pondělí 20. února 2017

SPI SLADCE - recenze

Spi sladce, lásko moje...

Něžná slova, nebo ukrytá výhrůžka?

Svět Olivie je jedna velké tragédie. Opustí jí přítel a zůstane sama s dvouměsíční dcerou. Protože nemá dostatek prostředků, aby se zvládla o obě postarat, prodá byt a stěhuje se k rodičům. Než se tak stane, přichází další rána, rodiče se otrávili ve svém domě. Vinu nesou zplodiny z kotle, nechápe jak se to stalo. Otec byl posedlý bezpečností a nepřicházelo v úvahu, že by zapomněl vyměnit baterky v čidle, nebo neudělal revizi.


Zůstala s dítětem, bez peněz, bez rodičů, co dál. Naštěstí se našel kupec, který se rozhodne Olivii pomoci, nechá ji u sebe bydlet a postupně si vybudují vztah, vezmou se a mají spolu dva krásné chlapečky. Rodinnou idylku vystřídá strach, když se Robert ztratí i s dětmi. Je snad prokletá? Zavolá policii a hlavní vyšetřovatel Tom Douglas zahájí vyšetřování, něco mu na tom nesedí, musí zjistit, co rodina skrývá.


"Slzy postupně ustupují a já se zvednu a snažím se napravit škody. Vyčistím si zuby, učešu se a nanesu si na obličej málo používaný podklad, abych jím zakryla nejhorší fleky. Od červených očí mi nic nepomůže, ale snad si jich děti nevšimnou."


Po dvou letech se scénář opakuje, jenomže se neztratil manžel a děti, ale tentokrát je nezvěstná Olivie a její tři děti. Důkazy směřují k tomu, že je Olivie duševně chorá a manžel přepečlivě sledoval každý její krok. Zamotaná situace, kde narážejí na samé slepé uličky a ukryté informace. Podaří se policii rozluštit složitý příběh?


"On ale už tehdy věděl, co musí udělat. Stal se pro ni nepostradatelným, nedílnou součástí jejího života. Bez něj nebyla s to fungovat. Dokazoval jí to zas a znova."


Tato kniha právem nese označení bestseller a jedna z nejlepších knih roku 2014. Tentokrát chválím i obálku, ostatní se mi moc nelíbily, tahle je decentní. Do čtení jsem se pouštěla s velkým očekáváním, po předešlé knize Zabij mě znovu, jsem se pořádně namlsala. Děkuji autorce, že mě nezklamala a povzbudila moji touhu sáhnout po jejich dalších dílech.

Vyšetřování Toma Douglase je skvělé, je to správný detektiv na svém místě. Dokáže leccos předvídat a dochází mu složité chování podezřelých osob. Nenechá se ovlivňovat a nikdo ho nemůže zastavit. Je ale i citlivý, chápavý a nebojí se podat pomocnou ruku.

Psycho-thriller Spi sladce mě získal svojí atmosférou. Od začátku až do konce mě nechávala autorka na pochybách. Je Olivie šílená nebo skrývá svojí pravou tvář? Je manžel stalker nebo má jenom strach o svojí ženu. Malé střípky informací dávkované po kousíčcích. Obavy o děti, strach z neznáma.

"Dům mi přišel pustý, jak by z něj kdosi vysál všechen vzduch a zůstalo jen studené, tiché prázdno. Když jsem si obývák prohlédla jinýma očima -očima svého nového, odcizeného já - došlo mi, jak sterilní prostor jsme vytvořili."

Když jsem četla první knihu od Rachel Abbottové netušila jsem, že mě její knihy tolik chytnou. Jsou plné napětí, zvratů a nikdy si nemůžu být jistá, jestli si se mnou autorka zrovna nehraje. Ještě se mi nepodařilo odhadnout konec dřív než přišel. Přesně tohle od knihy očekávám, tu nejistotu ve které nás spisovatel udržuje.

Pro milovníky thrillerů s psychologickým podtextem je Spi sladce to pravé. Jediné, co mi malinko vadí, je vydávání pořadí knih. Tohle je oficiálně třetí díl a první u nás ještě nevyšel. Doufám, že se brzy objeví na našich pultech, byla by to opravdu škoda, kdyby jsme nevěděli, jak to všechno začalo.

Děkuji nakladatelství MLADÁ FRONTA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5 







1 komentář:

  1. Já jsem si za zkoušku někdy v lednu koupila od Rachel Zabij mě znovu a jsem zvědavá na to, nejen kdy se na ní dostanu, ale především na to, jaké ti bude. Všude na autorku slyším jen a jen chválu :)) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat