čtvrtek 29. června 2017

LETNÍ HOST - recenze

Zinajda Michajlovna vystudovala jako lékařka a za svůj život často pomáhala nemocným. Byla hrdá na to, že může pracovat a je samostatná. Po manželovi a rodinném životě nijak zvlášť netoužila. Práce ji dokonale naplňovala. Postupně přichází o zrak a nakonec je úplně slepá, jedná se o rakovinu, tlačí na mozek a způsobuje slepotu a velké bolesti hlavy. Je si vědoma, jaký konec ji čeká, a přesto se snaží na svět koukat s láskou a porozuměním.


"Deník! Potřebuji deník, jen tak mohu vyplnit tyhle dlouhé, prázdné hodiny. Dříve jsem je trávila prací a tím, že jsem pomáhala druhým a zapomínala na sebe samu."


Káťa, druhá žena, která se v knize vyskytuje, doufá, že vydáním deníku, který si Zinajda psala, zachrání nakladatelství. Už dlouho se jim nedaří a mají s manželem dluhy, podepsalo se to i na jejich vzájemném vztahu, už si tolik nerozumí. Je to jejich poslední naděje, jinak zkrachují a budou se ho muset vzdát. Osloví překladatelku, ženu, snad lépe porozumí tomu, co v deníku vyjadřuje nevidomá lékařka.

Překladatelka byla kdysi vdaná, ale po neúspěšném manželství si buduje svobodu a hlavně nezávislost. Když jí deník přistane ve schránce, je to pro ni především zdroj obživy, ale jak ho pomalu čte, něco jí k Zinajde táhne. Rozumí jí, a když se zmíní o Čechovovi, nevěří vlastním očím, opravdu napsal román, který nikdy nevyšel? To by bylo jedinečné, třeba by ho mohla přeložit a tím se proslavit.


"Jaký dar to právě drží v rukou, jaký poklad se objevil v jejím tichém, nenápadném životě! Dostala úplně nové, nikdy předtím nepublikované dílo, které zachycuje život velkého muže - nezáleží na tom, že autorka deníku byla nevidomá, tady přece nejde o jeho vzhled!"


Další beletrizovaný životopis, který se mi dostal do rukou, nevím proč, ale začínám je mít čím dál raději. I když vím, že některé úseky si autoři domysleli, pokaždé tam najdu silný příběh, který je dané realitě velice blízko. Odpovídá době, ve které žili, a společenským návykům.

Tentokrát jsem v knize nalezla hned dvě zajímavé postavy, začínajícího spisovatele a nevidomou lékařku. Ten její deník byl nádherně napsaný a určitě mnoho čtenářů chytne za srdce. Popisovala, jak ji nemoc zocelila a pomohla najít nový pohled. Nestěžovala si, ale žila každý den a snažila se vykřesat z toho co nejvíc. Je smutné, když víte, co vás čeká, a přesto měla veselou mysl a zdravého ducha.

Hodně se v knize zaměřují na celkové postavení žen, měly už možnost studovat, ale většina netoužila po vzdělání, chtěly rodiny a uznávané manžely. Našly se ale i ženy, které šly přesně opačným směrem a mezi ně patřila Zinajda a její sestra. Byly to silné a laskavé ženy.

Letní host má mnoho zajímavých postav, odehrává se tam nejen přátelství mezi spisovatelem a nevidomou doktorkou, ale také vztahy jejich nejbližších. Jejich problémy, trable a těžká rozhodnutí, spokojenost a naplněný život. Deník je určený neteři, chce po sobě zanechat odkaz, vzpomínku.

Knihu mohu s radostí doporučit, je psaná velmi citlivě, a hluboký příběh vás dozajista zasáhne. Přeneste se do jiného století a žijte životy lidí, kteří se snažili něčeho dosáhnout, potěšit a především pomoci.

Moc a moc děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.



Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5




Žádné komentáře:

Okomentovat