pondělí 6. března 2017

MANŽELÉ ODVEDLE - recenze




"Maximálně napínavé - až do poslední, omračující stránky"


Dva manželské páry, sousedé a kamarádi. Cynthia a Graham tvoří zvláštní pár, mají svoje tajemství a rádi se baví. Sousedům se narodilo miminko, hodně pláče a jeho rodiče Anne a Marco řeší svoje vlastní problémy. Už to není ono, vzdálili se a miminko tomu nepomohlo. Anne trpí poporodní depresí, nic  moc jí nezajímá, celý její svět tvoří Cora. Marco se snaží ze všech sil manželku nezatěžovat, ale sám má velké starosti se svojí krachující firmou.


"V očích jí začínají pálit slzy, a tak je potlačí. Nechce se tady přede všemi rozbrečet. Cynthia s Grahamem o její poporodní depresi nevědí. Nepochopili by to."


Když je Graham s Cynthií pozvou na oslavu narozenin - souhlasí, rozptýlení by jim mohlo trochu pomoci. Má to ale podmínku, dítě zůstane doma, aby nerušilo dospělé. Z počátku to nevypadá jako problém, mají hlídání a jsou vedle v domě. Co by se mohlo stát? Jenže chůva na poslední chvíli odřekne a Anne chce zůstat doma. Marco jí přemluví, vezmou si chůvičku a budou ji chodit každou půl hodinu kontrolovat.

Střídají se, oba toho hodně vypili a Anne začíná pociťovat únavu a nechuť trávit večírek u kamarádky, která nemá ráda děti. Prosí manžela, aby už šli domů, tomu se moc nechce, ale podvolí se. Čeká je nemilé překvapení, jejich půlroční dcera je pryč. Okamžitě zkontaktují policii a začíná dlouhé vyšetřování, vyplouvají na povrch ošklivé věci a šance, že dcera ještě žije se rapidně snižuje...

"Anne cítí svůj výkřik uvnitř hlavy, i jak se odráží od stěn - ten křik je všude. Potom zmlkne a stojí před prázdnou postýlkou strnule, s rukou na ústech. Marco šátrá po vypínači. Oba zírají na prázdnou postýlku, kde má správně být jejich miminko. Není možné, aby tam nebylo."

Napínavé, strhující, promyšlené. Kniha mě naprosto dostala, udržela mojí pozornost od první až do poslední stránky. Pokaždé, když jsem si myslela, že už vím, jak to bylo, přišla nová informace, která moje tušení rozbila. Pomaličku autorka odkrývala každou postavu, odhalila jejich minulost, povahy a dobře střežená tajemství.

Situace do které se Anne a Marco dostali, není ani trochu nereálná. Samozřejmě mi teď budete odporovat, protože kdo by nechal doma samotné dítě, ještě k tomu tak malé. Může se udusit nebo dostat nějaký záchvat. Ale, také si musíme přiznat, že nastanou situace, kdy to neplánujeme a přesto se to stane. Stačí okamžik, zaběhnete si do sklepa, půjdete pro poštu, nebo si skočíte do obchodu vedle domu. Pár minut a někdy tolik znamenají...

"Anne cítí nesnesitelné napětí. Chce zpátky svoji malou. Chce Coru u sebe, a aby se jí nic nestalo. Nesnese pomyšlení, že její děťátko trpí, že mu někdo ublížil. Cítí, že na ni jdou mdloby, a znovu klesne na pohovku."

Manželé odvedle mě bavili hlavně proto, že patřím do té správné cílové skupiny. Nemyslím si, že jsem zrovna přecitlivělá matka, ale pořád si vybavuji ten pocit, když jsem nechala svoje malé děti někomu hlídat. Je úplně jedno jestli je to manžel, babička nebo kamarádka. Neustále mě provázel neklid, co když se něco přihodí, budou si vědět rady? Mateřské pouto je neskutečně silné.

Kniha mě donutila přemýšlet, rozebírat danou situaci ze všech strach. Nebyla jsem si stoprocentně jistá nikým. Každý mohl být únosce, každý mohl mít motiv, ať už promyšlený nebo impulzivní. Líbilo se mi, jak si dokázala spisovatelka s postavami hrát, manipulovat a utvářet podle potřeby.

Ano, objevila jsem nový psychologický thriller, který se mi dostal pod kůži. Nemohla jsem přestat číst a potřebovala jsem vědět, co se stalo, jak se to bude vyvíjet dál. Poslední stránky jsem dočítala s velkým zápalem a pak přišel konec, který mě dostal. Byl tak ostrý a nečekaný, přišel jak blesk z čistého nebe a neskutečně mě odzbrojil. Jestli jsem si myslela, že o knize budu přemýšlet, tak teď už vím, že se mi dlouho nedostane z hlavy.

Chci moc a moc poděkovat KNIŽNÍMU  KLUBU, za poskytnutí recenzního výtisku, ještě před uvedením do prodeje - děkuji.

Kniha vychází 29.03.2017  - je už také v předprodeji a můžete si ji objednat ZDE.

HODNOCENÍ  5/5 TOP





8 komentářů:

  1. Tak tohle mě nesmírně láká! Pěkná recenze, píšu si na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, vypadá to hodně dobře, ale já ty krimi s dětmi nemusím, nedělá mi to psychicky dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze! :) O knížce jsem ještě neslyšela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve vyjde, tak asi proto, pak o ní určitě uslyšíš hodně.

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. Knihu jsem již zahlédla někde v předprodeji a už tam mě lehce zaujala, ale tvoje recenze mě na knihu jednoznačně nalákala. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je nadšená recenze :) O knize jsem nic moc nevěděla a ani se nezajímala, ale rozhodně jsi mě nalákala! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat