úterý 28. února 2017

ČASODĚJOVÉ - recenze

Vasilisa je v podstatě nezajímavé dítě, vyrůstá se starou opatrovnicí. Nemá matku a otec pracuje někde daleko a nikdy ho neviděla. Jediné, co jí dělá radost, je gymnastika, ta jí baví. Má kamaráda Leška, ten jí chápe a ochraňuje. Když opatrovnice onemocní, začnou se dít zvláštní věci, otec pro dceru pošle a znenadání se všechno změní.

Ocitne se v podivném domě, kde se stěny rozšiřují a zjistí, že není jedináček. Má čtyři sourozence, kteří ji nenávidí. Nic nechápe a nikdo se neobtěžuje s vysvětlováním. Její utrpení neskončí ani s návratem otce, je chladný a upřednostňuje sourozence. Neustále se mluví o tajném zasvěcení, zkoušce, která prokáže stupeň zdatnosti daru.


"Vasilisa se zastyděla za to, že se choulí za závěsem. Ale co má dělat? Jak se jen nenápadně dostat se svého úkrytu, aby se konečně mohla setkat s člověkem, kterého si tolik přála vidět už od prvního dne stráveného v tomhle strašném domě?"

Zjišťuje, že se dá cestovat v čase, poprosí o pomoc a dostane nové přátele. Společně se vydají na cestu do země víl. Musí dokončit rituál a přijít na to, proč je Vasilisa tak důležitá a protože hrozí zemi pohlcení, nemají dostatek času.

Přestože je kniha určená především pro dětské čtenáře, nemůžu říct, že bych se při čtení nějak nudila. Naopak, byla pořádně napínavá a obsahovala spoustu zvratů a nečekaných situací. Hlavní hrdinku jsem si právem oblíbila a moc jsem jí fandila. Pro děti je dobré, aby měly své oblíbené postavy a zároveň poznaly i nepřátele.

"Víš co je to Šarlatový květ, ty, jenž jsi odhalil mé číselné jméno? Je to srdce planety, živý pulzující most spojující dva světy. Eflaru a Ostalu. Ty je chceš takovým přáním zničit?"

Autorka vytvořila dokonalý svět plný fantazie, víl, hodinářů a magie. Hlavní myšlenkou knihy je čas. Jeho plynutí, zastavení, předběhnutí, to musí malé čtenáře doslova fascinovat. Kouzelné střely, křídla a tajemství. Sama jsem byla unešená a netrpělivě čekala, co se stane a že se toho stalo hodně!

Děj na sebe krásně navazuje, nenašla jsem žádné hluché místo, které by mě přimělo přeskočit několik stran. Velice dobře se mi kniha četla a měla jsem pocit, že jsem se ocitla na cizí planetě, mezi krutými vládci. Bylo skvělé, jak postupně spisovatelka odkrývala kouzelné předměty a jejich využití.

Časodějové je vhodná kniha pro začínající čtenáře fantasy. Možná je malinko víc určená pro malé slečny, přeci jenom se dostaneme do světa víl a dokonce zažijeme letmou první lásku. Je fajn, že se autorka vyhnula nějaké šílené ukrutnosti, proto si myslím, že ji klidně můžete koupit dětem okolo deseti let.

Nesmím zapomenout zmínit konec, který mě neskutečně nalákal na další díl. Určitě si ho musím pořídit, zajímá mě jaké velké věci jsou pro děti připravené. Občas je potřeba, abychom si i my rodiče přečetli, co čtou naše děti. Možná budeme překvapení, jaký skvělý příběh se v knize ukrývá.

Za recenzní výtisk chci poděkovat KNIHCENTRUM.CZ, kteří mi posílají samé krásné knihy.

Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5

5 komentářů:

  1. Krásná recenze. Knihu doporučím kamarádce pro dceru, myslím, že by ji mohla bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, sama čekám, až dcera trošku povyroste a přečte si jí, snad se jí také bude líbit. :-D

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :) O knížce jsem už slyšela, ale nečetla jsem ji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze, na knihu se budu muset podívat, nějak mi utekla :-)

    OdpovědětVymazat