středa 4. ledna 2017

ZTRACENÁ

Louisa žije spokojený život na ostrově Christian s přítelem Joachimem. Ona se stará o kavárnu a Joachim píše knihy. Neřeší budoucnost a vzájemný vztah je oba naplňuje. Neptají se na minulost, chtějí jenom klid, lásku a porozumění. Každý z nich před něčím utekl, akorát Louisa si nepamatuje před čím. U jejího přítele je to trochu jednodušší, utekl před svojí bývalou ženou.

Když se jednoho dne zjeví před kavárnou muž, který tvrdí, že je Louisa jeho manželka a jmenuje se Helena, rozjede se kolotoč otázek. Komu Helena ukradla identitu, jak se ztratila a proč si není schopná nic vybavit? Po testech a doložených dokumentech není pochyb o tom, že se jedná o skutečnou Helenu.


"Popadne toho Edmunda, jak si muž říká, ještě pevněji. Ale ten se jen rozkřičí ještě víc a v hlase mu zni něco nového, co v něm Louisa dosud neslyšela. Zoufalství? Vztek?"

Rozhodne se vrátit domů, opustit život, který tolik miluje. Musí, čekají na ní děti, netušila, že nějaké má. Pro ně se musí obětovat. Vrací se do úplně jiného světa, je bohatá, má vysoké postavení a vlastní firmu po otci. Ani manžel není špatný, ale nějak jí v tom něco nehraje, opravdu se ztratila, nebo utekla a něco se přihodilo.

Joachim se nechce Heleny tak snadno vzdát a rozjíždí vlastní pátrání. Spojí se se svojí bývalou ženou, malířkou,  tím se mu povede věci ještě více zamotat a zkomplikovat. Helena je na dně a pomalu přemýšlí zda se nezbláznila, zjišťuje, že jí lidé nemají v lásce. Snaží si vzpomenout, ale myšlenky přicházejí po částech a chybí jim ucelený obraz.

"Zavrtí hlavou. Už na to nechce myslet, všechno to neznámé ji unavuje. Zvažovala, že by zkusila kontaktovat někoho s podobnou zkušeností. Kdo ztratil sebe sama, zapomněl, kým je. "

Překvapilo mě, že kniha začíná docela zvláštně a to rovnou obviněním z vraždy. Kde Helena bez mrknutí oka přiznává svojí vinu a souhlasí s tím, že Louisu zabila. To mě dostalo, říkala jsem si, proč jí mám číst dál, když vím co provedla? 

Potom se kniha nesla v lehoučkém, romantickém duchu. Kavárna, spisovatel, moře... Dalším překvapením byla sexuální scéna, která byla už na straně číslo sedm. Opravdu ani v erotických knížkách jsem jí nenašla ihned na začátku. Získala jsem dojem, že se jedná o přímočarou knihu, kde se věci řeší na rovinu.

Ztracená nabízí mnoho, poutavý příběh, romantickou lásku, vypočítavost a v neposlední řadě nesmím zapomenout na peníze a moc. Nejdůležitější je ale láska k vlastním dětem. Helena je pro ně schopná obětovat cokoli a přestože si není zcela úplně jistá kdo je a čemu má věřit, zrovna děti jí ženou vpřed.

Vzniká tu milostný trojúhelník, ne plánovaný, ale hodně komplikovaný. Jedna žena, dva muži - co zvítězí, elektrizující láska nebo zázemí a rodinná idylka? V pozadí se odehrává vražda, zvrácené prostředí umělců, nekalé obchody.

Čekala jsem všechno možné, hledala vraha a rozplétala zamotaný příběh. Bavilo mě to a přineslo mi to krásný čtenářský zážitek. Samozřejmě je kniha určená především ženám a spojit thriller a romantiku mi připadalo krásné, dodalo to knize žár a intenzitu.

HODNOCENÍ  5/5


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.


3 komentáře: