neděle 15. ledna 2017

ČERNOOKÉ ZUZANY

V šestnácti letech se stalo Tess něco příšerného, byla nalezená v hrobě s uškrcenou dívkou na hromadě kostí. Nejspíš jí zachránila srdeční vada, vrah si myslel, že už je mrtvá. Okolo ní rostlo luční kvítí, přezdívané Černooké Zuzany. Na nic si nevzpomíná, nic si nevybavuje a z celého srdce si přeje, aby si už NIKDY nevzpomněla.

"Jsem hvězdou do očí bijících bulvárních titulků a strašidelných příběhů, které si děti vyprávějí u táboráku. Jsem jednou ze čtyř Černookých Zuzan. Tou, co měla štěstí."

Velkou oporou pro ní byla věrná kamarádka Lydia. Kamarádily se spolu od první třídy, znaly svoje tajemství. Lydia byla všetečná a dokázala na každého něco vyšťourat. Pomáhala Tess se vším i v době kdy trpěla psychickou slepotou. Zničehonic se s rodinou odstěhovala a Tess zůstala sama.

Dneska je Tess o osmnáct let starší a má dceru Charlie. Mediální tlak trochu opadl a snaží se co nejnormálněji žít. Blíží se datum popravy vraha, který byl před lety usvědčen. Objevuje se právník Bill a chce aby Tess svojí výpověď přehodnotila, myslí si, že je nevinný. Tess se nakonec rozhodne spolupracovat, ani ona si není jistá a bojí se. Co když vrah pořád někde číhá venku, má k tomu dobrý důvod, ať bydlí kde chce, najde trs Černookých Zuzan. Zdánlivě nevinné, ale jak je možné že se objeví na jaře i na podzim, když rostou jenom v létě?
"Na druhém schodě zaváhám a nejistě se podívám za sebe. Kdyby někdo zavřel dveře, najdou mě nejdřív za sto let. Nikdy jsem nepochybovala o tom, že smrt se stále dychtivě snaží dohnat jistou šestnáctiletou dívku."

Rozhodnou se exhumovat ostatky Zuzan, přizvou nejlepší forenzní antropoložku. Dvoje ostatky, kterým nikdy nebyla přidělena jména. Dneska mají větší možnosti a lepší vybavení a hned na začátku vyplouvají nesrovnalosti. Dny ubývají a do popravy zbývá už několik málo dní. Tess se rozhodne pomoci a vrací se zpátky na místa, kde květiny našla.


Dostala se mi do rukou zajímavá kniha s lákavou anotací a dvojsmyslným názvem. Kdo z vás má rád Sběratele kostí, tato kniha bude pro něj jako stvořená. Uvnitř se ukrývá do detailu promyšlený příběh. Dlouho nemáte nejmenší šanci, přijít na to, kdo vrahem doopravdy je. Ustrašená Tess, která si přeje aby to skončilo, slyší hlasy, hlasy mrtvých.

"Oheň také vytvořil náš hrob, nerovnoměrnou mělkou jámu. Černooké Zuzany drze vyrostly a pokryly ji dlouho předtím, než jsme tam skončily my. Černooké Zuzany jsou nenasytné, často jsou prvními rostlinami, které vyrostou na spálené, zničené půdě. Jsou hezké, ale soutěživé, jako roztleskávačky. Žijí, aby vytlačily ostatní."

V knize se prolínají dvě časové linky, současnost a rok 1995, kdy Tess chodila na sezení. Snažili se aby si vzpomněla, ale nikomu se nepovedlo nakouknout za černý závěs. Střídají se kapitoly jedna ze současnosti, druhá z minulosti, dokonalá psychologie.

Nenašla jsem v knize jediné místo, které by mě nezaujalo. Kapitoly jsou kratší a umocňují naši zvědavost. Lehce nás naťuknou a potom se vrátí v čase. Hlavní myšlenka je, že je nemožné někoho doopravdy poznat. Lidé se přetvařují a mají svoje vlastní Zuzany.

Černooké Zuzany jsou od začátku až do konce napínavé, pomaličku se odkrývá složitý příběh. Autorka nás nechává zapojit svojí fantazii, vede nás celou dobu a často se stane, že překvapí. Jedná se o dobře propracovaný psychologický thriller. Myslím, že má kniha velkou šanci si získat obrovské množství čtenářů.

Děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí recenzního výtisku.

Černooké Zuzany zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5










4 komentáře:

  1. Tak to vypadá, že ty Zuzany jsou opravdu skvělé. Už ta anotace si mě získala, pak k tomu ta obálka a nakonec tvá recenze :)
    Paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Omega udělala dobrý tah s touto knihou. Zase jsem četla skoro do rána. :-D

      Vymazat
  2. Vypadá to opravdu zajímavě. Skvělá recence :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kam kliknu, tam narazím na recenzi tohoto psychologického thrilleru, a aniž bych tento žánr vyhledávala, přesto se hromadí do mého hledáčku takovéto knihy. A Černooké Zuzany rozhodně nejsou výjimkou.
    Velmi povedená recenze! Díky za ní. :-)
    Monika

    OdpovědětVymazat