pondělí 27. června 2016

NEOHLÍŽEJ SE

Anotace:



Samanta je ve vlastním životě cizinkou. Až do té noci, kdy se svou nejlepší kamarádkou Cassie zmizela, o ní všichni říkali, že má všechno – bohatství, popularitu i přítele jako ze snů.
Samantu sice naleznou, na nic si však nepamatuje. Neví, kdo je, ani co se té osudné noci událo. Zatímco se snaží pospojovat úlomky své minulosti dohromady, uvědomuje si, že o takový život, jaký dřív vedla, nestojí. Stará Sammy byla totiž docela zlá holka a je zřejmé, že s Cassie ji pojilo spíš nepřátelství. Samanta si je jistá, že ztráta paměti je pro ni jako výhra v loterii. Dostala druhou šanci, aby mohla být lepší dcerou, sestrou a přítelkyní. Bláznivě se zamiluje do Carsona Ortize, kluka, kterému na ní vždy záleželo a k němuž se ta stará Sammy nechovala hezky. 
Cassie ovšem stále není k nalezení. Pravda o tom, co se jí té noci stalo, je však pohřbena nejen hluboko uvnitř Samantiny hlavy. Zná ji i někdo jiný, někdo, kdo se chce ujistit, že o ní dívka pomlčí navždy. Samanta chce pouze jediné – zjistit pravdu. Jestli se jí podaří oživit vzpomínky na osudnou noc, bude se moct konečně posunout dál. Ale co když na tom, aby si nevzpomněla, závisí její život?


Autor:              Jennifer L. Armentrout
Nakladatel:      Baronet
Rok vydání:     04/2016
Počet stran:      344
Vazba:              Pevná


Recenze:   NEOHLÍŽEJ SE



Samantě je sedmnáct let a její život - je prostě dokonalej. Rodiče jsou bohatí, má toho nejkrásnějšího kluka na celé škole, nejlepší šatník a opovrhuje každým, kdo není na její úrovni. Většina spolužáků se jí bojí a mají k tomu důvod, je hodně vypočítavá mrcha, což jí ale ani trochu netrápí, ba naopak.

Jednoho dne, ale Samanta zmizí i se svojí nejlepší kamarádkou Cassií. Po čtyřech dnech usilovného pátrání se podaří najít Samantu, ale Cassie je stále nezvěstná. Nejzvláštnější na tom je, že si Samanta nic nepamatuje, neví kdo je, jak se jmenuje, kdo jsou její rodiče a nevybavuje si ani jaká bývala, co dělala a co má ráda.

"Zdálo se mi, že padám - padám do nekonečné temnoty, pořád a pořád dokola. Slyšela jsem řev - pronikavý vřískot, z něhož mi vstaly do pozoru všechny chloupky na těle - a vzápění ticho, jen slabý chlácholivý zvuk, který mi připadal uklidňující."

Začíná pro ní nový život, kde se snaží najít sama sebe. Zjišťuje, jak byla zlá a nechápe spoustu věcí. Její dokonalý vztah s klukem najednou skřípe a co je ještě horší, zamiluje se do Carsona, co jí na něm tak přitahuje? Stále čeká, kdy se jí vzpomínky navrátí, místo toho má občasné záblesky, které nedávají smysl. Okolí si myslí, že zešílela.

"Uvízla jsem v tomto životě, na který jsem si nevzpomínala, v těle holky jménem Samanta Jo Francová, a čím víc jsem se o ní dozvídala, tím víc jsem ji začínala nesnášet."

Zdá se jí, že jí někdo pronásleduje a ten někdo se chce ujistit, že Samanta nebude mluvit. Pro Samantu je těžké nechat to jen tak plavat, potřebuje se znova najít, vzpomenout si a přijít na to, proč zemřela její kamarádka. Nezabila ji nakonec sama? Co se přihodilo u vodopádu v lese? Nese na tom vinu někdo třetí? Tyto otázky si pokládá pořád dokola, podaří se nakonec objasnit okolnosti podivné vraždy?

Moje hodnocení:


Nevím, čím mě kniha Neohlížej se, tak uchvátila, ale přečetla jsem jí za jediný den a musela jsem vědět, jak to dopadne. Autorce se dařilo mlžit, až do poslední chvíle a často se mi stávalo, že jsem měnila okruh podezřelých. Ale na začátku knihy jsem měla malinkaté tušení kdo za to může, pak jsem usoudila, že to není možné a velké překvapení na konci, můj předpoklad byl správný!

"Bolest mě uhodila přímo do hrudi a roztříštila mi srdce. Na takovou bolest jsem neměla právo - neměla jsem právo na oheň, který ve mně plápolal, ale toužila jsem ty dva sežehnout..."

Zpátky k samotnému příběhu, kniha je určená pro mladší čtenáře, ale ani starší určitě neurazí. Když se povzneseme nad středoškolské lásky, tak najdeme hloubku vyprávění. Probudit se a najednou nevědět kdo jsem, co se stalo a mít na krku vraždu kamarádky, to by zamávalo s každým. Cítít se jako cizinec ve svojí vlastní rodině je těžké a navázat na vztahy, když všichni ví co jste zač, kromě vás samých, je hrozné. Samantu pronásledují noční můry, záblesky vzpomínek, neví co je realita, snaží se uniknout, ale stále se víc a víc zaplítá.

Pokud máte rádi lehkou romantiku s prvky detektivky a psychologického thrilleru, tak je kniha určená právě pro vás. Je velice čtivá a budete chtít vypátrat nejenom viníka, ale i minulost Samanty. Určitě si zamilujeme Carsona, protože ten je prostě fascinující a občas budete mít nutkání někomu jednu vrazit.



HODNOCENÍ   5/5



Knihu k recenzi mi poskytlo knihkupectví KNIHCENTRUM  a tímto, jim chci poděkovat. 
Knihu zakoupíte ZDE.












4 komentáře:

  1. Super recenze! Vypadá to na zajímavou knížku, do které když se člověk ponoří, nemůže přestat, takové knihy jsou nejlepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, občas je fajn přečíst knížku na jeden zátah, hlavně když zaujme. :-D

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knížku jsem právě dočetla, za dva dny :) Nemohla jsem přestat číst :D Mile mě překvapila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že se líbila i tobě. Taky jsem musela a musela číst. :-D

    OdpovědětVymazat