úterý 13. prosince 2016

CECH OBJEVITELŮ

                                                                                    Drahý čtenáři!

Oslovení čtenáři, mi neskutečně přirostlo k srdci. Dodávalo to knize osobnost. Abys tomu rozuměl čtenáři, budu ti vypravovat příběh, který nenajdeš v historických knihách.

Cech objevitelů je rozdělen do pěti menších knih a celkově se jedná o první díl, čeká nás tedy ještě další a další pokračovaní. Je to opravdu velkolepé dílo, už jen proto, že samotná kniha má neskutečných 770 stran.

"Ve všech městech světa - nebo alespoň v těch slušných, měl bych říci - se nacházejí jisté nenápadné dveře a Ty je můžeš najít, pokud budeš pátrat v klidnějších čtvrtích a dáš si přitom pozor na věci, které nejsou přímo ukryté, ale spíš navržené tak, aby na sebe nepřitahovaly pozornost."

Je toho tolik, že ani nevím kde začít. Asi největší myšlenkou knihy je najít skryté město tzv. SHAMBALU. Město, které se náhodně zjevuje, pokaždé na jiném místě. Pokud se někomu podaří ho zahlédnout, nedopadne to s ním dobře. Buď časem zešílí nebo se jim přihodí nějaká nehoda. Přesto ale existují lidé, kteří trpí nemocí zvanou Neduh. Tvrdí se, že viděli znak města a ostatní badatelé se snaží získat od nich co nejvíce informací.

Cech objevitelů má několik předních postav. Nejprve se musím zmínit o Johnu a Arthurovi Odgenových. Dva bratři, nemají spolu skoro nic společného, John je velký válečník a Arthur se považuje za objevitele. Arthur se přidal do spolku Cechu a jeho nenávist k bratránkovi Cyrilovi přinese jednu nesmyslnou sázku. Vypraví se hledat severozápadní cestu a místo toho nedopatřením nalezne Shambalu. Je ale tak neopatrný, že si z ní něco odnese. Ani jeho nemine trest a začíná se pomalu rozpadat. Pošle tedy zprávu svému bratrovi a požádá ho o laskavost. Musí znovu město najít, aby se nastolila rovnováha.

Tady přichází na řadu další postava mladičký desátník Buchan, označuje se za posla osudu. Má za úkol doručit do Aš - šaru  zprávu samotnému velkému Johnu Odgenovi. Nemá to ani trochu jednoduché, po splnění úkolu se přidá k Odgenovi a začíná spolu s ním hledat ztracenou Shambalu. Čeká je nejedno dobrodružství a mnoho překážek, které budou muset překonat. Dále se seznámíme s Paní Harrowovou, bývalou herečkou, která hledá Pana Sloanea. Dvě zvláštní postavy a každá z nich plní vyšší poslání. K tomu se přidá malý chlapec Bertram, ten údajně ze samotné Shambaly pochází, jeho vzpomínky jsou ale vymazané a nic si nepamatuje. Nesourodá směsice lidí, kteří mají stejný cíl, najít skryté město.

"Jméno Sloane jsme už tu a tam zaslechli - zmínili ho naši různí hráči. A já Ti mohu prozradit, čtenáři, že jeho vliv se táhne přes celou tuto knihu od začátku do konce, i když vysvětlit detaily, to může ještě chvíli trvat."

Každému z vás je asi jasné, že se jedná o velice propletený příběh. Spousta postav, záhady, nekalé úmysly. Docela dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala a pochopila kdo ke komu patří a kdo se považuje za nepřítele a naopak. Jejich putování přes několik zemí mě nesmírně bavilo. Propletené osudy lidí toužících po jediném, najít něco unikátního, nového a neprozkoumaného.

https://www.knihydobrovsky.cz/spolek-objevitelu-1-cesta-do-shambhaly-672272Cech objevitelů je precizně propracovaný do nejmenšího detailu. Střídá se v něm klasický text a komiks. Díky tomu čtení krásně utíká a dostanete představu o podobě postav. Velké uznání také patří Ricku Rossovi, jeho ilustrace jsou nádherné, není stránka, kde by nebyl nějaký obrázek, kousek mapy nebo pradávný znak. Stránky jsou takové zahnědlé, takže máte dojem, že čtete nějaké prastaré dílo. Je vidět, že si s knihou dali neskutečnou práci a toho si vážím.

Laskavý čtenáři, pokud se považuješ za objevitele nebo si chceš přečíst kvalitní knihu a stejně jako já si vyrost na Verneovi a jeho Dvaceti tisíci mil pod mořem s Cechem objevitelů budeš náramně spokojený.


Hodnocení 5/5


                              Děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.


2 komentáře:

  1. Na Cech čtu velice odlišné recenze. Někdy až překvapivě odlišné. Ty ji vlastně ve finále hodnotíš za 5/5 ale našla jsem recenze i s jednou hvězdičkou. To by mě zajímalo, co je ten mezník :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky to záleží na úhlu pohledu a také co se komu líbí. Pokud někdo čte jenom dobrodružné knihy a už přečetl lepší, je jasné, že bude hodnotit menším počtem. Protože má srovnání. Já třeba dobrodružné moc nečtu, ale tahle mě chytila. Proto jsem jí hodnotila vysoko, ale taky by se mohlo stát, že si jí přečte někdo - kdo dobrodružné knihy nesnáší, nebo mu nesedne styl psaní - přeci jenom se jedná z poloviny o komiks. Jinak mezník je vždycky zlatá střední cesta - což znamená nejsem z toho paf, ale nebylo to úplně špatné. :-D

      Vymazat