středa 30. března 2016

Než jsem tě poznala

Anotace:
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. 
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivní Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… 
Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.

Autor: Jojo Moyesová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 06/2013
Počet stran: 408
Vazba: Pevná

Moje recenze:
Přiznám se knihu jsem si koupila na základě recenzí na databazeknih.cz byla 16. nejlépe hodnocená - aktuálně teď je na 20. místě a ani to neni špatné. 
Než začnu se samotnou recenzí chtěla bych pochválit obálku, záměrně jsem si koupila tvrdou vazbu s přebalem a je nádherná v novějším vydání je už paperback.
Louisa Clarková - pro mě obyčejná dalo by se říct tucková holka - lehce naivní a spokojená s tím co má s žádnou touhou po lepším životě. 
Will Traynor - nafoukaný snob, věčně naštvaný a arogantní. 
Po těžké autonehodě je Will uvázaný na kolečkové křeslo - hýbe pouze hlavou a malinkato rukou - je smířený s osudem a přeje si umřít. Proto jeho matka hledá pečovatelku (společnici), aby ho přivedla na jiné myšlenky. Louisa dostává výpoveď a ÚP ji posílá na pohovor - matka sice není moc nadšená, ale usoudí že to bude změna a něco úplně jiného a kdo ví třeba syna přesvědčí....
Tím začíná soužití dvou rozdílných povah. Ze začátku to samozdřejmě skřípe - Louisa si drží místo hlavně kvůli velké finanční odměně a Will ji spíše ignoruje. Když zjistí že Louisa nikdy nikde nebyla a žije velkým stereotypem snaží se jí dopřát trochu rozptýlení a ona touží Willa přesvědčit že život za to stojí. 
Začne boj o čas - Will má úmluvu s matkou, že mu dopřeje asistovanou sebevraždu a Louisa se snaží tomu zabránit. Nechybí ani milostná seance, kdy se oba do sebe zamilují a to všechno komplikuje a Will stojí na rozcestí kde se musí rozhodnout zda zemřít nebo žít....
Pro co se hlavní hrdina nakonec rozhodne to si musíte přečíst sami. Byl mi více sympatický Will než Luisa i přes všechny jeho chyby z něho vyzařovala rozhodnost a měl to v hlavně srovnaný.
Kniha byla celkově dojemně napsaná, hrála čtenářům na city ale zase že by mě rozbrečela? To ne. Ale donutí zamyslet se nad smyslem života, hodnotách, rodině.... Netvrdím že si kladné hodnocení vysloužila jen tak - je to náročná četba a člověka až mrazí když si představí jaké by to bylo kdyby.....

HODNOCENÍ 4/5                                                 Vaše Veronika

Žádné komentáře:

Okomentovat