čtvrtek 4. srpna 2016

MANDLOVNÍK

Anotace:


Ahmed Hamid je nadán výjimečným matematickým talentem, kterým uvádí v úžas celou rodnou vesnici. Místo bezstarostného dětství však s celou rodinou a ostatními Palestinci žije v neustálém strachu. Všechno vyvrcholí v den Ahmedových dvanáctých narozenin, kdy se ocitne bez otce a rodina ztratí i střechu nad hlavou. Ahmed je nucen převzít roli živitele a postarat se o matku a mladší sourozence. Na rozdíl od okolí se odmítá osudu podvolit a v sobě žít jen nenávistí k státu Izrael. Jde za svým cílem a usilovnou prací se mu podaří získat stipendium na izraelské univerzitě. Je si vědom slibu, který dal kdysi otci - touží život zasvětit vědě a svým bližním pomoci z bídy a beznaděje.

Mandlovník je příběh o odvaze, lásce a nezlomné víře v lidskost: inspirativní životní cesta, na jejímž pozadí se odehrávají celé izraelsko-palestinské dějiny dvacátého století.

Autor:                                           Michelle Cohen Corasanti
Nakladatel:                                   Omega
Předpokládaný datum vydání:     10.10.2016
Počet stran:                                   312


O čem kniha je:



Píše se rok 1955 a malému Ahmadovi je teprve 7 let, je svědkem jak jeho dvouletá sestra Amal vkročí do minového pole, rázem z ní nezbyde skoro nic. Neskutečná tragédie, v jejich zemi a válečném stavu, se nejedná o nic mimořádného. Život pokračuje dál, musí, nemají na výběr.

Jeho rodina po generace pěstovala pomeranče, krásné, šťavnaté, jedny z nejlepších. Poslední příjem rodiny, vojáci sady zaberou, také dům a přestěhují je jinam. Jediný strom v okolí je mandlovník. Stane se pro ně vším ŠAHÍDA - AMAL - SÁADA v překladu SVĚDEK - NADĚJE - ŠTĚSTÍ.

"Vyšplhal jsem na mandlovník a podíval se na vyprahlý pás půdy mezi naší vesnicí a mošavem. Ještě před pěti lety byl plný olivovníků. Teď byl plný min. Stejných jako ta, která zabila mojí sestřičku Amal."

V den dvanáctých narozenin Ahmeda, vojáci najdou pod mandlovníkem zbraně. Otce označí za teroristu a je odveden do zajateckého tábora. Matku i děti vyženou ven a dynamitem vyhodí dům do
povětří, od teď nemají střechu nad hlavou, při výbuchu zahyne další z dětí - pětiletá Sára.

Veškerá zodpovědnost přechází na Ahmeda, nejstaršího syna. Musí živit rodinu a starat se o ně. Spolu se svým bratrem Abbásem začínají pracovat na stavbě. Mají mnohem menší plat než dospělí, ale pracují do úmoru. Peněz je pořád málo a nemají skoro co jíst, bydlí ve stanu, tísní se v něm  šest lidí.

Ahmed je velmi nadaný matematik a fyzik. Touží studovat, něco dokázat. Starost o rodinu mu v tom brání. Jeho učitel ze školy, ale trvá na tom, aby zkusil matematickou soutěž o stipendium. Opravdu se mu to povede, v roce 1966 odchází studovat a nadále podporuje finančně rodinu.

Problém nastává, když dostane na fyziku profesora, který odvedl jeho otce a označil ho jako teroristu. A v lásce nemá ani Ahmeda. Dělá všechno pro to, aby se chlapce zbavil.

"Muž se nikdy nevzdává, dokud není po všem."

Moje pocity:



Mandlovník je kniha se silným příběhem. Bude vám rvát srdce na kousky, bude se vám chtít plakat a nebudete schopní přestat číst.

Utrpení, kterým si Ahmedova rodina prošla a nejenom oni, je strašně smutné. Umírají nevinní lidé, děti, nemají žádné vyhlídky do budoucnosti. Nemají nic. Touha přežít je silnější, nevzdávají se a doufají. Několikrát sražení, ponížení, přesto začínají stále znova a znova. Rodina drží pohromadě a musí si pomáhat, nikoho ani nenapadne myslet jenom na sebe.

" Věděl jsem, že jejich síla vychází z kořenů. Ty sahaly tak hluboko, že i když stromy někdo pokácel, kořeny přežily a vyrašily z nich výhonky, které daly vzniknout novým pokolením. Vždycky jsem věřil, že síla mého lidu spočívá stejně jako u olivovníků v našich kořenech."

Špatné podmínky, málo jídla, každodenní strach, ale žijí. Je to pro ně větší dar, než cokoli jiného. Velice jsem obdivovala Ahmeda i jeho otce, měli obrovské srdce plné lásky, porozumění a soucitu. Přes všechna příkoří se i v nepřátelích snažili najít něco dobrého. Ani jeden z nich se neuměl mstít.

Kniha je rozdělená do čtyř částí: 1955 - 1966 - 1974 - 2009. Všechny čtyři roky jsou pro Ahmeda něčím významné, zlomové, zasahují do jeho života. Zmapujeme obrovský kus, kde se střídají lepší i horší časy.

Kdybych měla knihu vystihnout čtyřmi slovy, vybrala bych si:

  NENÁVIST - LÁSKU  - VÍRU - POROZUMĚNÍ.

Dohromady tvoří celek knihy, která mě dojala a ještě dlouho o ní budu přemýšlet. Vidím toho malého chlapce, jak se snaží uživit rodinu a zároveň si jít za svým velkým snem v období války a náboženské nenávisti.




HODNOCENÍ      5/5




Moc děkuji nakladatelství OMEGA, za poskytnutí recenzního výtisku, vážím si toho.

Mandlovník vychází v říjnu, budete si ho moci zakoupit ZDE.









6 komentářů:

  1. Páni, tahle kniha mě opravdu zaujala a to tento žánr nijak nevyhledávám. Už se těším, až výjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení, většinou si pak musím přečíst něco velmi nenáročného. :-D

      Vymazat
  2. Krásná recenze :) Nicméně jsem při čtení měla strašně divný pocit, nevím z čeho. Tento žánr nějak nevyhledávám, nebaví mě. Koupila jsem si strom ztraceným vzpomínek a zjistila jsem, že číst mi to prostě nejde, škoda :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tento žánr nejde číst pořád, po přečtení si musím většinou odpočinout a dát něco hodně lehkého u čeho nemusím vůbec přemýšlet.

      Vymazat
  3. Kniha vypadá velmi zajímavě, ale nevím, jestli bych pro ni byla ten správný čtenář. Nicméně moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat