úterý 16. srpna 2016

BEZ SLITOVÁNÍ

ZA KAŽDÝM TAJEMSTVÍM SE SKRÝVAJÍ LŽI...
Anotace:
Když Leonard Franks se svou ženou Ellie opustí hluk a shon Londýna, aby si užívali vysněného odpočinku v ústraní Dartmooru, všechno se zdá být dokonalé.
Jenomže pak se jejich sen roztříští na kusy. Jednoho březnového odpoledne vyjde Leonard z domu, aby přinesl dříví na topení – a už se nevrátí. O devět měsíců později je stále ještě nezvěstný.
Policejní vyšetřování uvázne na mrtvém bodě, a tak se Ellie s rodinou obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po zmizelých osobách. Nic jej ale nemůže připravit na to, co brzy zjistí.
Za Franksovým zmizením se totiž skrývá hrozivé tajemství, pohřbené tak hluboko, že jej neměl nikdy nikdo objevit. KdyžRaker začne celou pavučinu lží pomalu rozplétat, ocitne se v nebezpečí nejen on, ale také všichni, na nichž mu záleží.
Autor:                    Tim Weaver
Nakladatel:          Mystery Press
Rok vydání:         04/2016
Počet stran:         512
Série:                    David Raker  1. díl


Obsah knihy:


Leonard Franks žije se svou manželkou v malém domečku na samotě a užívají si stáří. Zní to jako pohádka, do té doby, než se Franks za nevysvětlitelných okolností ztratí.

Policie po něm pátrá bezmála devět měsíců a nikde sebemenší stopa. Jeho dcera nedokáže jen tak nečinně přihlížet a i když je sama policistka a nesouhlasí s praktiky, které soukromý detektiv David Raker používá, obrátí se na něj s prosbou o nalezení jejího otce. Potřebuje znát pravdu, ať bude jakákoli.

David Raker se už několik let živí hledáním ztracených lidí a docela mu to jde. Má ten správný zápal a dokáže vidět věci, které připadají jiným nepodstatné. Někdy se do vyšetřování vrhá po hlavě a často mu jde o vlastní život. Nedokáže přestat, něco ho žene pořád kupředu.

Začíná pomaličku rozplétat složitý příběh bývalého policisty v penzi. Nemá to vůbec jednoduché, naráží na spoustu domněnek, starých zápisků, nedořešených případů a jak už to tak bývá, ne všechno se zakládá na pravdě. Sám se zamotá do složitého případu, který začal před desítkami let a vůbec nic nenasvědčuje tomu, proč Leonard tak najednou zmizel.

Jakmile se do případu položí natolik, že začne nalézat pravdu, jde o život nejen jemu, ale i celé jeho rodině.

"Neměl jsem tušení, proč mě ta fotka zajímala. Věděl jsem jen, že mi něco ohledně té fotky - a skutečnosti, že existovala ještě jedna novější, téměř identická verze - prostě nesedí. Neměl jsem však ještě k dispozici všechna fakta a zdálo se mi, že by nemělo cenu ji těmito pochybnostmi prozatím zatěžovat. A tak jsem se rozhodl, že jí neřeknu celou pravdu." 


Moje hodnocení:


Kdo je vlastně Leonard Franks? Bývalý policista s letitou praxí? Milující manžel, otec a dědeček? Spořádaný člověk s morálními zásadami? Nebo se jedná o úplně někoho jiného? Má svoje tajemství? Skrývá hrozivou pravdu? Nebo se stal něčí obětí?

Mnoho a mnoho otázek, které mi přišly na mysl při čtení této knihy. Celých pětsetdvanáct stran jsem hledala odpovědi na svoje otázky, které neustále přibývaly. Dokonale propracovaný příběh, rozdělený do čtyř částí a ani u jedné jsem se nenudila. Napětí z knihy doslova sálá a začíná na první stránce a končí tou poslední. Chvílemi autor knihu prokládá příběhem ženy, která se jmenuje Casey, vyprávění, které nemá zhola nic společného s hlavním dějem, ale postupem času do sebe perfektně zapadnou.

Autorovi se podařilo něco neskutečného, často se mi stává, že odhalím viníka dříve, než se dostanu do poloviny knihy. U této jsem skákala z postavy na postavu, vymýšlela svoje vlastní scénáře a nikdy jsem se ani o kousek nepřiblížila pravdě. To mě opravdu bavilo a neustále překvapovalo. Jsem ráda, že autor přestal s novinařinou a začal psát knihy, protože to je jeho parketa. Ten konec byl prostě suprový, když už jsem poskládala celý děj a pochopila příčinu všeho, zničehonic se všechno obrátilo a popravdě jsem to nečekala a docela mě pobavilo to, jak si se mnou spisovatel celou tu dobu hrál.

Mám ráda propletené děje s vedlejšími zápletkami a dalšími příběhy ostatních postav. Pro někoho bude kniha překombinovaná, jiným poskytne skvělý čtenářský zážitek. Kdo má rád napínavé thrillery, určitě nešlápne vedle s knihou Bez slitování. 

Jediné co mi malinko vadí, ale s tím asi nic dělat nejde, je fakt, že tohle je pátá kniha v sérii, kterou autor napsal. U nás je vydaná jako první díl a další s názvem Není cesty zpět vyjde někdy na podzim a jedná se o díl čtvrtý. Doufám, že se nepletu, ale raději čtu knihy postupně i přes to, že na sebe nemusí nutně navazovat. Na konci knihy, jsem ale vytušila nový příběh, náznak pokračování a mrzí mě, že se k němu propracuji obráceně a za dlouho dobu.

Musím se vám také přiznat, že toto byla moje první nepapírová kniha. Dlouho jsem se tomu bránila, ale nakonec jsem
e-knize přišla docela na chuť. Nemůžu nijak zhodnotit obal, protože obrázek se mi sice líbí, ale pokud si knihu neosahám, tak to není ono. Na druhou stranu na dovolené jsem s sebou nemusela táhnout těžkou knihu, což je velká výhoda, hlavně když nemáte tolik místa.

Bez slitování hodnotím velmi, velmi kladně, splnila moje očekávání, dokonce je i předčila a proto jí musím dát pět hvězdiček a tu zlatou nálepku si právem zasluhuje.



HODNOCENÍ           5/5

Děkuji nakladatelství Mystery Press za poskytnutí recenzního výtisku v podobě e-knihy.


Bez slitování zakoupíte ZDE a nebo jako e-knihu TADY.





8 komentářů:

  1. Super receze, hodně si mě navnadila. Ale musím říci, že mi to trichu připomíná, možná více než trochu Michael Robothama a jeho sérii Joseph O'Loughlin. A to je dokonalost. Knihu jsem si napsala do poznámek a musím co nejdříve porovnat. A jestli můžeš doporučuji také, Řekni lituji nebo Amnézie.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za super tipy,zkusím se podívat, třeba mě to zaujme. Bohužel jsem od Michaela Robothama nic nečetla, takže nemůžu srovnávat, ale pokusím se to napravit. Dík za komentík :-D

      Vymazat
  2. Knihu mám také na seznamu, tak doufám, že se k ní časem dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je ten seznam předlouhý, ale občas, se ke knize člověk dostane nečekanou náhodou. :-D

      Vymazat
  3. Super recenze! :-) Také jsem po knize pokukovala, ale můj seznam je sakra dlouhý, tak uvidíme, kdy se k ní dostanu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by museli přestat vydávat knihy, alespoň na rok. :-D Pak by se seznam zkrátil. :-D

      Vymazat
  4. Na knihu už mám delší dobu zálusk a pořád na ni nějak nepřišla řada :/ jsem ráda, že o ní píšeš tak nadšeně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu se mi líbila, musela jsem přemýšlet a pátrala jsem spolu s detektivem. Takové knihy mě baví. :-D

      Vymazat