylinky používaly jako všemocný lék a v dnešní době je často opomíjíme a nahrazujeme rychlejšími variantami. Není se čemu divit, málo kdo z nás bylinky pěstuje a následně suší a uskladňuje. Mnohem pohodlnější je zajít do obchodu, ale i tady se dá narazit. Pokud nemáte nablízku nějaký specializovaný obchod, který jsem u nás nenašla, tak musíte navštívit lékárny, ale i tady pokaždé neseženete všechno. Ještě že má většina z nás internet kde se dají nádherně objednat.


"Bylinky ale nejenže mají všemožné, často silné léčivé účinky, ale obsahují také velké množství výživných látek, které působí preventivně a posilují imunitní systém."


Kniha je důvtipně rozdělená na několik kapitol: Očista a detoxikace, Trávení a výživa, Energie a povzbuzení, Klid a pohoda, Posílení a ochrana a samozřejmě nesmí chybět Radost a štěstí. Poslední kapitola obsahuje Herbář bylin, kde se dozvíme co se používá a jaké blahodárné účinky má každá jednotlivá bylina. Čaj nejen o páté má uvnitř mnoho krásných obrázků a při rozhodování, který čaj je ten pravý sehrají nemalou roli.

Ze začátku se dozvíme, jak se mají bylinky správně sbírat. Kdy je dobré sbírat listy, kořeny nebo květy. Potom se naučíme bylinky sušit a následně namlít nebo rozdrtit. V neposlední řadě nás čeká správný postup uskladnění. Malé rady co všechno si pořídit na přípravu dobrého čaje a můžeme začít!

Každá čajová směs si nese svůj účel jako název, například čaj pro dobrou paměť. Vedle názvu najdete značky pro koho je čaj nevhodný a průvodní popis příznaků, které by měl pravidelný šálek čaje odstranit nebo zmírnit. Pak už stačí nasypat patřičné množství bylinek a vypít si v klidu svůj šálek dobrého čaje.

"Pokud někdy hledáte klíče nebo stojíte v kuchyni a snažíte se rozpomenout, pro co jste tam vlastně přišli, pijte pravidelně šálek tohoto lahodného čaje. "

Já jsem si pro sebe vybrala čaj proti bolesti hlavy, přeci jenom ženy tím asi více trpí jak muži. Recept obsahuje jenom pět bylinek a je to takové malé pohlazení po duši. Ať už vás trápí cokoli, určitě si každý vybere svůj osobní recept a pokud ne, tak vás třeba potěší čaj pro dobrou náladu. Stačí si udělat čas, zahřát se šálkem kvalitního čaje a rozdávat okolo sebe pohodu a lásku.

HODNOCENÍ  5/5

Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.






1 komentář:

  1. Jako velký čajofil musím říct, že knížka vypadá moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat