úterý 5. září 2017

HASTRMANKA EVELÍNKA A ZLATÁ RYBKA

Nová pohádková knížka pro děti od Petry Martiškové. Evelínka a Matyášek, dva hastrmanský sourozenci. Evelínku nebaví škola a bojkotuje všechno, co má správná hastrmanka umět. Její mladší bráška Matyášek ji pošťuchuje a žaluje. Tvoří sourozeneckou dvojku, která vyvádí jednu lumpárnu za druhou. Tatínek i maminka se jim snaží domluvit, ale pomůže až hrozba, že je nepošlou na prázdniny k dědovi.


"Mami, mami, Evelínka zase utrhla leknín!" vykřikoval malý hastrmánek Matyáš a utíkal po hrázi rybníka, jako by mu za patami hořelo. "


Evelínka má nejlepší kamarádku, kouzelnou zlatou rybičku. Jmenuje se Zlatka a kdysi jí zachránila a společně s maminkou jí vyléčily zlomenou ploutvičku. Umí plnit přání, ale jen taková, která uzná jako správná. Evelínka ji ale přemluví, ať jí změní vysvědčení, aby měla samé jedničky. Chce jet na prázdniny k dědovi a rodiče by je jinak nepustili.

U dědy si najde další kamarádku Vodněnku, duhovou vílu. Ze začátku si nepadnou ihned do oka, ale společný trest je stmelí. Potom přijde velká bouřka a její rybička Zlatka se ztratí. To je úplně to nejhorší, co se mohlo přihodit. Rozhodne se rybičku najít a přitom se naučí, jak se  má správný vodník chovat.

Tohle byla naše první pohádková knížka, kterou si dcera přečetla sama. Sice nám to trvalo opravdu dlouho a občas jsem jí musela pomoci, ale daly jsme to. Hastrmanka Evelínka je pěkné číslo, vyvádí jednu lotrovinu za druhou a odmítá se pořádně učit. Pošťuchují se s mladším bráškou a ten na ní rád žaluje. Líbí se mi jak autorka přibližuje dětem jejich vlastní chování, kdy si rodiče lámou hlavu s tím, jak svoje děti usměrnit a nasměrovat správnou cestou.

Je to taková nenásilná forma, jak děti upozornit na jejich zlobení a neposlouchání. Kniha je psaná svižně a radostně. Dětem se moc líbila a zajímalo je, co všechno se malým vodníkům a duhové víle přihodí. Víla je ta rozumnější a hodnější, chtěla by všechno umět a přála by si mladšího sourozence. Je to správně vyrovnané a má na Evelínku dobrý vliv.

"Evelínka rychle vyskočila z postele. Určitě všichni mluví o té příšerné včerejší bouřce. Jistě bude u rybníka ještě spousta práce a ona peci jako správná hastrmanka musí přiložit ruku k dílu."


Kapitoly nejsou nijak dlouhé, takže se dobře čtou před spaním. Jedna kapitola je tak akorát, aby děti zabavila a nezačala je nudit. Vždycky je proložená obrázky, ty mají děti nejraději, musí si je pokaždé prohlédnout a okomentovat. Kniha je moc hezky ilustrovaná a ozdobí každou dětskou knihovničku.

Z pohledu rodiče mám takovýto styl pohádek pro svoje děti ráda. Dokonce je poznávám v malých postavách v knížce. Sourozenecké hašteření, dokáže nejednoho rodiče pořádně vytočit. Nakonec, ale pokaždé zjistí, že držet za jeden provaz je pro ně nejlepší. Rodiče si zas znova uvědomí, že přestože děti zlobí a často je dovádějí k šílenství, mají je rádi a udělají pro ně první, poslední.

Hledáte-li vhodnou pohádkovou knížku pro svoje ratolesti, Hastrmanka Evelínka bude určitě tou pravou volbou. Užijete si pěkné čtení, u kterého se dozajista pobavíte i poučíte. Doufám, že Petra Martišková napíše ještě spoustu takových knížek, protože z našich dětí vyrostou další čtenáři  a je jen na nás, jestli je k tomu správně nasměrujeme.

Chci moc poděkovat Petře Martiškové, která mi knihu pro děti poskytla k recenzi.

Pokud vás kniha zaujala, můžete si jí pořídit ZDE.

Ráda bych upozornila ještě na její předchozí knihu HEJKALKA, která je také pěkně napsaná.

HODNOCENÍ   5/5






Žádné komentáře:

Okomentovat