pondělí 18. září 2017

BÁBOVKY - recenze

Bábovky - kniha, o které dozajista slyšel každý, kdo alespoň malinko čte a zajímá se o nové knihy na našem trhu. Musím se přiznat, že jsem si jí koupila už před rokem a přestože jsem byla odhodlaná si jí okamžitě přečíst, zůstala ležet na polici v mojí knihovničce. Asi jsem udělala dobře, prvotní ohlasy, ať už kladné, či záporné opadly a já se mohla zcela ponořit do čtení, neovlivněná ostatními čtenáři.

Knihu jsem si koupila hlavně proto, že jsem byla zvědavá na českou spisovatelku. U nás se totiž tolik nedoceňují, jako zahraniční autoři. Zaujala mě i obálka a nevšední název a samozřejmě celková zvědavost, jak autorka pojme dvanáct žen a jejich osudy, které se pomalu proplétají.

Dvanáct žen, různého věku, různého postavení. Každá má svoje přednosti i nedostatky, klady i zápory. Sny, povinnosti a především život, kde se snaží dosáhnout vrcholu. Otázkou zůstává, jak daleké cíle si daly.


Autorka pojala knihu velice nevšedně a originálně, dvanáct kapitol, každá věnovaná jedné ženě. Ne vždy končí jejich osudy radostně a tak, jak by si zasloužily, ale takový je život.  Proto mi Bábovky připadaly takové osobní, ze života a často se mi stalo, že jsem si řekla, jo tak to sedí. Mám ráda humor a tady jsem se kolikrát usmála a byla jsem vděčná, že je to poctivý český, suchý humor, kterému, ne každý rozumí.

Každá jednotlivá žena mě uchvátila a dozajista bych si o nich přečetla daleko víc. To je asi jediný mínus, který jsem našla. Chyběly mi podrobnosti, detaily a často jsem si říkala, škoda, že se nerozepsala. Ale to by kniha asi potom měla přes tisíc stran. To mělo asi za důsledek i to, že jsem se malinko v postavách ztrácela a musela přemýšlet kdo ke komu patří. Což mi vadí, ale možná to byl účel, kdo ví.

Jak tedy zhodnotit Bábovky a Radku Třeštíkovou? Myslím si, že kniha rozhodně stojí za přečtení, bavila od začátku až do konce a nestalo se mi, že bych se musela nějak nutit do čtení. Když pominu, že jsem občas hledala postavy, tak se mi kniha líbila. Má svůj styl a ten nejen že je vidět, dokonce se mi velice zamlouval. Takže uvažuji, že si pořídím další knihu, kterou napsala. Docela mě láká To prší nebe, nebo novinka Osm, kterou vydala.

Potěší především ženy, pro které je určena a nijak bych jí nezařazovala do nějaké kategorie, pokud máte chuť se odreagovat a občas se zasmát, nebo si říct, takhle to prostě chodí. Rozhodně po Bábovkách šáhněte, možná budete překvapení stejně jako já.


HODNOCENÍ   4/5

8 komentářů:

  1. Tuto knížku jsem nečetla a ani mě nezaujala, ale zaujala mě kniha Osm od stejné autorky. Tu plánuju pořídit při dalším nájezdu do knihkupectví, protože při tom minulém nájezdu jsem nechala v knihkupectví tisíc korun :D.
    můj knižní blog: marbetwood.blogspot.cz
    můj esoterický blog: fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osm jsem nečetla, ale docela mě to láká. Chtěla bych vědět, jak autorka bude pokračovat, jestli zvolí jinou formu psaní, nebo zůstane u tohoto. Jinak okolo knihkupectví chodím raději obklikou, protože by mě to za chvíli zruinovalo finančně. :-D

      Vymazat
  2. O tejto knihe som počula už veľa pozitívnych slov. No bohužial o nie zrovna môj štýl, možno do nej "dorastiem" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Možná a možná taky ne, je to hodně o vkusu a tady se autorka, určitě nebude líbit všem.

      Vymazat
  3. To jsem ráda, že jsi ji neroznesla na kopytech. Koupila jsem ji mamince k svátku, tak nechci, aby byla zklamaná. :)

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si myslím že nebude, napiš, jak se jí líbila, až jí přečte. :-D

      Vymazat
  4. Teď jsi mi připomněla, že Bábovky mám doma taky už víc než rok a ani jsem na ně nesáhla. Budu si je muset vystrčit víc na oči :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až je přečteš, dej vědět, za jaký tábor budeš kopat. :-D Takových knih mám doma taky spoustu, není čas, a nakladatelé vydávají tolik novinek, co nutně potřebuju, že se to nedá stíhat. :-D Utěšuje mě jenom to, že ještě nejsem tak stará.... :-D

      Vymazat