pátek 10. listopadu 2017

LABUTĚ Z PÁTE AVENUE - recenze

Příběh krásných sedmdesátých let, vysoká smetánka, privilegovaných lidí. Hledělo se na všechno, na chování, vystupování, oblékaní. To bylo hodně vysoko na pomyslném žebříčku hodnot. Dcery se vychovávaly, aby byly dobré v pohostinství a zdobily své manžely. Takové manželky, se staraly jenom o svůj zevnějšek, měly veškerý luxus, ale mělo to i svoje špatné stránky. Musely se chovat podle pravidel, jinak, byly vyloučené, potupené a nežádoucí.

Pro nás asi nepředstavitelná doba, pro některé zlaté časy. Hlavní postavou je zde Babe Paleyová, nejdokonalejší žena ze všech. Od malička ji matka připravovala na nelehkou úlohu, předpisové manželky. Dobře se vdala, porodila čtyři děti, ale ty pokaždé odsunula na jinou kolej, nejdůležitější byl manžel. Toho opečovávala, tomu podstrojovala.


Dbala na svůj zevnějšek, tak, že ji nikdy nikdo neviděl bez make-upu. Skrývala svojí podstatu, skrývala svoje pravé já. Nebyla šťastná, přišla si nemilovaná, ano její manžel jí zahýbal a ne jednou. Nedala na sobě nic znát, stále hrála roli správné manželky. Tvořily spolek dam, jak je pojmenoval spisovatel - Labutě.

Ten se právě zasloužil o to, aby je rozptýlil, dal jim pocit, že jsou výjimečné, překrásné, milované. A jim to stačilo, nepotřebovaly akt lásky, protože Truman byl homosexuál, stačilo, že je obdivoval. On jim dal to, co nedokázal žádný jiný muž. Byl to ale také lidový vypravěč a uměl si pořádně vymýšlet, a rád roznášel drby. Využíval jejich pohostinství a protože byl homosexuál, manželé v něm neviděli soupeře.

Truman Capote měl za ušima, dlouho vyčkával, naráz udeřil. Zničil jejich životy, zatratil labutě. Napsal pravdu, pravdu o životě, který vedly. Tím si podřezal i vlastní větev, byl oceňovaný, zatracovaný, byl slavný. Milovaný i nenáviděný.

Nemusím se tajit tím, že mám beletrizované životopisy ráda. Nikdy jsem si to nemyslela, ale už čtu několikátý. Takový vliv na mě mají. Pokaždé dostanu, do jisté míry, pravdivý příběh. Asi proto mě to tak fascinuje a baví.

Ani Labutě z Páté Avenue, nebyly výjimkou. Je to kniha o vysoce postavených lidech, měli svoje kluby, svoje přátele. Neproniknutelný kruh, těch nejlepších. Zároveň každý něco skrývá a většinou to není nic hezkého. Tajemství, lásku, nevěru, svojí vlastní osobnost. Truman dokázal nemožné, dostal se mezi ně.

Příběh o přátelství, který asi nikdo z nás tak pořádně nepochopí. Na jednu stranu velká slova, velké skutky, na druhou stranu zrada. Měla jsem z toho zvláštní pocit, dlouho jsem přemýšlela, co tím vlastně myslel. Měl to promyšlené, nebo za to mohly okolnosti. Na konci knihy, Babe řekne větu, která to rozlouskne.¨

Kdo se chce ponořit do období luxusu, kontroverznosti a zároveň upjatosti, nemůže s touto knihou sáhnout vedle. K tomu dostane příběh dvou velikánů - slibného spisovatele a módní ikony.

Děkuji nakladatelství METAFORA, za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.


HODNOCENÍ   4/5






1 komentář: