čtvrtek 22. prosince 2016

ZABIJ MĚ ZNOVU

Přestože autorka u nás vydala už čtvrtou knihu, nikdy jsem nezatoužila přečíst si některou z nich. Asi mě odrazovaly obálky, které se mi moc nelíbí. Co mě tedy přimělo dát knize šanci? V první řadě mě zaujal popis na zadní straně - autorka je 14. nejprodávanější za posledních pět let a po přečtení anotace, jsem věděla, že tohle by se mi mohlo líbit.

"Toužila zaslechnout jeho hlas - slyšet, jak jí říká, že už jede domů a že to, co se stalo, byla chyba, slyšet jak jí říká, že ji miluje."

Maggie Taylorová pracuje jako advokátka a dalo by se říct, že jí to docela jde. Dostane novou nabídku a přestěhuje se do Manchesteru, spolu se svým manželem Duncanem a dvěma dětmi. Sice se jí moc nelíbí, že obhajuje vrahy a násilníky, ale přeci jenom je to práce jako každá jiná. Vydělá si slušné peníze a manžel se především stará o děti a ve volném čase pracuje jako instalatér.

Když se Maggie vrací z práce zjistí, že její svědomitý manžel nechal doma děti samotné a někam zmizel. Nechápe, jak se to mohlo stát, přeci by neodjel uprostřed večeře bez jediného slova. Snaží se mu dovolat, ale nikdo to nezvedá, začíná propadat panice a přemýšlí nad tím, jaký důvod by donutil manžela takhle zmizet. Má milenku? Odjel k nějaké havárii? Nebo ho někdo donutil odejít násilím?

"Telefon měl pořád nedostupný. Přestože se mu zkoušela dovolat každých deset minut, ze všech sil se snažila nedat před dětmi najevo, že se něco děje."

Nenachází tu správnou odpověď, rozhodne se vyčkat, ale ranní zprávy jsou pro Maggie jako facka. Našla se mrtvá žena, která se jí až neskutečně podobá. Co to všechno má znamenat? Strach posílí ještě neznámé telefony a vzkazy s fotkou, že další obětí může být ona sama. Pomaličku jí začíná docházet, že její manžel s tím má něco společného, jenže jí chybí základní pojítko. Má manželovi důvěřovat nebo se má začít bát o vlastní život.

Vraždu vyšetřuje Tom Douglas, má špatné tušení, že obětí bude víc. Už před dvanácti lety se setkal s podobnou vraždou. Jenže pokaždé se našly tři oběti, které si byly neskutečné podobné. Tři oběti, tři zářezy. Jedná se o ty samé pachatele nebo se je snaží někdo napodobit.


"Na stole ležela žena, jejíž tělo zakrývalo bílé prostěradlo. Kolem krku byly jasně vidět zhmožděniny, ale i po smrti byla krásná. Tmavé vlasy jí kdosi učesal a odhrnul z tváře."


Zabij mě znovu je pořádná psychologická nálož. Místy jsem čekala, kde se co vynoří, abych se zbytečně nelekla. Magiie se sice nestala úplně oblíbenou postavou a občas působila dost chaoticky, ale měla pevné rozhodnutí chránit děti za každou cenu. To, že se snažila chránit manžela a dozvědět se o jeho minulosti víc je pochopitelné. Žít s někým tolik let a zničehonic řešit takovou zapeklitou situaci, srazí na kolena sebesilnější osobnost.

Děj se odehrává v současnosti a zároveň se vracíme do doby před dvanácti lety, kdy se našly první tři oběti. Je těžké je nějak spojit, protože neměly skoro nic společného a vyšetřovatelé si hrají s myšlenkou, že vraždilo více lidí. Kapitoly také vypráví několik postav, takže máme širší pohled na zamotaný případ.

Přiznám se, že jsem dlouho netušila kdo je oběť a kdo vrah. Do poslední chvíle autorka mlžila a když se nakonec případ rozlouskl, na konci na mě čekala ještě malá třešinka. Kniha byla přes pomalejší počáteční rozjezd, docela akční a napínavá. Prostě a jednoduše mě bavila a čtení mi utíkalo neskutečnou rychlostí. Opět zase jedna z knih, která není tolik propagovaná, jen tak si jí nevšimnete a přesto uvnitř ukrývá skvělý příběh.

Doufám, že se mi co nejdříve dostanou do ruky i další knihy Rachel Abbottové, protože rozhodně stojí za přečtení. Lidská mysl ukrývá mnoho a nikdy nevíme, co podnítí a změní naše rozhodnutí a činy!

HODNOCENÍ  5/5

Děkuji KNIHCENTRUM za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.


4 komentáře:

  1. Mám ji napsanou v telefonu už asi dva měsíce, ale čekám na slevy po Vánocích, nebudu lhát, letos peněženka prostě plakala :D
    Ale pokud máš ráda psyho doporučuji také Její život v očíh panenky!
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Jo peněženky to těžko nesou. :-D Ale naše radost je ohromující. Zkusím se po knize podívat - nějak mě psycho a thrillery baví. :-D

      Vymazat
  2. Popravdě jsem touto knihou byla dlouho nadšená. Jenže pokud člověk narazí na severské autory,Rachel Abottova mu nemá moc co nabídnout a vyjde ve srovnávání plochá a jaksi beztvara.

    Každopádně se mi líbilo pozadí a prostředí plus na mne zapůsobila jakási lidskost příběhu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem tolik severských autorů nečetla, tomuto žánru přicházím pomalu na chuť. Proto mě autorka uchvátila, ale věřím, že určitě existují ještě lepší autoři. :-D Díky!

      Vymazat