úterý 9. května 2017

NOČNÍ LOV - recenze

Pokračování knihy Dívka v ledu zaujme každého fanouška detektivek. Typické vyšetřování tvrdohlavé inspektorky, která se nevzdá  a žádná překážka pro ní není dostatečně velká.
"Cítila intenzitu večerního horka. Letní noc byla jasná, ale hvězdy svítily nevýrazně v oparu světelného smogu, způsobeném městem rozprostírajícím se před ním."


Tentokrát hledáme sériového vraha, je mnoho hypotéz podle čeho si své oběti vybírá, ale na první pohled nemají nic společného. Doktor, potom známý novinář, kdo přijde další? Spojuje je způsob vraždy. Vrah je chytrý, počíná si velmi opatrně a má promyšlenou strategii.

Vyšetřovatelé jsou zoufalí a stopy je neustále vedou někam jinam. Nemají dostatek důkazů a některé jsou hodně nepřesvědčivé. Chytají se doslova maličkostí a protože si vedení přeje mít to co nejdříve za sebou, dochází jim drahocenný čas.

Vrah vidí, že  na něj skoro nic nemají a začíná si víc a víc dovolovat. Zabije dalšího člověka, už mu chybí jenom jeden ze seznamu, který si sám vytvořil. Podaří se Erice dopadnou vraha dřív než dokončí svůj šílený plán?

"Pro Eriku bylo vždy mnohem těžší pracovat s nahými těly. Smrt sama o sobě bývá nedůstojná, natož kdy je tělo vystavené takovým způsobem. Odolala nutkání zakrýt muže od pasu dolů prostěradlem."
Pro ty z vás, kdo nečetli Dívku v ledu a bojí se začít druhým dílem, aby nepřišli o souvislosti, klidně doporučím Noční lov. Knihy na sebe úplně nenavazují a vyšetřování je vždy ucelené, autor dokonce znova hlavní postavy popíše. To mě překvapilo a proto si myslím, že je jedno zda začnete prvním nebo druhým dílem.

Noční lov je zvláštně napsaná detektivka, kde spisovatel brzo a zcela účelově odhalí vraha. Docela mě to vyděsilo a říkala jsem si, jestli mě bude kniha bavit, když mám vraha přímo před očima. Na konci už jsem věděla, že to nebylo ani trochu špatné, naopak mi to celkový dojem vylepšilo.

"Ano, ale droga ho nezabila. Zemřel na udušení. Tady vidíte průhledný plastový pytel, který měl těsně přetažený přes hlavu a stažený tenkým bílým provázkem."

Je znát, že autor je mladý a rád se pohybuje ve světě technologie. Chatové místnosti určené pro sebevrahy, vrahy a anonymní zpovědi. Každý z nás na nějakou takovou skupinu narazil, ať už schválně nebo náhodou. Dá se poznat kdo to myslí vážně a kdo si jenom hraje  a machruje?

Nenávist lidí, pramenící často ze zneužívání a touze po lásce, objetí. Mstí se naprosto nesmyslně, lidem, kteří si ani neuvědomují, co způsobili svojí nevědomostí. Při čtení máte pocit, že vám někdo dýchá na záda a představa nočního lovce je děsivá.

Doufám, že brzy vyjde další kniha tohoto autora, protože mě jeho detektivní příběhy opravdu baví. Má svůj osobitý styl psaní a je patrný v každé knize. Nebojí se popisovat detaily a ničemu se nebrání. Skvělá kniha, která rozhodně zpříjemní dlouhé večery.

Děkuji nakladatelství GRADA za poskytnutí recenzního výtisku.



Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  5/5

1 komentář:

  1. Na dvojce si neuvěřitelně cením Ericcin posun. Nejen v chování ale i žebříčku hodnot a sociálních vztahů :)

    OdpovědětVymazat