středa 22. března 2017

MANŽELOVO TAJEMSTVÍ - recenze

Tři ženy, manželky a především matky. Rozdílné životy, jiné povahy a přesto mají společnou lásku, lásku ke svým dětem.



"Tedy Pandoro, copak nemáš žádnou vůli? Přece ti říkali, že tu skříňku nemáš otvírat, ty jedna slídilko. Typická ženská s tou vaší neukojitelnou zvědavostí. Jen se podívej, co jsi udělala! Přitom to zaprvé nebyla žádná skříňka, ale nádoba, a za druhé - kolikrát to budu muset opakovat - nikdo neřekl ani slovo o tom, že ji nemá otvírat."
Cecilie má překrásnou rodinu, tři dcery a zodpovědného manžela. Sama je vytížená, její domácnost je dokonalá. Pořádá párty pro děti, pomáhá ve škole, prodává značkové nádobí a je v tom vážně dobrá. Nikdy se jí nestane, že by na něco zapomněla, pevně drží svůj život a je na to pyšná. Pro svojí dceru, hledá na půdě kousek Berlínské zdi, kdysi si ho přivezla jako suvenýr. Narazí do manželových krabic a vysype nechtěně jejich obsah. Najde dopis, který začíná slovy - otevřít jen v případě mé smrti!

Tess je druhá žena, tolik odlišná od Cecilie. Nesnáší kontakt s lidma, nerada se s nima baví. Je pro ní utrpení i vodit syna do školy. Vede agenturu spolu s manželem a sestřenicí, to je jediný člověk se kterým se cítí uvolněně. Nemají před sebou tajemství, skvěle si rozumí a jsou jako dvojčata. Dospěje to tak daleko, že jednoho dne ji manžel oznámí, že se do Felicity zamiloval. Zrada, ponížení, stesk, odjede okamžitě ke své matce. Potřebuje čas, potřebuje všechno vstřebat a doufá, že až pomine zamilovanost, manžel se vrátí.

Rachel je už babičkou, miluje nade vše svého vnuka Jacoba. Kdysi přišla tragicky o dceru, která byla uškrcená a nalezená v parku. Vrah se nikdy nenašel. Syn se snachou se snaží Rachel pomoci, ale žijí i pro sebe a dostali velkou pracovní příležitost v New Yorku. Rachel se s tím špatně srovnává, přicházejí Velikonoce a to je doba, kdy dcera umřela a nevědět co se stalo, ani kdo to udělal, ji neskutečně ničí.


"Odložila šálek s čajem a obálku přidržela proti světlu. Musela se přitom sama nad sebou pousmát. Zdálo se, že uvnitř je dopis psaný rukou na linkovaném papíře z bloku, ale nerozluštila z něj ani slovo."


Liane Moriarty je poměrně známá autorka společenských románů, její první kniha, která u nás vyšla je právě Manželovo tajemství. Já jsem prozatím četla Zamilovanou hypnotizérku a Tři sestry. Mám-li srovnat, jednoznačně vede Manželovo tajemství, ale třeba mě ještě překvapí její další knihy, které jsem nečetla.

Kniha je krásně rozdělená na jednotlivé dny v týdnu. Začínáme Pondělím a končíme Nedělí. Kolik se toho stane za jeden jediný týden? Sledujeme tři ženy, zdánlivě toho nemají mnoho společného a přeci se jejich cesty, vlivem nečekaných událostí protnou. Hlavní myšlenkou knihy je mateřství, čistá láska ke svým dětem. Jak hodně dokáže matka milovat, ochraňovat, prominout, nebo truchlit.

Jak už se dočteme v anotaci, jeden z manželů kdysi napsal dopis, dopis kde odkrývá svoje pravé já. Je určený manželce, ale až po jeho smrti. Tady se musím zastavit, obdivuji, že Cecilie dopis ihned neotevřela a měla dostatek síly, nechat to být. Najít ho já, tak bych nestihla ani sejít ze schodů. Samozřejmě, že dopis nakonec otevře a dozví se, co nikdy nechtěla vědět. Je zajímavé, jak jí to změní život, jedna informace a rozjitří tolik událostí.

"Hruď jí obemknul ocelový svěrák a smáčkl tak, že se dusila a lapala po dechu, ale navzdory panice slyšela utahaný, klidný hlas zkušeností: Tohle sis už prožila. Nezabij tě to."

Líbilo se mi, jak spisovatelka vychází z lidských povah. Není nic divného na tom, že manželé mají svoje tajemství. Často se stane, že se zamilují do jiné ženy nebo muže. Není ojedinělé, že se rozvedou a jdou od sebe, nebo vedle sebe žijí a předstírají lásku a spokojenou rodinu, kvůli dětem. U každé situace se nabízí jedna jediná otázka. Najít rovnováhu mezi tím, co je a není správné. Co je a není důležité. Jak toho docílit?

Manželovo tajemství je neskutečně čtivé a vyvolá mnoho emocí. Často se mi stalo, že jsem během čtení změnila názor, protože okolnosti mě k tomu donutily, až mě to samotnou překvapilo. Vystihuje to přesně lidské rozpoložení, můžeme tvrdohlavě tvrdit, že tohle by jsme nikdy a za žádnou cenu neudělali, ale co když se něco stane a najednou musíme svoje rozhodnutí přehodnotit.

Musím také zmínit konec, nebojte nebudu nic prozrazovat, ale neskutečně mě zaujal Epilog. Spisovatelka rozvedla některé osoby tak, jak by žili kdyby se dozvěděli určité informace nebo by udělali něco jiného. Je skvělé představit si jaké by to bylo kdyby jedna jediná událost proběhla jinak. Najednou prožijí jiný život...


Recenzní výtisk jsem dostala od MEGAKNIHY.CZ a tímto moc a moc Děkuji.

Manželovo tajemství se ukrývá ZDE.

HODNOCENÍ  5/5

6 komentářů:

  1. Tak já z Manželova tajemství žádné extra pocity nemám... Už je to nějakou chvíli, co jsem knihu četla, a dělá mi problém vybavit si děj, i to, jak na mě zapůsobila. A to mi bohatě stačí na to, abych věděla, že pro mě osobně za tolik nestála. Ale jsem ráda, že se Ti líbila :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mě Manželovo tajemství taky moc bavilo, dokonce to snad byla moje první kniha, kde se příběh odehrával z několika pohledů. Teď už je to úplně běžné a skoro pravidlem :) Další tři knihy od autorky na mě doma čekají, zatím jsem se k nim nedostala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Tuhle knihu jsme od autorky četla jako první, a uchvátila mě. Byla vynikající, skvěle propracovaná. A souhlasím, že vyvolala ve mne mnoho emocí.

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho mám v plánu si manželovo tajemství přečíst, jen se k němu dostat... Recenze se ti povedla, snad si knihu taky brzy přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Manželovo tajemství je jedna z těch mnoha knih, na které mám spadeno. Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale myslím, že začnu právě touhle. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezká recenze :) Já se na tuhle knížku zatím chystám, ale už se nemůžu dočkat!

    OdpovědětVymazat