středa 16. srpna 2017

SEDM MINUS JEDNA - recenze

 Ztratí se patnáctiletá Ellen, vypadá to, že ji někdo unesl. Po třech týdnech přijde stopa, opuštěný dům, vydává se tam zásahová jednotka. To, co je čeká, si nikdo z nich ani nedokázal představit. Jsou tam stopy mučení a vyšetřovatel Sam má neblahé tušení, že se jedná o sériového vraha, ale tohle nechce nikdo slyšet.

"Vlající zlatavá hříva pře ním zpomalí. Otáčí se a on už ví, že užasne. Nikdy nepřestal žasnout.  Nikdy se mu nepodaří přestat žasnout. A právě ve chvíli, kdy se objevují první obrysy toho hranatého profilu, to uslyší znovu."

Úplně nejhorší na tom je to, že to s ním nějakým zvráceným způsobem souvisí, vrah mu nechává indicie v podobě ozubených koleček. Nechce vzpomínat na minulost, ale cítí povinnost objasnit vraždy nevinných dívek.

Začíná pátrat na vlastní pěst, ale brzy se mu do cesty postaví tajná služba. Zjistí, že není sám, kdo má jiný pohled na věc, je ale možné rozkrýt síť, kde na každém kroku číhá smrt? Spolu s vyšetřovatelkou Molly se pokusí najít vodítka, která je dovedou k vrahovi, k jejich společné minulosti.

"Berger si klekl, zhluboka se nadechl a vsoukal se do otvoru. V neznámém prostoru spatřil Derr, jak si oběma rukama zakrývá ústa. Podíval se k protějšímu konci místnosti. Na podlaze a do určité výšky zdi uviděl skvrny. Velké skvrny. Zápach zesílil v odporný puch."

Nevycházím z úžasu, zase jedna kniha, která je svým obalem tak nenápadná, málo se o ní mluví a přitom ukrývá excelentní příběh. Nemá žádnou nálepku bestseller ani velkou reklamu. Miluju tenhle druh knih, kde nečekám mnoho a dostanu tolik. Napětí, propracované postavy, mrazení při čtení a pomalé odkrývání pravdy, kde jedno ozubené kolečko zapadá vedle druhého.

Sedm minus jedna, zvláštní název, ale má svůj účel a na konci jsem přesně pochopila, co tím autor myslel. Při čtení jsem byla pořádně napjatá a všechno jsem si dokázala reálně představit a věřte mi, že mi z toho bylo občas až mdlo. Tak se pozná dobrý spisovatel, dokáže vás dostat doprostřed dění a udržet vaší pozornost až do konce.

"Je preciózní. Strojený, afektovaný přepjatý. Svůj dárek pro policii uchystal v podobě krásného balíčku. Pase po uznání, chce, abychom ho obdivovali."

Jedná se o detektivní román, zároveň první díl a já si moc přeji, aby co nejdříve nakladatelství vydalo pokračování, protože se mi vyšetřovací dvojka Molly a Sam neskutečně líbí a tuším, že časem se mezi nimi  vytvoří i něco víc. Samozřejmě mě také nalákal konec, který přislibuje pokračování a já musím vědět, co bude dál....

Myslím, že by se kniha, klidně mohla zfilmovat, protože tady jsem se bála otočit stránku, bylo to docela silné a kdyby uměly stránky vyskakovat zpoza rohů, dozajista bych se lekla. Kniha určitě potěší všechny fandy detektivek, thrillerů a kriminálním zločinů. Neomezuje se ani na pohlaví, nebo věk, stačí mít chuť začíst se a rozkrýt složitý  mechanismus.

Děkuji nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat