úterý 12. července 2016

DOKONALÝ CIZINEC

Anotace:

Román, který by neměl uniknout žádnému fanouškovi Zmizelé nebo Dívky ve vlaku! Známé dokumentaristce Catherine Ravenscroftové se zničehonic objeví na nočním stolku záhadný román. Do té doby úspěšná a navenek vyrovnaná žena jako by se rázem propadla do zlého snu! Kniha se sice tváří jako fikce, do nejmenších podrobností však popisuje dávný den, kdy se Catherine stala nositelkou tíživého tajemství – tajemství, o němž věděl už jen jediný člověk na světě. A ten je dnes přeci mrtvý. 
Minulost rázem ožívá, Catherine se hroutí svět jak domeček z karet a jedinou možností, jak z téhle pasti vyklouznout, je dokázat, co se ten den opravdu stalo...



Autor:           Renée Knight
Nakladatel:   Ikar
Rok vydání:  04/2016
Počet stran:   256
Vazba:           Pevná




Recenze:

Catherina žije docela spokojeným životem, má chápavého a ohleduplného manžela Roberta, dobrou práci, která ji baví a syna Nicholase. Nicholas sice není úplně nejlepší syn, ale vypadá to, že se trochu zlepšil, našel si svoje bydlení a prodává v obchodním domě elektroniku, není to kariéra, kterou si pro syna představovali, ale nedá se nic dělat.

Jelikož se syn odstěhoval, nepotřeují už tak velký dům, koupí s manželem jiný a pomalu se zabydlují. Večer začne číst Catherina knihu a to co se tam dočte ji naprosto změní život. Není schopná knihu dočíst, ale je si jistá, že je celá napsaná o jejím dávném tajemství, které nemělo být nikdy vyzrazeno.

Catherine začíná být k smrti vystrašená, sleduje jí někdo? Proč někdo napsal knihu, po tolika letech, chce se jí pomstít? Vždyť málem přišla o syna. Nevzpomíná si ani jak ke knize přišla, byla už v novém domě? To je šílené. Snaží se vypátrat záhadného autora, který po sobě zanechává malé vzkazy a postupně a systematicky ničí její život.

"Není pochyb, že jde o podobnost s ní. To ona je hlavní hrdinkou. Jména jsou možná změněná, avšak detaily mluví jasnou řečí, včetně toho, co měla na sobě to odpoledne. Kus života, který skrývala. Tajemství, jež nikomu nesvěřila, dokonce ani maželovi nebo synovi - dvěma lidem, kteří si myslí, že ji znají lépe než kdokoli jiný."

Moje hodnocení:

Dokonalý cizinec je rozdělen na dvě linie vyprávění, které se v knize střídají. Dvě postavy vyprávějí příběh ze svého pohledu a zároveň se tu střídá současnost a minulost. Začátek knihy mě docela chytil a dostal, tento styl psaní mám ráda. Domýšlet si, co se asi stalo, jak to doopravdy bylo a pomaličku vám autor odhaluje pravdu, to je perfektní.

Postupně přijdeme na to, že nikdy pořádně neznáme ani své nejbližší osoby, mají svoje tajemství nebo skrývají pravou povahu. A jak málo stačí, aby jinak vyrovnaná osoba, která ví co dělá, najednou začala pochybovat, bát se a skoro se zbláznila. Také si uvědomíme, že pokaždé není vše tak, jak vypadá, že občas je potřeba kouknout se na věci jinýma očima a nebýt zaslepen.

Co všechno jsem čekala od Dokonalého cizince? Určitě super, dokonalej thriller, hlavně když je na obálce ta krásná zlatá nálepka světový bestseller. Byla jsem trochu zklamaná, začátek vypadal slibně, ale už od poloviny jsem tušila odkud vítr vane a co se asi tak stalo - indícií bylo dost. To je špatné, čtenář má být napnutý co nejdéle. Dále se mi moc nelíbil ten konec, čekala jsem něco převratného, něco, co mi vyrazí dech, ale nestalo se.

Musím uznat, že na knížce je naprosto dokonalej obal, to ano, ten se povedl i celkový vzhled a úprava stránek si zaslouží pochvalu. Možná, kdyby se kniha více propracovala, tak by si nálepku zasloužila právem, takhle ji řadím mezi průměrný thriller.

HODNOCENÍ  4/5 









13 komentářů:

  1. Dlouho po ní koukám Verčo, a protože já většinou neuhodnu kdo je vrah( nebo únosce, nebo zloděj, nebo nevim,...) tak mi to asi vadit nebude. Ten námět se mi strašně líbí, tak to asi zkusím- díky G

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je to kniha se zajímavým námětem, ze začátku mě bavila, ale pokud se reprezentuje jako TOP TITUL, tak by tomu měla odpovídat a já si myslím, že jí prostě něco chybělo. Určitě si knihu přečti, dej pak vědět, jak se líbila tobě. :-D

      Vymazat
  2. Právě čtu....a jsem z toho taková rozpačitá, tak uvidíme jaký bude dojem až budu u konce ;).

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Kniha by mi měla snad co nejdříve dorazit domů, tak jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, až ji přečteš dej vědět jak se líbila tobě. Třeba budeš mít jiný názor než já.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. TO jsem ráda, že tě zaujala, mě u ní prostě něco chybělo, škoda.

      Vymazat
  5. ja z ni mela rozporuplny nazor, cekala jsem od ni neco vic, ale na druhou stranu se mi to libilo :-D ale souhlasim s pochvalou grafiky, ta je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máme stejný názor, líbil se mi námět, ale stejně jako ty jsem čekala trošinku víc. :-D

      Vymazat
  6. Já souhlasím se Šárkou, já byla nadšená! Byl to můj první recezní výtisk a ještě k tomu taková paráda :)
    Já jsem ani lepší konec nečekala, naopak oproti Farmě mě překvapil :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co člověk, to názor, jsem ráda, že tu vedeme diskuzi, je to fajn. Ať už, se Dokonalý cizinec líbil méně, či více, určitě stojí za přečtení. :-D Na Farmu se chystám, uvidím, jak se mi bude líbit.

      Vymazat
  7. Mě se líbila, i když první půlku jsem se pořád nemohla začíst a říkala jsem si, no jako nic moc, ale potom mě to chytlo :) Recenzi mám taky napsanou, ale ještě nezveřejněnou :)

    OdpovědětVymazat