pondělí 30. května 2016

TOPÍME SE V SOBĚ

Autor:                JASINDA WILDEROVÁ
Nakladatel:        IKAR
Rok vydání:      12/2015
Počet stran:       376
Vazba:               PEVNÁ



ANOTACE:



Příběh lásky, který jste si nedovedli představit… Smutek, který nejde jen tak zapomenout…
Becca de Rosaová ani Jason Dorsey nenacházejí štěstí v životě snadno. Potýkají se s mnohým trápením ve svém okolí a oba by rádi pro sebe ukradli alespoň kousek štěstí. Becca se snaží být nablízku své nejlepší kamarádce Nell v jejím zármutku poté, co přišla při tragické nehodě o přítele Kylea. Právě jejich společné přátelství svede Beccu dohromady s Jasonem, sympatickým talentovaným hráčem amerického fotbalu. Jason chtěl původně pozvat na rande Nell, ale osud tomu chtěl jinak a on pozval Beccu. Když už se zdá, že by mohli být oba o trochu šťastnější – spolu, opět narážejí na barikády ve svém nejbližším okolí.
Becčin přísný otec nesouhlasí, aby Becca začala chodit s chlapcem v tak mladém věku. A Jasonův otec zase bojuje se závislostí na alkoholu. Když se opije, svůj hněv si vybíjí právě na svém synovi. Jason i Becca hledají své místo ve složitém světě, v kterém se smutek a trápení střídají s radostí, nadějí a láskou.





RECENZE:



Topíme se v sobě je pokračování knihy Topím se v tobě. Docela mě překvapilo, a to se málokdy stává,  že se mi druhý díl líbil víc jak ten první. Ale i přesto mám ke knize výhrady...

Tentokrát koukáme na příběh Nell, Kyla a Coltona z povzdálí. Žijeme příběh Beccy a Jasona. Becca je velmi nadaná, umí mluvit třemi jazyky a naučí se snad cokoli. Jednu vadu však má a to je její koktání, které se zhoršuje  hlavně při stresu. Nemá o sobě vůbec velké mínění a její celý život zabírá škola. Velkou zásluhu na tom mají její rodiče. Má bratra Bena, ten je psychicky nemocný snaží se zvládat svoje nálady pomocí trávy a drog.

Jason žije ve stínu svého tyranského otce. Kdysi z něj byl nadějný fotbalista, jenže po úraze mu zůstaly trvalé následky a už nikdy se na hřiště nevrátil. Byl párkrát na misích v zahraničí a to ho poznamenalo tak, že není schopný projevit svému synovi lásku, kterou tak potřebuje. Místo toho na něj tlači a chce z něho mít slavnou fotbalovou hvězdu. Projevuje se to tak, že svého syna neskutečně bije a jakákoli slabost je zase trestaná bitím. Jeho matka je chodící troska bez zájmu.

Po nevydařeném rande s Nell dostává Jason druhou šanci v podobě Beccy. Postupem času zjišťuje jak moc pro něj znamená. Oba se psychicky podporují a společně zvládají nátlaky a útoky jejich rodičů. Když zemře Kyle vše se vyhrotí natolik, že Jason musí odejít úplně od rodičů a i Beccy se začíná pomalu odtrhávat z dosahu rodičů. Studují spolu na Michigenské univerzitě a všechno začíná vypadat opět růžověji, když se najednou stane velká tragédie. Becca se ponořuje do svého světa, stejně jako kdysi Nell...

                                       "Stromy se vlní, jako by mě škádlily
                                        rozhoupané svobodnými prsty větru
                                       Zvou mě ven, do dálek modravých
                                       na sluncem ozářené mýtiny
                                       kde slova neklopýtají přes neobratné jazyky
                                       kde napětí nekape jak déšť ze střechy."

Moje hodnocení

Už v úvodu jsem psala, že mě kniha zaujala více jak první díl, což je pravda. Opět mi vadil začátek, hlavně proto, že se věty opakovaly a všechno už jsem věděla. Pro mě zbytečných 50 stran, klidně autorka mohla začít vyprávění od vysoké školy. Než opět zdlouhavě popisovat, jak se seznámili. Samozřejmě autorka chtěla dát důraz na jejich první sex, ale klidně na něj mohli ve svých myšlenkách zavzpomínat, vůbec by to nevadilo.

Pak nevím proč, ale autorka zřejmě miluje vílu Zvonilku a velké tragédie. Na můj vkus jich bylo až přespříliš, dvě v prvním díle, další v druhém díle. Nesmím také zapomenout na SEX, ano i tady ho bylo hojně, ale zase tolik mi to nevadilo, jako v prvním díle, nevím, buď to líp napsala, nebo už jsem si zvykla, kdo ví?

Abych tu knihu jenom nehanila, velice dobře se čte, děj utíká rychle a stránky se otáčejí jedna za druhou. Nemusíte nad ní nijak přemýšlet, stačí číst, číst a číst. Myslím, že je kniha ideální odpočinková četba, proto jsem také po ní sáhla, potřebovala jsem si vyčistit hlavu a tento účel splnila.

Můj názor je takový, že kdyby autorka napsala pouze jednu knihu s celým příběhem, kde by se postavy střídaly ve vyprávění, měla by větší úspěch. Tím by nedocházelo k tomu, že se čtenář nudí, protože už přeci ví jak se to seběhlo...



HODNOCENÍ  3/5

3 komentáře:

  1. Přijde mi, že autorka vymyslela postavy a pak přemýšlela, co nejhoršího by se jim asi mohlo stát:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, ale kniha vůbec nebude asi pro mě :)
    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat