středa 14. června 2017

SIRÉNA - recenze

Mýtická postava, opředená legendy a zpestřená barvitým vyprávěním. Sličná děva, s elektrizujícím hlasem, dokáže potopit celou loď. Vábí svoje oběti a vytváří dojem štěstí, pokoje a smíření s nevyhnutelným osudem. Slouží oceánu a ten zase slouží lidem, je to daň za jeho pohostinství.

"Oceán spolkne i některé z těch, kterým umožnil přežít, netrvalo by dlouho, než by lidé přišli na to, jak toho využít. Pokud by se nikdo nevydal na moře... jak bychom žily my?"

Kahlen plula s rodiči na lodi i ona uslyšela krásný, vábivý hlas sirén, ale něco jí v nitru říkalo, že ještě nechce umřít. Prosila oceán a ten jí vyhověl, na oplátku mu ale musí sto let sloužit. Jinak jí čeká smrt, souhlasila, je jenom několik pravidel, kterými se sirény řídí.


V současnosti už má odslouženo osmdesát let, nedokáže se vyrovnat s představou, že zabila tolik nevinných lidí. Viní z toho oceán a na druhou stranu ho nezištně miluje. Posledních dvacet let pak zapomene a bude žít normální život. Žije s dalšími sirénami - sestrami, ty se ale nějak lépe adaptují a neprožívají smrt ostatních tak hluboce.

Snaží se splynout s davem, ale potkává kluka, spřízněnou duši, rozumí jí i beze slov. Nechce si připustit, že by se zamilovala a oceánu by se to rozhodně nelíbilo, něco je špatně. Našla svojí životní lásku, jenže jí zbývá ještě dvacet let. Co s tím?

"Proudy Oceánu se rozhoupaly na pozdrav, a když jsem se ponořila, pocítila jsem skoro radost z objetí vln. Už docela uklidněná jsem se v jeho náručí uvolnila."

Kniha je určená především pro mladší čtenářky, nebo ženy, kterým nevadí vrátit se do pohádkových let. Nadpřirozené postavy, vysněný princ a typické dívčí problémy. Ten kdo z vás četl Selekci a líbila se mu, tak ze Sirény bude určitě nadšený. Sama jsem první tři díly Selekce přečetla a přestože se nemůžu řadit mezi cílovou skupinu, knihy se mi líbily.

Siréna má také krásnou obálku a text se neskutečně rychle a dobře čte. Hlavní hrdinka je záhadná postava a nestane se ihned vaší oblíbenkyní. Ale časem jí porozumíte a budete s ní sympatizovat. Nemá to jednoduché a snaží se odčinit smrt lidí, které zavinila. Touží, sní a hledá odpuštění. Sto let, je ale sto let a láska jejího života dvacet let nepočká.

"Dívala jsem se na něj a soustředěně ho poslouchala, nic jsem ohledně rodičů nepotvrzovala ani nevyvracela, jen jsem doufala, že se dál vyptávat nebude."

Udivuje mě jak hezky dokázala autorka Sirény vylíčit, stejně tak oceán, přestože byl záporák, určitě ho pochopíte, možná i politujete. Každá mladá slečna si bude přát nádherné šaty, které sirény nosí a bude snít o klukovi svého srdce.

Děkuji KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.

HODNOCENÍ  4/5




1 komentář:

  1. Krásná recenze, knížku jsem včera recenzovala a mám z ní stejné pocity. Také nepatřím mezi čtenářky tohoto žánru, ale knížky od Kiery se mi z nějakého důvodu hodně líbí. :D

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat